2025 yılı yaş çay döneminin birinci sürgünü bugün itibariyle açıldı.
Bahçelerindeki hazırlıkları bitiren üreticiler sabahın erken saatlerinden itibaren güneşli havayı da fırsat bilerek bahçelerine girdi. Rize’nin Pazar ilçesinde çay bahçelerine giren üreticiler çay kesmeye başladı.
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından yapılan yazılı açıklamayla, ÇAYKUR’a ilişkin 49 fabrikanın çay alma süreçlerine hazır olduğu lisana getirildi. Açıklamada “Bugün itibariyle 2025 yılı Yaş Çay Kampanyamızı açmış bulunmaktayız. Alın teriniz olan yaş çay eserlerinizi almak üzere 49 fabrikamız ve tüm takımımızla yeni döneme hazır vaziyetteyiz. Alım süreçlerini kolaylaştırmak için süreç boyunca uygulayacağımız faaliyetler Kurumumuz tarafından tespit edilmiş ve gerekli tedbirler alınmıştır. ÇAYKUR olarak sırf 1. sürgünde değil tüm yaş çay sürgünlerinde üreticilerimizin yanında yer alacağımız hepimizin malumudur. Bu nedenle üreticilerimizin bu durumu gözeterek, alım sürecinin kolaylaştırılması için ÇAYKUR tarafından yapılacak bildirimleri takip etmelerinin, problemsiz bir süreç yaşamamız için elzem olduğunu bir sefer daha hatırlatmak isteriz” sözlerine yer verildi.


2025 yaş çay sezonu açıldı
Tokat’ta Yeşilırmak taştı, 8 asırlık taş köprünün üç gözü su altında kaldı
Tokat’ta Yeşilırmak’ın taşmasıyla tarım arazileri sular altında kalırken, 788 yıllık tarihi köprünün üç gözü de suya gömüldü.
Tokat’ta etkili olan sağanak yağış ve Almus Barajı’nın maksimum doluluk seviyesine ulaşmasının ardından dolusavaktan su tahliyesinin devam etmesi ile Yeşilırmak’ta taşkın meydana geldi. Irmak kenarındaki tarım arazileri ile Pazar ilçe girişindeki 1238 yapımı tarihi Selçuklu taş köprüsünün 4 gözünden 3’ü su içinde kaldı.
Yöre sakinlerinden Cemalettin Horosan, “1993 yılında yine ırmak gece gündüz aktı. O sene de yine aynı bu aylardaydı. Sonrasında ise arazimize giremedik. Araziye girdikten sonra da bir mahsul alamadık. Bu seneki ise daha da farklı yağdı. Biz daha bunu kaldıramayız. Allah’tan ümit kesilmez ama ümidimizi de yitirdik. Bu daha da akmaya devem ettiği için daha da bir faydası olmaz. Ekimini yaptığım 70 dönüm arazim su altında kaldı. Ekilen arazinin dekar başına 8 bin TL masrafı var. Bunun altından nasıl kalkacağız bilmiyorum. Bu kadar yükseldiğini bilmiyorum. Bu kadar su hiç yoktu. Bu tarih unutulmayacak bir tarih, Allah bir daha göstermesin inşallah” dedi.

