Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Eylül, 2024 12:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Genç Osmanlı dönesine ait dev erzak küpleri gün yüzüne çıkarıldı

Tokat’taki Gök Medrese’nin restorasyonu sırasında, Genç Osmanlı dönemine ait 6 erzak küpü gün yüzüne çıkarıldı.
Tokat’ın kent meydanında bulunan ve 1275 yılında Muineddin Pervane Süleyman tarafından yaptırılan tarihi Gök Medrese, kapsamlı bir restorasyon sürecine girdi. Anadolu Selçuklu mimarisinin en seçkin örneklerinden biri olan yapı, iki katlı, iki eyvanlı, ortası açık avlulu ve revaklı planıyla dikkat çekiyor. Turkuaz renkteki çinilerle göz kamaştıran Gök Medrese, döneminin sanat ve mimari anlayışını yansıtan önemli bir eser olarak biliniyor. Tarihi boyunca çeşitli işlevler üstlenen yapı, medrese, akıl hastanesi ve bir bölümü türbe olarak kullanıldı. Daha sonra Tokat Şehir Müzesi olarak hizmet veren Gök Medrese, şimdi ise aslına uygun olarak restore edilerek geleceğe taşınacak.
Devasa küp bulundu
Restorasyon çalışmaları sırasında, Gök Medrese’nin bahçesinde yapılan kazılarda devasa erzak küpleri gün yüzüne çıkarıldı. Toplamda 6 adet olan bu küpler, restorasyonun ardından Musluağa Köşkü bahçesinde sergilenecek. Gök Medrese’nin restorasyonu ve bu değerli buluntuların sergilenmesi, Tokat’ın tarihine ışık tutmaya devam ediyor.
“Pişmiş topraktan yapılmıştır”
Küplerin Genç Osman döneminde yağ ve kuru gıdaların saklandığı depo olarak kullanıldığını söyleyen Tokat Vakıflar Bölge Müdürü Sebahattin Erdoğan, “Muineddin Süleyman Pervane tarafından 1275 yılında yaptırılan taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli olan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyeti ve koruması altında bulunan Tokat Gök Medrese’nin restorasyon sürecinde çevre düzenleme çalışmaları kapsamında Sivas Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunun almış olduğu karar gereği müze refakatinde yaklaşık 6 ay süresince kazı çalışması yapılmıştır. Gök Medrese bahçesinde yapılan kazı çalışmasında Genç Osmanlı dönemine ait olduğu düşünülen 6 adet erzak depolama küpü açığa çıkarılmıştır. Genç Osmanlı dönemine ait olan pişmiş topraktan yapılmış küplerin üzerinde kalın yiv bezemeler, büyüklü küçüklü rozet süslemeler ile çentik bezemeler gibi süslemeler bulunmaktadır. Kazı çalışması sonucunda açığa çıkan küpler bölge müdürlüğümüzce Mevlevihane Vakıf Eserleri Müzesi bahçesinde koruma altına alınmıştır. Küpler için hazırlanan sergi platformu tamamlandığında Mevlevihane Vakıf Eserleri Müzesi içerisinde bulunan Musluağa Köşkü bahçesinde ziyarete açılacaktır” dedi.

blank
Haber Merkezi tarafından
09 Nisan, 2025 13:25 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te Emniyetin 180. Yılına Farkındalık Etkinliği

Türk Polis Teşkilatı’nın 180. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Karabük’te çeşitli tören ve etkinlikler düzenlendi. Kutlamalar kapsamında Karabük İl Emniyet Müdürlüğü tarafından tanıtım standı açıldı.

Narkotik Köpeği Dora’ya Yoğun İlgi

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, Emniyet Müdürlüğü birimlerinin çalışmaları hakkında bilgilendirme yapıldı. Karabük İl Emniyet Müdürlüğü’nün kurduğu stantlarda özellikle Siber Suçlarla Mücadele, Kadın Destek Uygulaması (KADES), Narkotik Suçlarla Mücadele ve Olay Yeri İnceleme birimleri yer aldı. Uyuşturucuyla mücadelede görev alan Emniyetin can dostu narkotik köpeği Dora da Karabük halkının büyük ilgisini çekti.

Emniyet Birimlerinden Farkındalık Çalışmaları

Stantlarda vatandaşlara suçla mücadelede kullanılan teknolojik ekipmanlar tanıtılırken, çeşitli broşürler dağıtılarak farkındalık çalışmaları yapıldı. Narkotik standında uyuşturucu ile mücadelede bilinçlendirme çalışmaları öne çıkarken, KADES standında kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve kadınların acil durumlarda kullanabileceği mobil uygulama hakkında bilgiler verildi.

Etkinlikte hem Türk Polis Teşkilatı’nın 180 yıllık köklü geçmişi onurlandırıldı hem de vatandaşlara yönelik bilgilendirme yapıldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.