Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Bartın’da Engellilerin Tespiti ve Analizi Çalıştayı Yapıldı

Bartın Yayın: 21.02.2015 08:02
Yazar:
Bartın’da Engellilerin Tespiti ve Analizi Çalıştayı Yapıldı

BARTIN ’da yaşayan engellilerin tespiti ve analizini yapmak için başlatılan Engellilerin Tespiti ve Analizi projesinin çalıştayı yapıldı.
Bartın Üniversitesi tarafından yürütülen Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nca (BAKKA) desteklenen Bartın’da Engellilerin Tespiti ve Analizi projesinin birinci etap çalıştayı yapıldı. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Prof.Dr. İsmail Ceritli ve Yard.Doç. Dr. M. Said Ceyhan başkanlığında yürütülen projenin amacının Bartın’da yaşayan engellilerin tespiti ve analizini yapmak, daha sonra il bazında engelli haritasını çıkarmak olduğu vurgulandı. Bartın Üniversitesi Konferans Salonunda düzenlenen çalıştaya Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ramazan Kaplan, İl Jandarma Komutanı Albay Tekin Aktemur, Sakatlar Derneği Bartın Şubesi Başkanı Ferit Kurulan, daire amirleri, öğretim görevlileri, engelliler ve öğrenciler katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Proje Koordinatörü Prof. Dr. İsmail Ceritli, “Biz bu projeyi gündeme getirdiğimizde salt bilimsel bir proje olsun diye düşünmedik. Aynı zamanda toplumsal bir karşılığı olsun. Bir sorunumuza çare üretsin ya da en azından bir teşhis koyabilsin idi. Uzun soluklu ve zahmetli çalışma yürütüldü. Fakat çok keyifliyiz ve mutluyuz. Onlara karşı hayırseverlik hissiyatıyla değil, bunu bir görev olarak biliyoruz” dedi.
Projede emeği geçen herkese teşekkür eden Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, “Bu toplantının konusu olan kardeşlerimiz, bizim insan varlığımız. İçlerinde çok yetenekli insanlar olduğunu biliyoruz. Toplantılara gittiğimiz zaman, değişik kurumlarda ve sosyal hayat içerisinde bu insanlarımızın kendilerine göre çok farklı becerileri olduğunu biliyoruz” diye konuştu.
Çalıştay da uzman hocaların yaptıkları çalışmalar konusunda bilgi vereceklerini ifade eden Vali Azizoğlu, şunları söyledi: “Bizlere yapılan çalışmaları anlatacaklar. Bizlerde onlardan aldığımız bilgilerle yolumuzu daha iyi aydınlatarak, insanlarımıza daha güzel hizmet vermenin imkanlarına sahip olacağız. Toplum sağlıklısıyla, sağlıklı olmayanıyla, zengini ve fakiriyle bir bütündür. Eğer insanlar komşularının dertleriyle dertlenmiyorlarsa, sağlıklı insanlar sağlıksız insanların problemleriyle ilgilenmiyorlarsa, engelsizler insanlar, engelli vatandaşların dertleriyle dertlenmiyorlarsa, çözüm üretemiyorsa ve devlet bunlardan bihaberse, o toplumunda geleceğinden çok fazla ümit var olmasını beklemeyelim.”
Birinci oturumun başkanlığını Prof.Dr. İsmail Ceritli yaptı. Oturuma konuşmacı olarak katılan Yard. Doç. Dr. M. Said Ceyhan, Yard. Doç. Dr. Ramazan Arslan, Yard. Doç. Dr. Hande Küçükönder, Öğretim Görevlisi Pınar Çelebi Demirarslan ve Öğretim Görevlisi Gökhan Demirarslan slayt eşliğinde yapılan çalışmaları paylaştı.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

’Böbrek üstü bezi, yüksek tansiyona neden olabilir’

Sağlık Yayın: 08.05.2024 16:00
İhlas Haber Ajansı
’Böbrek üstü bezi, yüksek tansiyona neden olabilir’

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hulusu Atmaca, böbrek üstü bezlerinin yüksek tansiyona neden olabileceğini söyledi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği’nden Prof. Dr. Hulusi Atmaca, hormonal hipertansiyon hakkında bilgilendirmede bulundu. Hipertansiyonun tanımını yapan Prof. Dr. Atmaca, “Halk arasında ‘tansiyon hastalığı’ olarak isimlendirilen ve erişkin nüfusun yüzde 25’ini etkileyen hipertansiyon, kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin önemli bir sebebidir. Hastalığın uygun önlem ve tedavisi, bu ölümleri etkili bir şekilde azaltmaktadır. Etkili tedavi şartlarından biri de hipertansiyonun nedenini tespit edip nedene yönelik tedavi planlamasıdır” dedi.

“Hipertansiyon, böbrek üstü bezi hipertansiyonuna bağlı gelişir”

Hormonal hipertansiyon hakkında bilgi veren Prof. Dr. Atmaca, “Hipertansiyonun yüzde 90 nedeni bilinmez, ancak yüzde 10 nedeni sekonder hipertansiyon olarak adlandırılan böbrek üstü bezi hipertansiyonuna yani hormonal hipertansiyona bağlı gelişir. Böbrek üstü bezi başlıca 3 çeşit hormon salgılamaktadır. Bu hormonlardan birinin aşırı salgılanması söz konusu olduğu hastalarda böbrek üstü bezi hipertansiyonu gelişir. Böyle hastalarda uygun ilaç tedavisi ile kan basıncı daha az ilaçla ve daha kolay kontrol altına alınabilmektedir. Ayrıca, uygun hastalarda aşırı çalışan böbrek üstü bezinin cerrahi olarak çıkarılmasıyla hastaların çoğunda hipertansiyon düzelir ve ilaç tedavisine gerek kalmaz. Bu yüzden tansiyonu olan hastalarda kimlerin böbrek üstü bezi veya hormonal hipertansiyon açısından taranması gerektiği sorusu önem kazanır” diye konuştu.

Bu belirtilere dikkat

Prof. Dr. Atmaca, böbrek üstü veya hormonal tansiyonun hangi kişilerde daha sık görülebileceğini şöyle sıraladı: “Ataklar halinde tansiyonda ani yükselme ve düşmesi olanlar. Üç adet veya daha fazla ilaca rağmen tansiyonu kontrol altında olmayanlar. Aile bireylerinde yaygın tansiyon veya ani ölüm hikâyesi olanlar. Böbrek üstü bezinde kitlesi olanlar. Kan potasyum düzeyi düşük olanlar. Anestezi, entübasyon, cerrahi, gebelik, anjiografi sırasında hipertansif atak ve açıklanamayan şok hikâyesi olanlar. Hipertansiyonun genç yaşlarda (20 yaş öncesi) başlaması. Hipertansiyonun ileri yaşlarda (50 yaş üstü) başlaması ve deride çürükler, mor çatlaklar ve kas güçsüzlüğü olanlar.”

Atmaca ayrıca, “Bahsi geçen özelliklerden en az birini taşıyanların böbrek üstü bezi veya hormonal tansiyon açısından endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanına başvurması gereklidir” ifadelerini kullandı.