Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Bartın’da Engellilerin Tespiti ve Analizi Çalıştayı Yapıldı

Bartın Yayın: 21.02.2015 08:02
Yazar:
Bartın’da Engellilerin Tespiti ve Analizi Çalıştayı Yapıldı

BARTIN ’da yaşayan engellilerin tespiti ve analizini yapmak için başlatılan Engellilerin Tespiti ve Analizi projesinin çalıştayı yapıldı.
Bartın Üniversitesi tarafından yürütülen Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nca (BAKKA) desteklenen Bartın’da Engellilerin Tespiti ve Analizi projesinin birinci etap çalıştayı yapıldı. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Prof.Dr. İsmail Ceritli ve Yard.Doç. Dr. M. Said Ceyhan başkanlığında yürütülen projenin amacının Bartın’da yaşayan engellilerin tespiti ve analizini yapmak, daha sonra il bazında engelli haritasını çıkarmak olduğu vurgulandı. Bartın Üniversitesi Konferans Salonunda düzenlenen çalıştaya Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ramazan Kaplan, İl Jandarma Komutanı Albay Tekin Aktemur, Sakatlar Derneği Bartın Şubesi Başkanı Ferit Kurulan, daire amirleri, öğretim görevlileri, engelliler ve öğrenciler katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Proje Koordinatörü Prof. Dr. İsmail Ceritli, “Biz bu projeyi gündeme getirdiğimizde salt bilimsel bir proje olsun diye düşünmedik. Aynı zamanda toplumsal bir karşılığı olsun. Bir sorunumuza çare üretsin ya da en azından bir teşhis koyabilsin idi. Uzun soluklu ve zahmetli çalışma yürütüldü. Fakat çok keyifliyiz ve mutluyuz. Onlara karşı hayırseverlik hissiyatıyla değil, bunu bir görev olarak biliyoruz” dedi.
Projede emeği geçen herkese teşekkür eden Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, “Bu toplantının konusu olan kardeşlerimiz, bizim insan varlığımız. İçlerinde çok yetenekli insanlar olduğunu biliyoruz. Toplantılara gittiğimiz zaman, değişik kurumlarda ve sosyal hayat içerisinde bu insanlarımızın kendilerine göre çok farklı becerileri olduğunu biliyoruz” diye konuştu.
Çalıştay da uzman hocaların yaptıkları çalışmalar konusunda bilgi vereceklerini ifade eden Vali Azizoğlu, şunları söyledi: “Bizlere yapılan çalışmaları anlatacaklar. Bizlerde onlardan aldığımız bilgilerle yolumuzu daha iyi aydınlatarak, insanlarımıza daha güzel hizmet vermenin imkanlarına sahip olacağız. Toplum sağlıklısıyla, sağlıklı olmayanıyla, zengini ve fakiriyle bir bütündür. Eğer insanlar komşularının dertleriyle dertlenmiyorlarsa, sağlıklı insanlar sağlıksız insanların problemleriyle ilgilenmiyorlarsa, engelsizler insanlar, engelli vatandaşların dertleriyle dertlenmiyorlarsa, çözüm üretemiyorsa ve devlet bunlardan bihaberse, o toplumunda geleceğinden çok fazla ümit var olmasını beklemeyelim.”
Birinci oturumun başkanlığını Prof.Dr. İsmail Ceritli yaptı. Oturuma konuşmacı olarak katılan Yard. Doç. Dr. M. Said Ceyhan, Yard. Doç. Dr. Ramazan Arslan, Yard. Doç. Dr. Hande Küçükönder, Öğretim Görevlisi Pınar Çelebi Demirarslan ve Öğretim Görevlisi Gökhan Demirarslan slayt eşliğinde yapılan çalışmaları paylaştı.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Aroması ve tadı ile Osmanlı çileği tarlada alıcı buluyor

Ekonomi Yayın: 09.05.2024 00:24
İhlas Haber Ajansı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde kendine has aroması ve tadı ile ilgi gören ’Osmanlı çileği’, tarladan hasat edilmeden satılıyor. Kilosu 400 liraya satılan çileğin yaygınlaştırılması çalışmaları devam ediyor.

Karadeniz Ereğli’de kestane toprağında yerli kara çilekle etkileşime girerek özgün bir çeşit olarak üretilen Osmanlı çileğinin yaygınlaştırılması çalışmaları sürüyor. Her yıl Mayıs ayında hasat edilen çilek, rengi ve aromasıyla tarlada alıcı buluyor.

Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticiyi Koruma Derneği Başkanı Şaban Çetinkaya, kilosu 400 liradan satılan çileğe yurt dışından da yoğun talep olduğunu anlattı. Üçköy’de kurum ve kuruluşların destekleriyle beş dönüm araziye kurulan Osmanlı Çileği Fide Üretim Merkezi’yle birlikte üründe artış yaşandığını aktaran Çetinkaya, bu yıl 4 ton çilek hasat etmeyi hedeflediklerini aktardı. Çetinkaya, “Mayıs ayının ilk haftasındayız daha önceki dönemlerde bu kadar olgunlaşmamıştı. Yaptığımız çalışmalar artık kendini göstermeye başladı. Bölgemizde üretim geçtiğimiz yıllara nazaran en az ikiye katlandı. Çevredeki üretim sayısı hızla artıyor. Burada yapılan çalışmalar, halkın bilgilendirilmesi, Osmanlı çileğinin yeniden anlaşılmış olması bunda büyük etken. Dolayısıyla Osmanlı çileği için insanlar yeniden üretime başladılar. Ereğli Kaymakamlığımız, Osmanlı çileği ile ilgili çilek üreticileri kursları açmaya başladı. Bu da son derece önemli bir adım. Osmanlı çileğinin gelişimini sağlayabilmek için bu yıl kararlar aldık. Aldığımız karar da ürünün belli bir miktarını az da olsa ilçe halkına tattırmak için manav, pazarlara küçük ambalajlarla indirmeyi düşünüyoruz. Ereğli’de yaşayan insanlar daha fazla Osmanlı çileğine yabancı kalmasın, bu lezzete kavuşsun” ifadelerine yer verdi.