Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Çivi ile Teli Sanata Dönüştürüyorlar

Bartın Yayın: 03.03.2015 10:46
Yazar:
Çivi ile Teli Sanata Dönüştürüyorlar

BARTIN ’da, çivilerin arasından tellerin geçirilmesiyle maharetli ellerde şekillenen filografi sanatıyla ortaya çıkan eserler, göz kamaştırıyor.
Filografi sanatı, çivi ile telin ahenkli uyumundan oluşan belli örgü teknikleri kullanılarak yapılıyor. Bartınlı filografi sanatçısı Mustafa Baştan, çivi ile telin ahenkli dansı olarak tanımlanan sanatı, açtığı kurslarla canlandırmayı amaçlıyor. Bartınlı filografi sanatçısı Mustafa Baştan’ın yaptığı eserler arasında Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi, yarış atı, tavus kuşu, yelkenli tekne, Atatürk portreleri bulunuyor. Baştan, Türkiye’de 10. ve hocası Aşır Düğer’in ilk icazetli talebesi olduğunu ifade etti.
“ÇİVİ İLE TELİN AŞKI: FİLOGRAFİ”
2010 yılında filografi sanatıyla tanıştığını ifade eden Mustafa Baştan, “2009’un son ayında Ankara’da bir kurumda hocam Aşır Düğer’in bir tablosunu gördüm. Bu sanatı öğrenmeliyim dedim. Hocamı buldum. Kurslarında hocamdan 8-9 ay kadar kurs aldım. Kurs bittikten sonra da hocamdan ders almaya devam ettim. Filografi sanatı benim için bir tutku oldu. Filografi sanatıyla tanıştıktan sonra hayatıma farklı bir renk geldi. Türkiye’de birçok il ve ilçede kısa süreli atölyeler açtım. Tanıtım sergileri yaptım, kermeslere katıldım” dedi.
Filografi sanatının nasıl yapıldığı hakkında bilgi veren Baştan, “Filografi çivi ve telin maharetli ellerde şekillendiği bir el sanatıdır. Hat yazıları, çeşitli logolar, simetrik desenler ve çiçekler panolar haline getirilebiliyor. Önce yapacağımız deseni belirleyip hangi ölçüde yapmak istiyorsak, tahtamızın ölçüsünü ona göre kestiriyoruz. Kumaşı tahtaya gerdirerek sonra zımbalıyoruz. Desenimizi ortalayacak şekilde yerleştirdikten sonra, çivi çakma işlemine başlıyoruz. Çakma işleminden sonra çivileri boyuyoruz. Boyamız kuruduktan sonra desen kağıdını söküp, örgü tekniklerini kullanarak tablomuzu yapmaya başlıyoruz. Yükseklik demirini her çivide kullanarak aynı hizada çakmaya özen gösteriyoruz.
Daha sonra renkli teller ile belli örgü teknikleri kullanılarak hat yazıları, simetrik desenler, çiçekler, hayvan figürleri ve resimleri pano haline getiriyoruz” dedi.
Mustafa Baştan sanatın terapi amaçlı da kullanıldığını vurgulayarak, “Her yaştan insana rehabilite amaçlı bu sanatla ilgili işler verilebiliyor. Çivi çakma, teli sarma aşamalarıyla yoğun ve keyifli bir uğraş olan filografinin insan üzerinde rahatlatıcı bir etkisi olduğu biliyor.
Aynı zamanda bedensel engelli arkadaşlarımızın bu sanatı icra ederken daha çok sosyalleştikleri ve kendilerine güvenleri geldiği görüldü” diye konuştu.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

230 bin ilmek atarak dokudu, halısına 100 bin lira değer biçti

Ekonomi Yayın: 01.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Amasya’da ebatları 40 ile 45 santim olmasına rağmen dokunması 9 ayı aşan yüzde yüz el yapımı 2 Hereke ipek halı toplam 230 bin ilmek atılarak oluşturuldu. Halk Eğitimi Merkezi, emekli kursiyer Müzeyyen Ulavur’un dokuduğu halıların tezgahtan kesimi için tören düzenledi. İpek halı sanatının değerine işaret eden 61 yaşındaki kursiyerin, el emeği ve göz nuru eserlerinin tanesini değer biçtiği 100 bin liradan satabileceğini açıkladı.

Yüzde yüz el yapımı halı

Amasya Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi’nin geleneksel el sanatlarının yaşatılması için düzenlediği kurslardan Hereke ipek halı kursu özellikle de emeklilerin ilgisini çekiyor. Hereke halısını diğer halılardan ayıran özellikler arasında çift düğüm tekniği kullanılması, ince ve kalın çift atkı tekniğiyle örülmesi ile kesiminin el makasıyla yapılıyor olması yer alıyor. Ayrıca Hereke halıların en önemli özelliği yüzde yüz el yapımı olması. Dokunması yıllar alabilen Hereke halı, dünyanın en ince ve en sağlam halısı olarak biliniyor. Yapımında, çözgüsünde birinci sınıf ipek ip kullanılıyor.

“İpek halının değeri maalesef bilinmiyor”

Çiçek ve canlı motiflerinden esinlenerek halılarını dokuyan memur emeklisi Müzeyyen Ulavur, “İpek halının değeri maalesef bilinmiyor. Tanesini 100 bin liradan aşağı satmam. Biri beş aylık emek. Asgari ücretten hesaplandığında 100 bin lira tutuyor” dedi.

“Terapi gibi geliyor”

Merkezdeki farklı kurslarda eğitim almasının ardından usta öğretici Fehmiye Bozkurt’un düzenlediği Hereke ipek halı kursuna katılıp bu sanatın inceliklerini öğrenen Ulavur, “4 ayda yaptığım pano halıya 100 bin ilmek, 5 aydan fazla sürene ise 130 bin ilmek atarak dokudum. Çok sabır ve emek istiyor ama çok keyifli. Motifin ilmeğini, rengini düşünüyorsun. Stres kalmıyor. Bedava terapi gibi geliyor” diye konuştu.

Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi yöneticileri, emektar kursiyerlerinin eserinin tezgahtan kesimi için özel tören düzenledi. Törene, Amasya Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Hayriye Tüfekçi ve Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi Müdürü İbrahim Özarslan da katıldı.