Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen "Kastamonu Söyleşileri"nin birincisi başladı.
Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından klâsik hale getirilmesi planlanan "Kastamonu söyleşileri" etkinliklerinin birincisi gerçekleştirildi. Fakülte akademisyenlerinin Kastamonu ile ilgili çalışmalarını öğrenciler ve ilgili paydaşlarla paylaşarak bölgesel kalkınmaya katkı sunmayı amaçlayan aktiflik kapsamında, "Kastamonu’da Kırsal Kalkınma ve TKDK" bahisli bir panel düzenlendi.
Moderatörlüğünü İktisat Kısım Lideri Prof. Dr. Serkan Dilek’in yaptığı panelde, Fakülte Dekanı Prof. Dr. Orhan Kandemir ile Kastamonu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Vilayet Koordinatörü Ahmet Kuyulu sunum gerçekleştirdi. Aktifliğe öğrenciler ağır ilgi gösterirken, üniversitenin farklı ünitelerinden öğretim üyeleri ve çalışanlar da iştirak sağladı.
Panelde konuşan Prof. Dr. Orhan Kandemir, Kastamonu’nun kırsal kalkınma potansiyeline dikkat çekerek, ilin tarım kesimindeki mevcut durumu ve geleceğe yönelik fırsatlarını kıymetlendirdi.
Tarım dalının ilin gayrisafi yurt içi hasılasında değerli bir yer tuttuğunu belirten Kandemir, kırdan kente göçün ziraî üretimi olumsuz etkilediğine vurgu yaptı.
Kastamonu’nun küçükbaş hayvancılık ve simental ırkı sığır yetiştiriciliği açısından yüksek bir potansiyele sahip olduğunu belirten Kandemir, hayvan pazarının bölgedeki ehemmiyetine değindi.
Kandemir, kırsal kalkınmanın sürdürülebilir olması için kooperatifleşmenin teşvik edilmesi, çiftçilerin üretim ve pazarlama süreçlerinde desteklenmesi ve tarım sigortalarının yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.
TKDK Vilayet Koordinatörü Ahmet Kuyulu ise TKDK’nın takviye programlarını ve misyonlarını ayrıntılı bir halde anlattı. Gençler ve bayan teşebbüsçüler için hibe oranlarının artırıldığını vurgulayan Kuyulu, yatırım yapmak isteyenlerin proje davetlerini yakından takip etmeleri gerektiğine dikkat çekti.
Panelin kapanışında konuşan Prof. Dr. Serkan Dilek, öğrencilerin mezuniyet sonrası TKDK hibelerinden faydalanarak kendi işlerini kurabileceklerini belirterek, Kastamonu’nun kırsal kalkınma potansiyelinin kesinlikle kıymetlendirilmesi gerektiğini tabir etti.
Etkinlik, TKDK Vilayet Koordinatörü Ahmet Kuyulu’ya teşekkür dokümanı takdim edilmesiyle sona erdi.