Mustafa Akgün tarafından
03 Nisan, 2025 14:27 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 4dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te 3 Nisan Coşkusu Başladı

Karabük’ün kuruluşunun 88. yıldönümü ve Türkiye’nin ilk ağır sanayisi olan Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları’nın (KARDEMİR) temellerinin atılışı, düzenlenen kortej yürüyüşüyle başladı. Demir Çelik Lisesi önünden başlayan kortej yürüyüşü, mehter takımı, bayrak ve filama ekipleri, protokol üyeleri, öğrenciler ve vatandaşların katılımıyla Yenişehir Atatürk Anıtı’na kadar sürdü

Karabük, 3 Nisan 1937’de temelleri atılan Demir Çelik Fabrikaları ile Cumhuriyet kenti kimliği kazanmasının 88. yılını coşkuyla kutluyor. Kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlenen kortej yürüyüşü, Demir Çelik Lisesi önünden başlayarak Yenişehir Atatürk Anıtı’na kadar devam etti. Mehter Takımı, bayrak ve filama ekipleri, protokol üyeleri, öğrenciler ve vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşen yürüyüş renkli görüntülere sahne oldu.

RESMİ TÖREN YENİŞEHİR ATATÜRK ANITI’NDA GERÇEKLEŞTİ

Etkinlikler kortej yürüyüşünün ardından Yenişehir Atatürk Anıtı alanında çelenk sunumu töreni ile devam etti.

Yenişehir Atatürk Anıtı’nda ilk olarak Saygı duruşu yapıldı, ardından İstiklal Marşı okundu.

Törene; Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Karabük Milletvekilleri Cem Şahin, Ali Keskinkılıç, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, Karabük Cumhuriyet Başsavcısı Selçuk Akman, Kardemir Genel Müdürü Dursun Ali Yaşacan, Kardemir Enerji AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ceylan, İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse, Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş,  ilçe belediye başkanları, siyasi partilerin il başkan ve yöneticileri, daire müdürleri, oda,dernek ve cemiyetlerin başkanları, gaziler, şehit aileleri, kurum amirleri, mahalle muhtarları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

KARDEMİR’İN EKONOMİYE KATKISI VURGULANDI

Kardemir Genel Müdürü Dursun Ali Yaşacan, yaptığı konuşmada Kardemir’in ülke ekonomisine sağladığı katkılara değinerek, "Kardemir olarak temel amacımız, yerli ve milli üretime stratejik ürünler üreterek destek vermek, kapasite ve verimliliği arttırmak, geri kazanımlarla enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve tüm paydaşlarımızın refah ve mutluluğuna hizmet edecek sürdürülebilir büyümeyi sağlamaktır.

Sanayileşmeyi en büyük milli dava olarak görerek, Karabük’te ilk ağır sanayinin temellerinin atılmasını sağlayan Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve 3 Nisan 1937 tarihinde,dönemin başbakanı olarak fabrikalarımızın temellerini atan İsmet İnönü başta olmak üzere, Karabük Demir Çelik Fabrikalarının kurulmasında ve bugüne kadar yaşatılmasında emek verenleri, alın teri dökenleri minnet ve şükranla yad ediyorum. 

Bugünlere gelirken başta çalışanlarımız, yöre halkımız, Belediye Başkanlarımız, Milletvekillerimiz, Karabük’ün mülki idarecileri, Çelik-İş Sendikamız, ülkemizin çok değerli yöneticileri büyük fedakarlıklarla hep yanımızda ve destekçilerimiz olmuştur.

Kendilerine sonsuz teşekkür ediyoruz. Bu destek ve fedakarlıklar, gelecek için de en büyük moral ve güven kaynağımızdır. Bu vesileyle Karabük’ün ve Kardemir’in 88. Kuruluş yıldönümünü kutluyor, kuruluşuna ve gelişmesine 88 yıldır emek verenlere bir kez daha minnet ve şükranlarımı sunuyor, aramızdan ayrılanları rahmetle anıyorum" dedi.

"3 NİSAN, SANAYİ GÜNÜ’DÜR"

Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya da Karabük’ün 88. kuruluş yılını kutlayarak tüm Karabüklüleri etkinliklere davet etti. Başkan Çetinkaya, " Bugün Karabük’te var olan her gelişmişlik, her uygarlık eseri, Demir Çelik Fabrikalarının mirasıdır. Karabük’ün var oluşu, demir çelik fabrikalarının kuruluşuyla başlamıştır. Ancak bu süreçte büyük zorluklar da yaşanmıştır. 5 Nisan 1994’te fabrikamız sıkıntılı bir döneme girmiş, ancak Karabüklülerin dirayetiyle bu süreçten başarıyla çıkılmıştır. 2002 yılına geldiğimizde, Karabük’ün yetiştirdiği devlet adamı Sayın Mehmet Şahin’in ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde, şehrimiz geleceğe daha emin adımlarla yürümeye devam etmiştir.

Cumhuriyetimizin sanayileşme sürecinde kurulan KARDEMİR, sadece bir fabrika değil, milli kalkınmanın ve azmin sembolüdür. Bu mirası korumak ve gelecek nesillere güçlü bir sanayi altyapısı bırakmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Karabük insanı, bu fabrikalarda alın teri dökmüş, emek vermiştir. Hayatını KARDEMİR’e adayan tüm büyüklerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.

Bugün, Karabüklülerin günüdür. Bugün, memleket günüdür. Bugün, Karabük’ün ve ilklerin günüdür. İşte bu nedenle diyoruz ki: Bugün 3 Nisan, Sanayi Günü’dür" dedi.

"3 NİSAN 1937, KARABÜK İÇİN BİR DÖNÜM NOKTASIDIR"

Karabük Valisi Mustafa Yavuz ise 3 Nisan’ın Karabük için taşıdığı öneme dikkat çekerek, kentin Cumhuriyet dönemi sanayileşmesindeki rolüne vurgu yaptı. Vali Yavuz yaptığı konuşmada,  "3 Nisan 1937, Cumhuriyetimizin genç ve dinamik yapısının sanayi ile güçlenmeye başladığı, insan emeğinin ve alın terinin demirle buluştuğu, çeltik tarlalarının yerini ağır sanayiye bıraktığı tarihi bir dönüm noktasıdır. KARDEMİR’in ilk üretime geçmesi, sadece Karabük’ümüz için değil, ülkemizin ekonomik kalkınmasında atılan en önemli adımlardan biri olmuştur. Bugün Karabük’ün her başarısının temeli, 3 Nisan 1937’de atılan bu büyük sanayi hamlesiyle başlamıştır. Günümüzde Karabük, üretim gücünü her geçen gün artırarak büyümeye devam etmektedir. Hali hazırda 33 firma ve 2.808 çalışanımızla organize sanayi bölgemiz güçlü bir üretim merkezi konumundadır. Aynı zamanda, altyapı çalışmaları hızla devam eden Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi ile yeni istihdam alanları oluşturmaya yönelik çalışmalarımız sürmektedir. Sanayi ve üretimde böylesine güçlü adımlar atarken, şehrimizin tarihi ve doğal güzelliklerini de korumaya büyük özen gösteriyoruz.

Sanayi alanındaki gelişmelerin yanı sıra, şehrimizin tarihi ve doğal mirasını koruyarak geleceğe taşıma sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Bu duygu ve düşüncelerle, Karabük’ümüzün kuruluşunun 88. yıl dönümünü kutluyor, emeğiyle ve alın teriyle bu şehre katkı sunan tüm vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum" ifadelerine yer verdi.

ÖĞRENCİLERE VE BAŞARILI SPORCULARA ÖDÜLLER VERİLDİ

Kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrenciler eserlerini okudu. Başarılı öğrencilere ödülleri il protokolü tarafından takdim edildi. Ayrıca çeşitli spor dallarında başarı elde eden ve Karabük’ü ulusal yarışmalarda temsil eden sporcular da ödüllendirildi.

YAŞAYAN MİRAS FESTİVALİ İLE KÜLTÜREL DEĞERLER TANITILDI

3 Nisan Demir Çelik Fabrikalarının temellerinin atılması ve Karabük’ün Kuruluşunun 88. yılı dolayısıyla düzenlenen kutlama etkinlikleri kapsamında el sanatları stantları açıldı.

Yaşayan Miras Festivali adıyla Yenişehir Parkı’nda kurulan standların açılışı Karabük Valisi Mustafa Yavuz başta olmak üzere il protokolü tarafından gerçekleştirildi.

Uzun yıllardır ilk kez bir etkinliğe ev sahipliği yapan Yenişehir Parkında kurulan standlarda Antakya’dan, Mardin’e, Kastamonu’dan İstanbul’a pek çok yöreye ait el ürünleri sergiye açıldı. 3 Gün boyunca açık olacak sergi vatandaşlar tarafından gezilebilecek.

Haber videosu için TIKLAYINIZ!

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Nisan, 2025 00:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Çift yumurta ikizi Kartın kardeşlerin hedefi olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonluğu

Bolu’da artistik cimnastik sportmeni çift yumurta ikizi Kartın kardeşler, olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonluğuna hazırlanıyor. 19 yaşındaki ulusal atletlerin maksadı Türk Bayrağı’nı dünyada dalgalandırmak.
Bolu’da eğitim gördükleri okulda 6 yaşında keşfedilen ikiz cimnastikçiler Metehan ve Emirhan Kartın (19), memleketler arası başarılarıyla göz dolduruyor. 6 yaşında okuldaki yetenek taramasında keşfedilerek cimnastik sporuna yönlendirilen ikiz kardeşler, 13 yıldır artistik cimnastik branşında ulusal ve memleketler arası pek çok muvaffakiyete imza attı. Emirhan Kartın, son olarak Katar’da düzenlenen Artistik Cimnastik Dünya Kupası’nda bronz madalya kazandı. İdmanlarını birlikte sürdüren kardeşler, ulusal formayla Türkiye’yi olimpiyatlarda temsil etme gayesiyle çalışmalarına devam ediyor. Kartın kardeşler, antrenörleri İbrahim Bulut’un rehberliğinde madalya basamaklarını tek tek tırmanıyor.

Metehan Kartın: "Çocukluğumuzdan bu yana daima yarışıyoruz"
13 yıldır cimnastik ile ilgilenen Metehan Kartın, "Çocukluğumuzdan bu yana daima yarışıyoruz. Balkan Şampiyonası’nda altın madalyam var. COMEGYM’de de var. En son İSEF’e gitmiştim. Orada atlama masasında ikinci oldum. Paralel aletinde de üçüncü oldum" dedi.
Metehan Kartın, kardeşi ile ahenk içinde çalıştıklarını, vakit zaman ortalarında rekabet oluştuğunu da söyledi. Emirhan ile birlikte yapmaktan keyif aldığı aktiviteleri anlatan Metehan, "İkizimle oturup kahve içmekten otomobile yıkamaya kadar birçok aktivitemiz oluyor. Bilhassa otomobil yıkamak bizim çok sevdiğimiz bir şey. Otomobil yıkamak, hobi ve bir nevi tedavi üzere bir aktivite" diye konuştu.

Emirhan Kartın: "Kardeşim sayesinde cimnastiğe başladım"
Emirhan Kartın ise cimnastiğe kardeşi Metehan sayesinde başladığını belirterek, "Spora yüzme ile başlamıştım. 6 yaşındaydım, bir gün burada tribünde otururken beni de cimnastiğe aldılar. O vesileyle cimnastiğe başladım ve devam ettim. 13 yıldır tıpkı halde devam ediyorum" halinde konuştu.

"Ülkemi Avrupa’da gururlandırmak istiyorum"
Cimnastik sporunda elde ettiği muvaffakiyetleri anlatan Emirhan Kartın, "Balkan Şampiyonası’nda, Akdeniz Şampiyonası’nda madalyam var. En son Dünya Kupası’nda atlama masasında üçüncülüğüm var. Önümüzdeki günlerde Kulüpler Türkiye Şampiyonası için Antalya’ya gideceğiz. Çalışmalar hoş gidiyor. Bu çalışmalar sonucunda da Avrupa grubu belirlenecek. Tıpkı vakitte World Challenge kamplarına gidilme sonuçları da açıklanacak. Yer hareketlerinde ve atlamada birinci olup kadroya girerek ülkemi Avrupa’da gururlandırmak istiyorum" tabirlerini kullandı.

"Bayrağımızı dalgalandırmak istiyoruz"
Kartın kardeşler, maksatlarının olimpiyat şampiyonluğu olduğunu vurgulayarak, "Olimpiyat şampiyonluğu... Atlama masasında olabilir. Bir arada gidip kendimizi göstermek, ülkemizi gururlandırmak, bayrağımızı dalgalandırmak istiyoruz. Bunun yanında Avrupa ve dünyada muvaffakiyet elde etmek istiyoruz. Türkiye Şampiyonası bu hafta sonu yapılacak. Avrupa ekibine seçilmek en büyük önceliğimiz. Onun dışında challenge kampları var, onlara da gitmek istiyoruz" dediler.

Bulut: "Birbirleriyle inanılmaz bir rekabete giriyorlar"
Kartın kardeşlerin birbirleriyle rekabet içinde olduklarını belirten Cimnastik Antrenörü İbrahim Bulut ise "Yaklaşık 3 ay öncesine kadar gençler kategorisindeydiler. Artık ise büyükler kategorisine yeni geçtiler. 29 Ekim’de Metehan, Bahreyn’de düzenlenen İSEF Dünya Şampiyonası’nda atlama aletinde tıpkı Emirhan üzere ikinci oldu, paralel alette ise üçüncülük elde etti. Akabinde Emirhan, aralık ayında Tunus’ta bir yarışa katıldı. Lakin orada finalde istediği performansı sergileyemediği için madalya talihini kaçırdı. Daha sonra her ikisi de büyükler kategorisine geçti. Bu geçiş sürecinde süratli bir başlangıç yaptıklarını söyleyebilirim. Bana nazaran bu nitekim süratliydi zira büyükler kategorisine geçtiğinizde oraya adapte olmak genelde daha zordur ancak onlar kısa müddette ahenk sağladılar ve ulusal gruba seçildiler. Antalya’da düzenlenen Dünya Kupası’na katıldılar. İkisi de ulusal kadro takımında yer aldı. Emirhan, yerde finale kaldı ancak finalde istediği sonucu elde edemedi. Geçtiğimiz hafta ise Doha’da yapılan Dünya Kupası’nda Emirhan, atlama aletinde üçüncülüğü kazandı. Her şeyin bir anda olmasındansa, basamakları yavaş yavaş çıkarak ilerlemeleri çok daha değerli. İnşallah bu istikrarlı çıkışlarıyla dünya ve Olimpiyat madalyaları da gelecektir, biz buna yürekten inanıyoruz" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.