Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

İlk Yüz Naklini yapan Özkan’dan Rektör Uysal’a Ziyaret

Gündem Yayın: 05.05.2014 14:01
Yazar:

Karabük Üniversitesi Bilimtey Kulübü Tarafından organize edilen “5. Uluslararası Bilim Günleri” kapsamında konferans vermek üzere Üniversiteye gelen, Türkiye’de yapmış olduğu ilk yüz nakli ile dünyanın konuştuğu profesör, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekanstrüktif ve Estetik Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, eşi Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekanstrüktif ve Estetik Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlenen Özkan Üniversite Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Öğr. Gör. Oya Çepni Önalan’ın eşliğinde Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal’a nezaket ziyaretinde bulundular. Ziyarette kendilerini üniversitede görmekten büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal; “Sizin gibi tıp alanında ülkemiz adına önemli işler başarmış bir profesörü Üniversitemizde ağırlamaktan büyük bir gurur duyuyoruz. Biz Türkiye’nin 7. Tercih edilen üniversitesiyiz. 322 bin 922 öğrenci bizi tercih etti. Türkiye’de olmayan bölümlere sahip olan Üniversitemizde bugün Türkiye’nin tek Tıp Mühendisliği, Raylı Sistemler Mühendisliği, Ulaştırma Mühendisliği, Aktüerya ve Risk Analizi Bölümleri Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi bünyemizde yer almaktadır. Sizlerin tıp alanında yapmış olduğu başarılar artık tüm dünya tarafından tescil edildi. Hepimizin bildiği gibi sizlerin kullandığı tibbi cihazların büyük bir kısmını ithal etmekteyiz. Sonuçta Türkiye mühendisliğin geliştiği bir ülke bizde tıpı mühendisliğin içine katarak Tıp Mühendisliğini açtık. Çünkü sorunu bilen hangi alanlarda nelerin eksik olduğunu bilen sizlersiniz. Öğrencilerimiz bir tıp doktoru kadar anatomi ve fizyoloji bilecekler. Mühendislerle doktorlarımız ortak bir dil kullanarak birlikte tıbbi cihazların üretimini sağlayacaklar ve böylelikle ülkemizin bu alandaki cari açığının kapanacağına inanmaktayız.” diyerek üniversitemiz ve Karabük hakkında kısa bilgiler verdi. Rektör Uysal’a nazik davetlerinden dolayı teşekkür eden Prof. Dr. Ömer Özkan; “Gerçekten yedi yıllık bir üniversite olmanıza rağmen güzel işler başarmışsınız. Özellikle Tıp Mühendisliği Bölümü ile gerçekten bizim alanımıza büyük bir hizmet sağlanmış olacak. Çünkü ameliyatları kolaylaştıracak alternatif cihazlara ihtiyaç duyuyorsunuz. Ama her şeyden önemlisi bir işi severek içten yapmak en önemli şeydir başarı da buna bağlı olarak gelmektedir. Ben öğrencilerimize sürekli bunu söylüyorum.” dedi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Dünya Yayın: 30.04.2024 20:48
İhlas Haber Ajansı
Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Samsun’a bu yıl 102,5 milyon TL’lik yatırım yapılacak.

Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu yatırım döneminde Samsun’da bulunan 63 projesinin toplam tutarı 102,5 milyon TL. Bu projelerin 42’sini inşaat, 20’sini orman ve 1’ini de hayvancılık projeleri oluşturuyor. Yatırımların 20,5 milyon TL’lik kısmını ağaçlandırma, 46,9 milyon TL’lik kısmını yol yapım/onarın çalışmaları, 12 milyon TL’lik kısmını ORKÖY projeleri, 19,5 milyon TL’lik kısmını fidan üretimi ve 3,5 milyon TL’lik kısmını da odun dışı çalışmalar kapsıyor. 2002 yılında Samsun’da 369 bin 517 hektar alan olan orman varlığı, yapılan çalışmaların ardından 389 bin 478 hektar alana çıkartıldı.

2 milyona yakın 134 türdeki fidan üretilip, Türkiye’ye dağıtılıyor

134 değişik türde fidan üretilen Samsun’da Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bu fidanlar ormanlara dikiliyor, reyonlarda teşhir ediyor ve Türkiye’nin her yerine gönderiliyor. 2024 yılında Samsun’da bulunan Bafra, Vezirköprü ve Samsun fidanlıklarında üretilmesi hedeflenen 1 milyon 850 bin adet fidandan 1 milyon 250 bin adetinin üretimi tamamlandı. Kalan 600 bin fidanının üretimi ise bu yatırım dönemi sonuna kadar tamamlanacak. Ayrıca 2 milyon adet fidanın tamamına ise bakım yapıldı.

Kırsaldan kente göçü önlemek için 12 milyon TL’lik kredi desteği

Orman Köylülerinin Kalkındırılması ve Destekleme Projesi (ORKÖY) faaliyetleri çerçevesinde Samsun’da 2024 yılında süt sığırcılığı (14), üretim geliştirme (traktör-4), tambur (16) ve arıcılık (9) olmak üzere 43 aileye toplamda 12 milyon TL’lik kredi desteği verilecek. ORKÖY kredi destekleriyle proje kapsamında orman köylüsüne ekonomik destek sağlanarak, kırsaldan kente göçün önüne geçilmek amaçlanıyor.

Doğal türler orman köylüsüne gelir kapısı oluyor

Bölge müdürlüğüne bağlı ormanlarda defne, kestane, kocayemiş, taflan, sandal, tavşan memesi, menengiç, mavi yemiş, sumak, ahlat, kuşburnu, kızılcık, yemişen, üvez, yabani erik, böğürtlen, ada çayı, dağ nanesi, kekik, kantaron, sıklamen, salep, alıç ve yabani elma türleri doğal yayılış gösteriyor. Bu kapsamda Samsun’da 25 bin dekar defne ormanından yıllık yaklaşık 1,5 ton üretim yapılırken, köylüye de 16,5 milyon TL gelir sağlıyor. Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanıyor. Yurt dışından oldukça talep gören mantar türü, orman köylülerine önemli bir gelir kapısı sağlıyor. Ayrıca il genelinde 40 bin dekar kestane ormanında yıllık yaklaşık 400 ton üretim yapılıyor ve köylüye 2,4 milyon TL gelir sağlıyor.

Yatırım faaliyetleri kapsamında müdürlük tarafından 2 milyon TL destek ile bu yıl içerisinde 1 adet ekoturizm rotası oluşturulacak.

Bu yıl içerisinde 1,5 milyon TL ödemek ile 1 adet de bal ormanı oluşturulacak.

Müdürlük tarafından ayrıca bu yıl içerisinde 600 bin TL ödenek ile 2 ton tohum üretilecek.