Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Ağustos, 2024 16:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Vali Tavlı: “Samsun adeta bir açık hava müzesi”

Samsun Valisi Orhan Tavlı, "Uzak ve yakın geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir dünya şehri olan Karadeniz’in incisi Samsun’umuz, geçmişten izler taşıyan çok sayıda tarihi ve kültürel mirasıyla adeta bir açık hava müzesidir" dedi.
Samsun’da faaliyet gösteren ve yapımı devam eden organize sanayi bölgelerinin (OSB) yürüttükleri çalışmalar, kentin ve bulundukları ilçelerin tanıtımına katkı sağlamak için yapabilecekleri çalışmalar, arkeolojik kazı çalışmalarına verebilecekleri desteklerin görüşüldüğü istişare toplantısı Vali Orhan Tavlı’nın başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda konuşan Vali Tavlı, "Atakum ilçesi Çatmaoluk ve Kulacadağ Mahalleleri arasında kuzey, güney ve batısı Karadere Çayı ve kollarıyla sınırlanan yüksekçe bir platonun ilk yamacında kurulan kalenin ortasında höyük olduğu tahmin edilen bir yükselti bulunmaktadır. 1906 yılında yapılan kazılarda Akalan Kalesi’nde çok sayıda çanak-çömlek ve pişmiş toprak mimari kaplama levhası çıkmıştır. Buluntular İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde korunmaktadır. Bafra ilçemizde bulunan ve yaklaşık olarak 2300 yıllık bir yapı olduğu düşünülen Asarkale ve Kaya Mezarları Kızılırmak Vadisi içerisinde Altınkaya Barajı yakınlarındadır. Sahil bandından iç bölgelere doğru uzanan ticaret yolu güzergahlarının güvenliğini sağlamak amacıyla kurulmuş bir kale olan bu kültür mirasımızda, ana kayaya oyulmuş şekilde üç adet kaya mezarlığı bulunmaktadır. Asgari 6 bin yıllık tarihin izlerini taşıyan Oymaağaç’ın, Hititler’in kutsal şehri Nerik olduğu bilinmektedir. Bugüne kadar yapılan kazılarda yer altı merdiveni, kutsal çeşme ve çivi yazısı tabletler gibi yüzlerce kıymetli eser bulunan bu bölgede Kalkolitik Döneminin ve Demir Çağı’nın izlerine rastlanılmıştır. Kazılar sırasında, tapınak olarak kullanıldığına inanılan ve sonunda bir pınar bulunan tünele de ulaşılmıştır. Yürütülen arkeolojik kazılarda çıkarılan beyin ameliyatı yapılmış insan iskeletleriyle Samsun sağlık tarihinin başlangıcı olarak da kabul edilen İkiztepe Höyüğü Hitit öncesi ilk Tunç Çağı’nın Geç Kalkolitik Döneminin izlerini de barındıran birçok arkeolojik ve kültürel değer taşımaktadır" diye konuştu.
Toplantıya ayrıca İkiztepe Kazı Başkanı İstanbul Üniversitesinden Doç. Dr. Aslıhan Beyazıt, Kazı Başkan Yardımcısı Burçin Afşar, Asarkale Kazı Sorumluları OMÜ Doç. Dr. Kasım Oyarçin, Doç. Dr. Hasan Tahsin Selçuk, Oymaağaç Kazı Başkan Yardımcısı OMÜ Doç. Dr. Mehmet Ali Yılmaz, Akalan Kalesi Yüzey Araştırması Başkanı OMÜ Dr. Michael Deniz Yılmaz, Yeni OSB Müdürü Oğuz Keleş, Merkez OSB Müdürü Hakan Tütüncüoğlu, Gıda OSB Müdürü Serhat Semizoğlu, Bafra Karma OSB Müdürü İsmail Hakkı Koç, Bafra Sera OSB Müdürü Hamit Bozer, Çarşamba OSB Müdürü Mehmet Dalgıç, Havza OSB Müdürü Hasbi Altuntaş, Kavak OSB Müdürü Oğuzhan Sarıoğlu, Terme Karma OSB Müdürü Gülahmet Kuş, Vezirköprü Karma OSB Müdürü Murat Karaaslan ve Samsun Müzesi Müdürü Kenan Sürül katıldı.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Nisan, 2025 16:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Giresun yaylalarında Nisan ayında karla mücadele sürüyor

Giresun’un Dereli ilçesine bağlı Yavuzkemal Beldesi hudutlarında yer alan Kulakkaya Yaylası’nda, nisan ayına karşın karla çaba çalışmaları devam ediyor. Yer yer 2 metreyi bulan kar kalınlığı nedeniyle gruplar, yüksek rakımlı mahalle yollarını ulaşıma açmak için şiddetli kurallarda çalışmalarını sürdürüyor.
Kış mevsiminin uzun ve sert geçtiği bölgede, Yavuzkemal Belde Belediyesi’ne bağlı gruplar, bilhassa 2 bin rakıma yaklaşan Bektaş Yaylası temas yollarında kar temizleme çalışmalarına devam ediyor. Yavuzkemal Belediye Başkanı Adem Önal, her yıl kasım ayında başlayan karla gayret sürecinin mayıs ayı başına kadar sürdüğünü belirterek bilhassa hayvancılıkla geçinen vatandaşlar için yol erişiminin hayati değer taşıdığını söyledi.
Başkan Önal, "Kulakkaya Yaylası’nın da içinde bulunduğu beldemizde, yüksek rakımlı mahalleler bulunuyor. Bu bölgelerde kış erken başlar, geç biter. Karla uğraşımız yaklaşık 6-7 ay sürüyor. Mahallelerin obalarına giden yolların açılması gerekiyor zira artık hayvanlar yaylaya çıkacak. Vatandaşlarımızın depoladığı yem ve erzak da tükenmek üzere. Bu nedenle karla uğraş beldemizde mecburî bir görevdir" dedi.
Yol açma çalışmalarının sürdüğü bölgede hava sıcaklıklarının ansızın düşmesiyle birlikte kar yağışı da tesirli oldu. Lider Önal, "Yayla havası değişkendir. Dün sabah takımlarımız yol açarken, akşam saatlerinde birdenbire bastıran kar yağışıyla karşılaştık. Bilhassa Kümbet, Bektaş ve Kulakkaya yaylalarında Nisan ayında kar yağışı tesirli oldu" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.