Artvin’de 60 kovanı parçalayan ayı 250 bin liralık zarara neden oldu
Artvin’in Ardanuç ilçesinde aç kalan ayılar arı kovanlarına dadandı. Arı kovanları için çevrili elektrik tellerini gündüz yaylada otlayan hayvanlar koparınca gece ayı, rahatça girdiği arılıktaki 60 kovana zarar verdi.
Olay ilçeye bağlı Kutlu köyü yaylasında meydana geldi. 40 yıldır arıcılıkla uğraşan Mustafa Bilgin’e ait arılığa ayı dadandı. 80 adet kovanı bulunan ve etrafı elektrikli tellerle çevrili olan arılığın gündüz yaylada otlayan hayvanlar tarafından zarar görünce, ayı bunu fırsat bilerek gece arılığa girdi. 60 kovana zarar veren ve arıların telef olmasına sebep olan ayı saldırısı, üreticiye 250 bin lira zarara uğrattı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Mustafa Bilgin, “Gündüz buralarda bölge halkına ait hayvanlar otluyor. Onlar arılık için çevirdiğimiz elektrik tellerine zarar vermiş. Gecede ayı bunu fırsata çevirerek rahat rahat arı kovanlarını parçalamış ve bal yemiş. Artan maliyetlere bide bu eklenince zor bir süreç içinde girmiş olduk” ifadelerini kullandı.
Rize’de Türk Mutfağı lezzetleri görücüye çıktı en fazla ilgiyi çay aromalı baklava çekti
Türk Mutfağı lezzetlerinin sergilendiği Rize’de çaylı baklava ilgi odağı oldu.
Rize’de Türk mutfağı haftası vesilesiyle Rize Çay çarşısında tüm ilçelerin iştirakiyle aktiflik düzenlendi. Düzenlenen aktiflikte Rize’ye has pepeçura tatlısı, Çayeli kuru fasulyesi, Derepazarı pidesi, Laz böreği ve korkotalı etli sarması ön plana çıktı. Aktifliğin gözdesi ise Kalkandere Halk Eğitimi Müdürlüğü tarafından tanımı geliştirilen ‘Yeşil çay pudralı baklava’ oldu. Rize protokolünün ve halkın iştirakiyle konuklara yöresel ve meşhur yiyecekler tanıtıldı.
Derepazarı pidesi peyniri ile farklı
Etkinlikte Osmanlı mutfağının da yer aldığını tabir eden Gülsüm İslamoğlu "Biz hem İstanbul saray mutfağında çalıştık hem de Osmanlı mutfağında çalıştık. İçli köftemizden, vişneli yaprak sarmamızdan, su böreğimizden ve baklavamızdan ötürü dört çeşit eserle bugün buradayız. Biz mutfak olarak hem Antep hem Osmanlı mutfağı çalışıyoruz bu noktada. Hem bayanlarımız her mutfağı öğrensinler birebir vakitte da yalnızca yöresel yemeklerden fazla tüm mutfağa hakim olsunlar istiyoruz" dedi.
Rize’nin Derepazarı ilçesinin meşhur pidesinin organik oluşuna dikkat çeken Ahmet Samangül "Derepazarı pidesi Rize’ye özel has eserlerle peynir, kavurma ve özel pişirme tekniğiyle yaptığımız kıymamızla bir arada ve özel hamurumuzla, odun ateşiyle yanan taş fırınımızda ağır ateşte pişen pidemizdir. Peynirimiz büsbütün doğal, katkı ve kollayıcı unsur olmayan bir peynirdir" tabirlerini kullandı.
Çay aromalı baklava
Etkinlikte dikkat çeken bir öbür eser ise ‘Çay aromalı baklava’ oldu. Hamuruna katılan yeşil çay pudrası ile yapılan baklava herkesin ilgisini çekti. Yeşil çay pudrasından yaptıkları tatlıları giderek arttırdıklarının altını çizen Kalkandere Halk Eğitimi Müdürlüğü Usta Öğreticisi İrem Öztürk "Bildiğimiz baklava hamuruyla yapılıyor içerisine çay pudrası ekliyoruz. Bu sene burma halinde de denedik çaylı baklavamızı, içerisinde fındık ve ceviz var, hamurunda ise çay pudrası var. Ağızda birinci tatlı bir tat sonrasında boğazda hafif yakan bir tat bırakıyor, deneyen beşerler beğeniyor tekrar denemek istiyor" biçiminde konuştu.