Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
03 Eylül, 2024 16:15
blank
İhlas Haber A.

1800’lerden kalma tablonun sırrı çözüldü

A+ A-

Tokat’ta bulunan ve 1800’lü yıllara ait olduğu düşünülen tablodaki semboller ve ayetler, uzmanlar tarafından deşifre edildi. Kur-an’ı Kerim’den ayetlerin yer aldığı tablo, yönetimde nizam ve adalet gibi derin mesajlar taşıyor.
Tokat Mevlevihane’de bulunan ve 1800’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen cam altı süsleme tablosu, Tokat Olgunlaşma Enstitüsü öncülüğünde Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarih ve ilahiyat bölümü öğretim görevlileri tarafından incelendi. Kim tarafından yapıldığı bilinmeyen ancak kullanılan teknik özelliklerinden dolayı 19. yüzyıla ait olduğu düşünülen tablo, detaylı incelemeler sonucunda barındırdığı motiflerin ve mesajların anlamıyla dikkat çekti.
Tablo birden fazla mesaj içeriyor
Tablo, içerdiği mesajlar dikkate alındığında dönemin devlet yöneticilerine hediye edildiği tahmin ediliyor. Aynalama tekniği, tablodaki sembol ve yazıların simetrik olarak yansıtılmasıyla birden fazla anlam katmanı oluşturuyor. Yapılan analizlerde, eserin Kur’an-ı Kerim’den ayetler içerdiği ve bu ayetlerin yönetim ve adalet mesajları verdiği tespit edildi. Tablo üzerine yapılan araştırmalar devam ederken, Tokat Olgunlaşma Enstitüsü, eserin bir replikasını üretmeye başladı. Görsel sanatlar atölyesinde yapılan replika çalışmalarının, tablonun hem sanatsal hem de tarihi değerini gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor.
“Tablo, idarecilere hediye edildiği düşünülmektedir”
Tablodaki mesajlar hakkında bilgi veren Tokat Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Aslı Gül, eserin replikasını yaptıklarını belirterek, “Tablo, döneminde devlet yönetimine gelen idarecilere hediye edildiği düşünülmektedir. Eser, Neml suresi 30’uncu ayet ile başlar ve burada Hz. Süleyman’ın Sebe melikesi Belkıs’a gönderdiği mektuba atıfta bulunur. Bu mesaj, Allah’a isyanı bırakıp iman edilmesi yönündedir. Ardından Fetih suresinin yer aldığını görüyoruz; burada Allah’a iman edenlerin zafere erişeceği vurgulanmaktadır. Devamında İhlas suresiyle tevhit vurgulanarak Allah’ın birliğine, gücüne ve kuvvetine işaret edilmektedir” dedi.
“İdarecilere mesajlar vermektedir”
Tabloda ayrıca, sağ ve sol taraflarda bulunan ibrik motiflerinde “Maşallahü Teala” yazısının yer aldığını ve bunun saf ve temiz duyguları temsil ettiğini belirten Gül, “Tablonun alt kısmında bulunan Osmanlı Cihan Devleti armasıyla da eserin derin anlamı tamamlanmaktadır. Doğru, adaletli ve iyi yönetim vurgulanmaktadır. Tablonun bütününe bakıldığında kompozisyon anlam bütünlüğü içinde idarecilere mesajlar vermektedir. Aynalama tekniğiyle yapılan eserde, sanatçı ‘Bu fani dünyada ne yaşarsanız ahiret hayatında karşınıza o çıkacaktır’ mesajını vermiştir” ifadelerini kullandı.
“Üretimine Devam Ediyoruz”
Enstitü bünyesindeki görsel sanatlar atölyesinde tablonun replikasının üretimine başladıklarını ifade eden Aslı Gül, “Tablomuzu Tokat eski Valimiz Numan Hatipoğlu, Mevlevihane’de görüp beğendi. Tokat Olgunlaşma Enstitüsü adına bizden replikasının yapılmasını ve çoğaltılmasını istedi. Biz de bu talep üzerine tabloyu yaptık. Bu süreçte tablonun içeriğini çok merak ettik ve anlamını çözmek için Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’ndeki tarih ve ilahiyat bölümlerinden destek aldık. Anlamını çözdüğümüzde karşımızda muazzam anlamlı bir tablo olduğunu fark ettik. Şu anda da üretimine devam ediyoruz ve görsel sanatlar atölyesindeki arkadaşlarımız bu tablodan devamlı yaparak satışa sunmaktadır” diye konuştu.
Tablonun benzerini görmediklerini belirten Gül, eserin içerdiği mesajlar ve önemi bakımından Türkiye’de tek olduğunu düşündüklerini ifade etti.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

07 Kasım, 2024 04:52
blank
İhlas Haber A.

Başkan Doğan: “Üretimle güçlenen samsun gayesiyle çalışıyoruz”

Başkan Doğan: “Üretimle güçlenen samsun gayesiyle çalışıyoruz”
A+ A-

"Arı Ürünleri İhracatının Geliştirilmesi Eğitim Programı"nda üreticilerle bir araya gelen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Üretimde ve tarımda da daha ileri vizyonumuzu sürdürüyor, ihracatımızı artırmak adına çalışıyoruz” dedi.
Her alanda üreticileri destekleyen, tarım ve hayvancılığın gelişmesine önemli katkılar sunan Samsun Büyükşehir Belediyesi eğitim programlarıyla da üreticilerin yanında olmayı sürdürüyor. Bu kapsamda Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı(OKA) 2024 Yılı Katma Değerli Üretim ve İhracatın Geliştirilmesi Teknik Destek Programı kapsamında Samsun Arı Yetiştiricileri Birliği ortaklığı ile “Arı Ürünleri İhracatının Geliştirilmesi Eğitimi” verildi. Düzenlenen eğitim programında üreticilerle bir araya gelen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, üreten şehir vizyonuyla tarım alanında da Samsun’u daha ileri taşıyacaklarını belirtti.

“Samsun’umuzda arı ürünleri ihracatını artırma gayesiyle çalışıyoruz”
Başkan Halit Doğan, “Samsun’umuz verimli tarım arazileri, doğal zenginlikleri, tarımsal üretkenliği açısından çok zengin bir yer. Şehrimiz sahip olduğu flora zenginliği ile arıcılık için büyük bir potansiyele sahip. Salıpazarı ilçemizde üretilen coğrafi işaretli tescilli kestane balımız sahip olduğumuz potansiyelin doğru kullanıldığında ortaya çıkan en güzel örneklerinden. Sürdürülebilir arı ürünleri üretimi noktasında biz Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman üreticilerimizin yanında olmaya gayret ediyoruz. Gerek ekipman gerekse eğitim desteği ile şehrimizin arı ürünleri üretiminde üstlendiği role katkı sunmaya çalışıyoruz. Bir taraftan arıcılığın gelişmesine ve arı ürünleri üretiminin artmasına katkı sunarken bir taraftan da arı ürünleri ihracatından şehrimizin daha fazla pay alabilmesi gerektiğine inanıyor, çalışmalarımıza bu anlayışla yön veriyoruz. İhracata yönelik olarak neler yapılabileceği konusunda sektör temsilcilerini ve uzmanları bir araya getiren bu eğitimin tüm paydaşlara hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Arı ürünlerinin ihracat kapasitesini artırılmasının hedeflendiği eğitimde katılımcılara arı ürünleri ihracatında uluslararası standartlara uyum sağlama, ihracat hacminin artması, ürün kalitesini artırma, pazar çeşitliliği ve Samsun’un arı ürünleri pazarında rekabetçi bir konuma gelmesi gibi konularda bilgiler aktarıldı. Program sonunda 3 gün süren eğitimi başarıyla tamamlayan katılımcılara sertifikaları verildi.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçınar Eczanesi
Gökçınar Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 3 Nolu Cadde Bahçeşehir Sitesi A Blok No:4 Karabük

Telefon

(370) 433-7119

Öztürk Eczanesi
Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Koç Eczanesi
Koç Eczanesi
Adres

Emek Mahallesi, Akıntürk Sokak No:19-24 Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 413-3070

Yeni Zümrüt Eczanesi
Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500