Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Engelli Öğrenciler Okulda Mantar Yetiştiriyor

Bartın Yayın: 12.12.2014 08:44
Yazar:
Engelli Öğrenciler Okulda Mantar Yetiştiriyor

BARTIN ‘da bir okulda eğitim gören engelli öğrenciler, saman ve ağaç kütüklerinde mantar yetiştiriyor.
Bartın’da engelli çocukların eğitim gördüğü Umut İlkokulu’nda öğrenciler, özel odada saman ve ağaç kütüklerinde mantar yetiştiriyor. Umut İlkokulu Müdürü İbrahim Yıldırım ve Tarım Öğretmeni Perihan Yücesoy’un desteğiyle okulda ayrılan özel bir odada mantar yetiştiren engelli öğrenciler, üretimin her safhasında görev alıyor. Kütükleri sulayan öğrenciler daha sonra öğretmen eşliğinde hasat yapıyor. Ürünleri toplayan öğrenciler öte yandan okul mutfağında pişirilen mantarları yemenin keyfini yaşıyor.
Okul müdürü Yıldırım, okulda görevli bir öğretmenin akrabasının tavsiyesi üzerine bu işe başladıklarını ifade etti. Yıldırım, ayda 100 kilograma yakın mantar hasadı yaptıklarını söyledi. Okulda tarım sınıfları olduğunu ifade eden Yıldırım, “Tavsiye üzerine denemeye karar verdik. Çocuklar için faydalı olacağını düşündüm. Çünkü mantar kısa sürede yetişiyor. Önce kütükleri ayarladık. Kütükte yetiştirmeye başladık. Daha sonra samanda da yetiştirmeye başladık. Her aşamasında çocuklarımızı bulundurduk. Mantarlar çıkınca 4 gün içinde hasatlık duruma geliyor. Bunun da çocuklar için faydalı olduğunu düşünüyorum. Kısa sürede yetiştiği için çocuklarımız da severek yardımcı oluyorlar. Mantarın ismi istiridye mantarıdır. Kavak mantarı ve kayın mantarı olarak da biliniyor. Hasat edilen mantarları zaman zaman evlerine de gönderiyoruz. Burada da börek yaparak öğrencilerimize servis ediyoruz” dedi.
Mantar yetiştirme safhasında öğrencileri yönlendiren ve çok başarılı olduklarını ifade eden Tarım Öğretmeni Perihan Yücesoy ise, “Çok başarılı ve ilgililer. Bu işi severek yapıyorlar. Üretimin en başından hasat zamanına kadar beraber çalıştığımız için büyük bir istek ve hevesle bize yardımcı oluyorlar. Bizim amacımız öğrencilerimizi mezun ettikten sonra hayata hazırlamaktır. Burada tarım sınıfı olarak elimizden geldiğince, üretim olsun, hasat olsun hepsi için yardımcı olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

KBÜ Rektörü Kırışık’tan İnsansız Nano Helikopter Proje Görüşmesi

Karabük Yayın: 04.05.2024 13:15
KBÜ Rektörü Kırışık’tan İnsansız Nano Helikopter Proje Görüşmesi

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren ve TÜBİTAK 1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında savunma sanayii alanında “İnsansız Nano Helikopter” projesi için destek almaya hak kazanan Uludoğan Savunma Sanayi Teknoloji A. Ş. firmasını ziyaret etti.

Gerçekleştirdiği ziyarette, “Kapalı ve Kısıtlı Alanlarda Arama Kurtarma Gözlem Faaliyetlerinde Kullanılabilecek Askeri ve Sivil Kullanıma Uygun Nano Sınıfta İnsansız Helikopter Geliştirme Projesi” hakkında Uludoğan Savunma Sanayi Teknoloji A. Ş. Firması Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Mühendis Seyfeddin Cevdet Uludoğan’dan bilgi alan Rektör Kırışık, yapılan çalışmalardan ötürü firma çalışanlarını tebrik ederek, çalışmalarında kolaylıklar diledi.
Karabük Teknokent’te bulunan Prototip Merkezinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan Rektör Kırışık, daha sonra göreve yeni atanan Dr. Öğr. Üyesi Samet Nohutçu ile görüşerek yapılacak ve yapılması planlanan projeler hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Rektör Kırışık, “Karabük Teknokent, Türkiye’nin uluslararası ölçekteki konumunu daha da güçlendirmek için bünyesindeki firmaların projelerini ve fikirlerini destekliyor. Bölgesel olarak girişimcilere AR-GE başvurularında bulunmalarına imkân tanıyan, dijital dönüşüm, inovasyon ve üniversite-sanayi iş birliği alanlarında faaliyet gösteren Karabük Teknokent, Türkiye Yüzyılı hedeflerine emin adımlarla katkı sağlıyor. Bu kapsamda yapılan çalışmaların neticesinde Karabük’te ilk defa bir firma savunma sanayii alanında AR-GE projesi gerçekleştirecek. İnsansız Nano Helikopter projesi, kapalı ve kısıtlı alanlarda arama kurtarma gözlem faaliyetlerinde kullanılabilecek askeri ve sivil kullanıma uygun bir teknolojiyi geliştirmeyi amaçlıyor. Bu proje, ülkemizin savunma sanayi alanındaki yeteneklerini daha da artıracak ve ulusal güvenliğimize katkı sağlayacaktır. Savunma sanayi alanında yerli ve milli ürünlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalarımızı sürdürerek, ülkemizin teknolojik bağımsızlığını daha da güçlendirmeyi istiyoruz” dedi. Rektör Kırışık, göreve gelen Karabük Teknokent Genel Müdürü Nohutçu’yu tebrik ederek, çalışmalarında kolaylıklar diledi.

Karabük Teknokent’te bulunan Uludoğan Savunma Sanayi Teknoloji A. Ş. firmasını ziyaret eden Rektör Kırışık’a, Genel Sekreter Lütfü Köm, Karabük Teknokent Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Samet Nohutçu ve Karabük Teknokent çalışanları eşlik etti.