Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
03 Mayıs, 2024 20:24
blank
İhlas Haber A.

Bu sütunlar 642 yıllık caminin sigortası

Bu sütunlar 642 yıllık caminin sigortası
A+ A-

Bolu’da 1382 yılında yapılan ve 2 yangın, 3 büyük deprem yaşayan Yıldırım Bayezid Camii’nin sigortası olarak adlandırılan denge sütunları ilk günkü gibi çalışıyor.
Bolu’da, Büyük Cami Mahallesi’nde bulunan ve 1382 yılında Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan 642 yıllık tarihi Yıldırım Bayezid Camii, mihrabının her iki yanında bulunan denge sütunlarıyla görenleri hayrete düşürüyor. O yıllarda ahşap olan bu cami 1891 yılında yanmış ve 1899 yılında ise kubbeli olarak yeniden yapılmıştır. 1944 yıllarında hasar görürken orijinali yer yer bozularak onarıldı. Çiftminareli, tek kubbeli olan caminin iç mekanları Türk motifleri ile süslendi. 642 yıldır ayakta kalan Yıldırım Bayezid caminin en büyük özelliği mihrabın her iki tarafında dönen denge sütunları. Sütunlar caminin statik dengesini ve geçirdiği depremlerde herhangi bir hasar alıp almadığını gösteriyor. Yaşanan afet sonrasında eğer sütunlar dönmezse, caminin temelinde veya dengesinde bir bozukluk olduğu anlaşılıyor.

“Şu anda 650 yıllık bir yapının içerisindeyiz”
Her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiye Bolu’yu tanıtan turist rehberi Levent Kahveci, “Şu anda 650 yıllık bir yapının içerisindeyiz. Yıldırım Bayezid Camii, Bolu’da bilinen ismiyle Büyük Cami’deyiz. Büyük Cami denmesinin sebebini açıklayayım. Osmanlı döneminde hüküm sürülen her yere ‘Cuma Camisi’ yapılırmış. Hanefi mezhebine göre ‘Cuma Camisi’ Cuma namazları en büyük camide ve hep beraber kılınmalıdır. Eğer en büyük cami dolmaz ise diğer camilerde kılınan namazlar geçersizdir. Bu yüzden Cuma namazının sonunda Zuhr-i âhir namazı da kılınır ki Cuma namazı kabul olmazsa o günkü öğle namazının yerine geçsin diye. O dönemde Cuma namazının ana amacı, yöneticiler namazı kıldırır, minbere çıkarak hutbeyi okurlar. Duyurulması gereken ne varsa halka duyururlar” ifadelerini kullandı.

“Buradaki sütunlar eğer hareket edebiliyorlarsa temelleri sağlam demektir”
Caminin çevresine yapılan hamamlar ve dükkanlara da değinen Kahveci, “Bu camiyi Yıldırım Bayezid, şehzadeliği döneminde yaptırmıştır. Bayezid, camiyi yakınında bulunan orta hamamla birlikte yaptırmıştır. Eskiden camiler külliye şeklinde yapılırdı. Yani caminin yanında mutlaka ya hanlar yapılır ya da dükkanlar yapılırdı. Oranın geliriyle cami kendini idame ettirirmiş. Bu cami 2. Abdülhamit döneminde bir tadilat geçirmiştir. Camiye birkaç ekleme de yapılmıştır. Bu caminin en güzel özelliklerinden bir tanesi mihrapta bulunan deprem sütunları. Anadolu’da birkaç camide daha bunların örneğini görmekteyiz. Buradaki sütunlar eğer hareket edebiliyorlarsa temelleri sağlam demektir” diye konuştu.

“Bu sütunlar, aslında camimizin sigortası”
Caminin mihrabında bulunan 2 sütunun, caminin sigortası olduğunu dile getiren Levent Kahveci, “Bu sütunlar, aslında camimizin sigortası olarak da adlandırılabilir. Temelinde herhangi bir kayma veya hasar oluştuğunda bu sütunlar dönmez hale gelir. Sütunlar dönmez hale geldiğinde de mimarlar anlarlar ki caminin temeli bakıma ihtiyacı vardır” dedi.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

18 Ekim, 2024 00:15
blank
İhlas Haber A.

Öğrenciler, bilim şenliğinde hem eğlendi hem de öğrendi

Öğrenciler, bilim şenliğinde hem eğlendi hem de öğrendi
A+ A-

Kastamonu’da düzenlenen Bilim Şenliğine katılan öğrenciler, hem eğlendi hem de bilimsel deneyler yapma fırsatı buldu.
Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde Kastamonu Valiliği, Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu İl Emniyet Müdürlüğü, Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı, Kastamonu İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü, TÜBİTAK ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün destekleriyle düzenlenen “Bilim Şenliği” başladı. Cumhuriyet Meydanında düzenlenen şenlikte, projeleri stantlarda sergilendi.Kastamonu Üniversitesi tarafından çılan stantta, akademisyenlerin ve üniversite öğrencilerinin hazırladığı gösteriler öğrenciler tarafından büyük ilgi gördü.

“Gelişmiş Türkiye’yi oluşturma adına gençlerimizi küçük yaşlardan itibaren bilim ve teknoloji ile buluşturmak zorundayız”
Şenlikte konuşan Kastamonu Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, “Günümüzde bilim ve teknoloji malumunuz baş döndürücü hızla gelişip ilerlemekte. Bu hızlı değişim ve gelişime ayak uyduramayan ulusların, gelişmiş ülkelerin, ulusların ekonomik ve siyasi tahakküm ve sömürgesinden kurtulmaları maalesef mümkün değil. Bu sebeple güçlü bir Türkiye’yi, gelişmiş bir Türkiye’yi oluşturma adına gençlerimizi küçük yaşlardan itibaren bilim ve teknoloji ile buluşturmak, onların bu alana olan ilgisini artırmak zorundayız. Bu ve benzeri etkinliklerin bu amaca matuf düzenlenen etkinlikleri olduğunu düşünüyorum. İnanıyoruz ki çok yakın bir gelecekte burada eserleri sergileyen çocuklarımız, Türkiye’nin bilim ve teknolojideki uluslararası rekabette öne çıkmasını sağlayacak birçok önemli buluş ve gelişmenin mimarı olacaklar ”şeklinde konuştu.

“Bu organizasyonların ülkemiz için yeni inovatif düşüncelerin oluşmasına, milli teknoloji hamlesine katkı sunacağına inanıyoruz”
AR-GE çalışmalarının toplumlar için önemli olduğunu söyleyen Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş de, “Dünyada inovasyonun ve değişimin hızlı olduğu bir çağda yaşıyoruz ve bu çağın adına dijital çağ diyoruz. Dijital çağ içerisinde de inovasyonu önemseyen, ARGE’yi önemseyen toplumların ve ülkelerin bu yarışta bir sıfır öne geçtiğini görüyoruz. Bizler de üreten, geliştiren bir ülke olarak gençlerimizin sadece tüketmesi değil, üretmesi, geliştirmesi, inovasyon oluşturması anlamında bu tür organizasyonları önemsiyoruz ve bu organizasyonlar da ülkemiz için yeni yeni inovatif düşüncelerin oluşmasına, milli teknoloji hamlesine katkı sunacağına inanıyoruz. Bunu da gençlerimizle başaracağımıza inanıyoruz. Bundan sonraki süreçte de gençlerimizin Türkiye yüzyılını imar edecek gençlerimizin inovatif bir düşünceye sahip olabilmeleri adına bizler, Kastamonu Milli Eğitim ailesi ve tüm paydaş kurumlar olarak onların yanında ve onların destekçisi olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Bilim Şenliği’nin açılış kurdelesi kesildi. Açılışın ardından Vali Yardımcısı Atılgan ile İl Milli Eğitim Müdürü Gümüş, beraberindeki heyetle birlikte proje stantlarını gezerek bilgiler aldı.
Bilim Şenliği, üç gün boyunca ziyarete açık kalacak.

blankNöbetçi Eczaneler

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Büşra Eczanesi
Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Yeni Zümrüt Eczanesi
Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500