300 Öğrenci Sigara Alkol ve Uyuşturucuya Hayır dedi

Karabük Postası tarafından
09 Mart, 2015 09:32 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

KASTAMONU Daday da Yeşilay Haftası etkinlikleri çerçevesinde Daday Çok Programlı Lisesi(ÇPL) Sağlık Temizlik ve Yeşilay Klubü tarafından, İmam Hatip Lisesi Konferans Salonunda ‘Sigara ve Alkolün Zararları’ konulu konferans düzenlendi. Sigara, alkol, uyuşturucu gibi maddelerin insan sağlığına etkilerinin anlatıldığı konferansa, Kaymakam Zafer Sağ, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Demir, Şube Müdürleri Cemil Kılıç, Necat Karadağ, Daday ÇPL Müdürü Nagehan Demir, İHL Müdürü Aydın Demiral, Halk Eğitim Müdürü Şeref Beşir, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Yeşilay Haftası nedeniyle 30 yıldır Kastamonu Yeşilay Şube Temsilciliği yapmış ve şuan yönetim kurulu üyeliği görevini yapan Kemal Pattabanoğlu,sigaranın bağımlılık süreci, ilk deneme ve sonraki denemeler ile sigaranın bağımlılık evreleri konusunda bilgi verdi. İnsan vücuduna sigaranın ve alkolün verdiği zararları anlatan Pattabanoğlu Sağlık Örgütü’nün 1999 yılından itibaren sigarayı en büyük sağlık sorunu ilan ettiğini dile getirerek, Türkiye’de 1.3 milyon insanın tütün ve tütün mamullerini tükettiğini ifade etti. Sigarayı en ucuz kitle imha silahı olarak değerlendirdiğini kaydeden Pattabanoğlu “Ülkemizde maalesef sigaraya başlama yaşı 10’a, alkole başlama yaşı 11’e uyuşturucu kullanımının yaşı ise 12’ye kadar inmiş durumda. Bu durumun en önemli sebebi ise aile içerisindeki sağlıksız iletişimdir” dedi. Yaklaşık bir saat süren konferans sonunda Kemal Pattabanoğlu salonda bulunanlardan sigarayı bırakmaları için kendisine söz vermelerini istedi. Pattabanoğlu'nun bu isteğini kırmayan öğrenciler hep bir ağızdan söz verdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

‘Çocuklarda tablet kullanımına sınır konulmalı’

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Mayıs, 2025 20:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Mecburî durumlar dışında aşikâr kurallar çerçevesinde ve muhakkak mühletlerle çocukların teknolojik aygıtları kullanmasına müsaade verilebileceğini söyleyen Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Aydın, "Özellikle okul öncesi devirde, anne-baba etkileşimine açık ve yanlışsız programlarla teknolojik aletlerin çocuklar üzerinde olumlu tesirleri de olabilir. Uygun kullanım kuralları ve sınırlamalar çerçevesinde bu araçların yararlı olabileceği unutulmamalıdır" dedi.
Liv Hospital Samsun Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Aydın, çocuklarda teknolojik aygıt kullanımı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Ömer Faruk Aydın, mecburî durumlar dışında aşikâr kurallar çerçevesinde ve belli mühletlerle çocukların teknolojik aygıtları kullanmasına müsaade verilmesinin uygun olabileceğini belirtti.

"2 yaşından küçükler için uygun değil"
2 yaşından küçük çocukların teknolojik aletlerin kullanmasının önerilmediğini vurgulayan Prof. Dr. Aydın, "Çünkü lisan, zihinsel, hareket ve sosyal-duygusal hünerlerin gelişimi için anne-baba ve öbür yetişkinlerle toplumsal etkileşim gereklidir. Okul öncesi devirde, günlük kullanım mühleti 1 saati geçmemelidir. Birinci ve ortaokul periyodunda ise hafta içi okul günlerinde 1 saat, tatil günlerinde ise 2 saati aşmamalıdır" diye konuştu.

"Uykudan evvel kullanılmamalı"
Uykudan evvelki 1 saatlik vakit diliminde dijital elektronik aletlerin kullanımının önerilmediğini belirten Prof. Dr. Aydın, "Ayrıca, kullanılacak mühletin bölünerek birkaç seferde kullanılması uygun olabilir. Fakat eğitim gayeli kullanımlar, manzaralı görüşmeler yahut konuşmalar bunun dışında tutulabilir" tabirlerini kullandı.

"Uygun hudutlar konulmalıdır"
Günümüzde çocuklar ve ergenler ortasında dijital elektronik aletlerin yaygın kullanılmasının, bu araçların cümbüş aracı haline gelmesine ve özel lisanların oluşmasına yol açtığını söyleyen Prof. Dr. Aydın, "Ayrıca, toplumsal bağlantıda değerli bir rol oynamakta ve teknolojiyle olan temaslarını sağlamaktadır. Bilhassa okul öncesi periyotta, anne-baba etkileşimine açık ve hakikat programlarla teknolojik aletlerin çocuklar üzerinde olumlu tesirleri olabilir. Uygun kullanım kuralları ve sınırlamalar çerçevesinde bu araçların yararlı olabileceği unutulmamalıdır" halinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.