Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Ufka Yolculuk’ta Dereceye Girenlere Ödülleri Verildi

Kastamonu Yayın: 04.05.2015 08:26
Yazar:
Ufka Yolculuk’ta Dereceye Girenlere Ödülleri Verildi

KASTAMONU Ufka Yolculuk Kültür Yarışmaları’nda dereceye girenler düzenlenen törenle ödüllerini aldı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteklediği, Kastamonu Yıldırım Gençlik ve Spor Kulübü’nün yürütücüsü olduğu, Türkiye’nin 81 ilinde ve internet üzerinden online olarak dünyanın her yerinden 264 bin 929 kişinin başvurduğu, “İdeal İnsan Son Peygamberin Hayatı” konulu yarışmanın ödül töreni Kastamonu’da gerçekleştirildi.
Kastamonu Belediyesi Nikah ve Konferans Salonunda gerçekleştirilen ödül töreninde, “Genç Eller Ahşaba Tarih İşler” projesi konferansı ve Ufka Yolculuk yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.
Tören, Nasrullah Cami Baş İmamı Kahraman Şekerci’nin okuduğu Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Son Peygamber Hz. Muhammed’in hayatının anlatıldığı “İdeal İnsan Ufka Yolculuk” isimli kitap üzerinden yapılan yarışma ile A, B ve C kategorilerinde dereceye girenlere ödülleri verildi.
“GEÇMİŞİNİ BİLMEYEN BİR NESİL BUGÜNÜNÜ ANLAYAMAZ”
Törende konuşan Kastamonu Yıldırım Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Oğuz Kaplan, yarışmaya Kastamonu genelinde bin 802 kişinin başvuru yaptığını belirterek, “Yarışma, il merkezi ile 9 ilçedeki toplam 12 okulda ve 2 cezaevinde 97 sınav görevlisi gözetiminde yapıldı. Bu projemizde, gençlerin farkındalık oluşturarak, geçmişimize sahip çıkan çalışmalarını görmek bizleri mutlu etti.
Unutmayalım ki geçmişini bilmeyen bir nesil bugününü anlayamaz ve yarınını kuramaz. Proje kapsamında yapılan çalışmalar, ilimizde bulunan tarihi mekânları tanıma ve koruma bilincinin gençler tarafından da kabul gördü. Çalışmalara özverili bir şekilde katılan gençlerin ortaya çıkardıkları ürünlerle gurur duyduk” dedi.
“PROJE TARİHİ MEKANLARA ZENGİNLİK KATACAK”
“Genç Eller, Ahşaba Tarih İşler” proje ekibinin, ortaya koyduğu özgün çalışmalarıyla tarihi mekanlara zenginlik katacağını vurgulayan Oğuz Kaplan, “Bu mekânların tanınmasında hissedilir bir farkındalık oluşacaktır. Tarihi yapılara montajı yapılacak ahşap tanıtım levhaları, tarihi mekânlarla uyumlu, sıcak estetik değeriyle de ziyaretçilerde ilgi uyandıracaktır.
Bu ilgi tarihi yapıların ve manevi şahsiyetlerin gelecek kuşaklara unutulmadan gururla aktarılmasını sağlayacaktır. Bu çalışmalarda desteklerini esirgemeyen kurum ve kuruluşlara ve sergimizi ziyaret ederek bizleri onurlandıran tüm katılımcılara Yıldırım Gençlik ve Spor Kulübü adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Gecede Değişim, Farkındalık ve Medya” konulu konferans verildi. Konferansta medyanın insan üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerinden bahsetti.
Konuşmanın ve konferansın ardından ödül törenine geçildi. Ödül töreninde, derece girenler tek tek çağrılarak ödülleri verildi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Asırlık son değirmen devletin desteğiyle ayakta

Ekonomi Yayın: 02.05.2024 20:00
İhlas Haber Ajansı
Asırlık son değirmen devletin desteğiyle ayakta

Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde bulunan 100 yıllık su değirmeni, devletin desteğiyle yapılan restorasyon çalışmasıyla ayakta kalarak yeni yüzyıla tutundu. 60 yaşındaki Yaşar Dokgöz’ün emeğiyle tahılları öğüten asırlık değirmen, bu geleneğin yöredeki son örneği olarak zamana direniyor.

Kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi

İlçe merkezine 2 kilometre mesafedeki Sekü köyünde Yedi Değirmenler mevkiinde bulunan asırlık su değirmeni, bu kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi olarak kayıtlara geçti. Dereden sağlanan suyun gücüyle çevirdiği taşa dökülen tahılları öğüten değirmen Gümüşhacıköy Kaymakamlığı’nın 2017 yılında yaptırdığı restorasyon çalışmasıyla elden geçirilerek hizmet vermeyi sürdürdü.

Çocukluğundan bu yana aile yadigarı değirmende çalıştığını belirten değirmenci Yaşar Dokgöz, “Mesleği babamdan öğrendim. Buğday, arpa, mısır gibi tahılları burada öğütüyoruz. Faaliyetleri durmuştu. Onarıma ihtiyacı vardı. Gümüşhacıköy Kaymakamlığı ve Amasya İl Özel İdaresi’nin desteğiyle restore edildi. 7 yıldır tıkır tıkır çalışıyor” dedi.

Komşu illerden de müşteri geliyor

Çevre köyler, ilçeler ve komşu illerden bile müşterilerinin bulunduğunu anlatan evli, 3 çocuk ve 7 torun sahibi Dokgöz, “Duyanlar geliyor. Kimi un alıyor. Kimisi öğütmek için buğday getiriyor. Öğütüp gönderiyoruz. Müşterilerimize, dostlarımıza kapımız her zaman açık” diye konuştu.

Yörede yetiştirilen Üveyik buğdayından üretilen unu müşterilerine tavsiye eden Dokgöz’ün tek yardımcısı ise 40 yıllık hayat arkadaşı eşi Nuran Dokgöz. Dokgöz çiftçi, geçimlerini sağladıkları asırlık değirmende yaşamlarını sürdürüyor.

Paylaş: