Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Eylül, 2023 04:24 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Vakte meydan okuyor, ecdadın hayvan sevgisini gözler önüne seriyor

Tokat’ta tarihi Ulu caminin sütununda bulunan kuş yuvası, ecdadın hayvan sevgisini gözler önüne seriyor.
Tokat’tın tarihi Sulu sokağında bulunan Ulu Cami, birinci olarak 12’nci yüzyılda, Danişmentliler tarafından inşa edildi. 1679 yılında, Sultan 4’üncü Mehmed vaktinde Ulu cami büsbütün yıkılarak yenilendi. Ulu Cami doğu ve batı tarafında 2 adet son cemaat yerine sahip olmasıyla Anadolu’da tek olma özelliği taşıyor. 9 asırdır ayakta duran cami, Güneydoğu cephesinde bulunan taştan oyma kuş konutuna sahip olmasıyla da dikkat çekiyor. Cami ile birebir yaşta olduğu düşünülen kuş konutu, ecdadın hayvanlara olan sevgisinin en değerli delillerinden birisi olarak dikkat çekiyor. Vakit zaman kuşların tekrar geldiği yuva vakte meydan okuyor.
"Camiyi yapan adamın imzası üzere orada duruyor"
Doğduğundan itibaren caminin karşısında bulunan konutta yaşadığını belirten Recai Yıldıray(79), "Bildiğim kadarıyla cami 635 yıldır ayakta duruyor kitabesinde herşeyi yazıyor. 3 imparatorluğu da görmüş, bugüne kadar da ayakta kalmış bir yapıdır. İnşallah ebediyen de camimiz ayakta kalır. Bir defa tamir edildi, uzun yıllar kapalı kaldı akabinde açıldı. Cami açılalı 15 yıl oldu. Camiyi ve kuş yuvasını yapandan Allah razı olsun, camiyi yapan adamın imzası üzere orada duruyor. Bu eser benim diyerek övünerek imzasını atmış. Bizim çocukluğumuzda yuvanın önünde havuz vardı, kuşlar banyo yapardı orda, şuan da gelen giden kuşlar var. Camiyi ve kuş yuvasını soran çok fazla kişi var. Buranın tamir edilmesiyle bu sokaklarda insanların uğrak noktası oldu. Kul yuvasının Önde ki havuzunun çökmesi dışında bir tahribatı olmadı, olduğu üzere durmaya devam ediyor" halinde konuştu.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Nisan, 2025 16:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Jeofizik Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Kürşad Bekar: “Kelkit Depremi gerekli uyarıyı yapmıştır”

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Kürşad Bekar, Gümüşhane Kelkit merkezli bugün sabah saat 06.09’da yaşanan 4.1 büyüklüğündeki sarsıntının bölge için ikaz niteliğinde bir zelzele olduğunu söyledi.
5 km derinlikte gerçekleşen sarsıntının Erzincan ve dolayısı ile Kuzey Anadolu Fay (KAF) çizgisine çok yakın bir lokasyonda gerçekleştiğini kaydeden Kürşad Bekar "Bu sarsıntı, beklenen ‘Büyük bir KAF sarsıntısına ne kadar hazırız?’ sorusunu da beraberinde getirmektedir. Maalesef bölgemizdeki kaçak ve eski yapıların fazlalığı, kırsalda her arazinin ortasına bir mesken yapılması, buna bağlı olarak yüksek eğimli yerlerde açılan yolların tabanların hassaslığını düşürmesi, kıyı şeritlerinin dolgu yapılarak insan varlığına açılması ileride yaşanacak büyük maddi ve manevi kayıpların önünü açmaktadır. Trabzon özelinde Karadeniz bölgesinin coğrafik, yağış ve topoğrafya kaideleri bu sarsıntının dolaylı tesirlerini epeyce yıkıcı hale getirmektedir. Ülkemizde olduğu üzere bölgemizde de birçok ilçe belediyemizde yer bilimci meslektaşlarımızın (jeofizik ve jeoloji) bulunmaması bu bölgelerde yapılan birçok inşaatın (mesken yahut endüstriyel yapı) yer etüt raporlarının sağlıklı denetim edilmediği gerçeğini bizlere hatırlatmaktadır. Bu mevzuda bilhassa ilçe belediyelerinin sorumluluklarını tekrar hatırlatmak isteriz. Bölgemizde yalnızca oluşacak bir sarsıntı sonrası eğime bağlı heyelanlar kelam konusu olmayıp bilhassa eski ve kalitesiz yapıların temel donatılarının su yürümesi nedeniyle paslanma ve korozyona maruz kalması ve buna bağlı olarak binaların ayakta kalabilirliğinin düşük olduğunu biliyoruz. Tüm bu binaların temel ve temele yakın kolon ve kirişlerinin ehil ve işinin ehli firmaların yapacağı jeofizik etütlerle hasarsız yapı kontrolünün kesinlikle yapılması gereklidir" dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.