Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

44 yaşındaki üniversiteli babanın masraflarını oğlu karşılıyor

Gündem Yayın: 25.10.2019 08:57
Yazar:
44 yaşındaki üniversiteli babanın masraflarını oğlu karşılıyor

Üniversite hayatına 44 yaşında başlayan ve eğitim masraflarını babasıyla, oğlunun karşıladığı 16 yıllık taksi şoförü KBÜ Otobüs Kaptanlığı Bölümü öğrencisi İbrahim Dırmukcu oğlu için “Zamanında ben onu okuttum, şimdi de o beni okutuyor.” diyor.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) TOBB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Otobüs Kaptanlığı Bölümü 6 yıldır mezun vermeye devam ediyor. Bölümden mezun olan öğrenciler, mesleki yeterlilik belgesi SRC’ye sahip olmanın yanında kalifiyeli eleman ve otobüs kaptanı olarak yetişiyorlar.

16 yıldır taksi şoförlüğü yapan 44 yaşındaki İbrahim Dırmukcu da Otobüs Kaptanlığı Bölümünde öğrenim görenlerden biri. Pratik ile teoriyi birleştirerek daha profesyonel hale gelmek için tercihinin Otobüs Kaptanlığı Bölümü olduğunu söyleyen Dırmukcu, “Bu bölümü okumadan önce doğru bildiğim birçok yanlışım olduğunu gördüm.” diyor.

KBÜ öğrencisi Dırmukcu, Karabük Üniversitesinde öğretim görevlisi olan komşusunun teşviki ile sınava girdiğini ve üniversite hayatının bu şekilde başladığını söylüyor. Geçmişte taksi şoförlüğü yaparak çocuklarını okuttuğunu aktaran Dırmukcu, üniversite mezunu olan büyük oğlu için “Zamanında ben onu okuttum, şimdi de o beni okutuyor.” diyor. Oğlunun her zaman ‘bir şeye ihtiyacın var mı’ diye arayıp sorduğunu da anlatan Dırmukcu, bazen de kendisine ‘okumayacaksan eğer, seni sanayiye verelim’ diye espiri yaptığını belirtiyor.

44 yaşında üniversite hayatına başlayan ve eğitim masraflarını babasıyla, oğlunun karşıladığı 16 yıllık taksi şoförü İbrahim Dırmukcu, bu güzel yaşam öyküsünü Külliye Karabük ile paylaştı.

“Eşim artık sadece oğlumun okuldan dönmesini beklemiyor”

Üniversiteyi kazandığını öğrendiğinde çok heyecan yaptığını söyleyen Dırmukcu “Üniversiteye ilk geleceğim zaman çok heyecan yaptım ve çekindim ama üniversiteye adaptasyon sürecim küçük oğlum Tuğrul sayesinde çok çabuk oldu. Tuğrul ile aynı üniversite de okuduğum için çok zorlanmadım.” dedi.  Sosyal Hizmet 1. sınıf öğrencisi olan Tuğrul Dırmukcu ile okumanın güzel olduğunu vurgulayan İbrahim Dırmukcu “Oğlumdan yemekhanenin işleyişine dair bilgiler aldım. Tuğrul kendi arkadaşlarından ziyade benimle daha çok vakit geçiriyor artık. Ders çıkışlarında eve genellikle birlikte gidiyoruz.  Eşim evde sadece oğlumun okuldan dönmesini beklemiyor. Artık oğlumla birlikte beni de bekliyor.” dedi.

“Zamanında ben onu okuttum, şimdi de o beni okutuyor”

Şu an ki gelirini babasından ve büyük oğlundan sağladığını söyleyen KBÜ öğrencisi İbrahim Dırmukcu, “Büyük oğlum Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde biyokimya laboratuvarında çalışıyor ve bana maddi olarak destek oluyor. Her zaman ‘bir şeye ihtiyacın var mı’ diye arayıp sorar. Kısacası zamanında ben onu okuttum, şimdi de o beni okutuyor diyebilirim. Hatta bazen bana ‘okumayacaksan eğer, seni sanayiye verelim’ diye espiri yapar. Oğlum üniversiteye ilk başlayacağım zaman üniversite hayatına çabuk alışayım diye bana t-shirt hediye almış. Bazen bana ‘derslerin yıl sonunda iyi gelirse bir hediye de o zaman gelecek’ diyor. Tabii onların bu durumu ve ilgisi çok hoşuma gidiyor.” şeklinde konuştu.

“Üniversite insanı her anlamda değiştiriyor”

Çevresine üniversiteyi kazandığını söylediğinde tepki aldığından da söz eden Dırmukcu, “Bana bu yaştan sonra okumanın ne gereği var dediler. Ben de onlara ‘okumanın yaşı olmaz’ dedim. Şimdiki aklım olsaydı çok daha erken yaşta okumayı seçerdim. Çünkü üniversite insanı her anlamda değiştiriyor mesela anlayış, görgü kuralları, yaşayış tarzı, sosyal hayat gibi konularda farklı bir bakış açısı kazandırıyor. Bunları üniversite kapısından girdiğin an fark edebiliyorsun.” ifadelerini kullandı.

“Hayatımda okumak hep olacak”

Klasik öğrenci gibi olmayacağını ve vizelere az kalan bu günlerde düzenli bir şekilde derslerine çalıştığını vurgulayan Dırmukcu, “Her akşam eve gittiğimde derslerimi tekrar ediyorum. Düzenli bir şekilde çalışıyorum ki sınavlarda başarısız olmayayım.” dedi.

Gençlere tavsiyelerde de bulunan Dırmukçu “Gençlerden okumalarını ve gezmelerini rica ediyorum. Üniversite öğrencilerine, ders zamanında ders çalışmalarını ama gezmeyi de ihlal etmemelerini tavsiye ediyorum. Benim hayatımda artık okumak hep olacak. Bu bölümü bitirince lisansa tamamlayacağım.” diye konuştu.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Geleceğin Baristaları ve Kahve Tutkunları KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi” Aldı

Eğitim Yayın: 06.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi akademisyenleri tarafından kahve sektöründe kariyer yapmayı hedefleyenler ve kahve severler için “Temel Barista Eğitimi” verildi.
KABÜSEM bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından kahveye ilgi duyan her bireye alanında önemli bir başlangıç yapmak amacıyla 17 kişiye “Temel Barista Eğitimi” verildi.
Kursiyerler, kahve sanatları ve endüstri: yetiştirme, işleme, kavurma ve sunum, makine ekipman eğitimi, temel barista hijyen kuralları, espresso alım tekniklerini kavrama, aspresso bazlı sıcak kahveler yapım ve sunum teknikleri, espresso bazlı soğuk kahveler yapım ve sunum teknikleri, 3. nesil kahve yapım ve sunum teknikleri, latte art teknikleri ve uygulamaları, milkshake, smoothie ve kokteyl grubu içeceklerin yapım ve sunum teknikleri, yöresel kahvelerin yapım ve sunum teknikleri ile gıda güvenliği ve hijyen eğitim gibi konularda toplamda 38 saat eğitim aldı.
Karabük Üniversitesi bünyesinde KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın destekleriyle kurulan atölyede Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ile beraber barista eğiticiliği yaptıklarını ifade eden Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, geçekleşen eğitim süreci ile ilgili konuştu.
Yılmaz, “Burada birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil olmak üzere kahvelerimiz var. Bunları tek tek bizzat kursiyerlerimize gösteriyoruz, yapıyoruz, yaptırıyoruz” dedi.
Yılmaz, bütün kursiyerlere ilgi gösterdiklerini dile getirerek, “Espresso makinesinde yeni olarak öğüttüğümüz kahveyi temperlemesinden, espressonu nasıl alınacağına kadar bütün aşamaları tek tek göstererek kursiyerlerimize öğretiyoruz. Aynı zamanda da ‘Süt nasıl köpürtülür, kreması nasıl alınır, latte kreması, cappuccino kreması nasıl olur?’ Bunların hepsini tek tek detaylı bir şekilde izah ediyoruz” diye konuştu.
17 kursiyerin eğitim aldığını ve taleplerin her geçen gün arttığını, farklı alanlardan ve bölümlerden kursiyerlerin olduğunu, kahveye ilgi duyan, kahve kültürünü benimsemiş herkesin ilgi ve talepte bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu kursta kahve üzerine kahve hazırlama noktasında birçok deneyimi elde ediyorlar. e-Devlet’ten taranan sertifikalarımız var. Üniversite bünyesinde bunları biz veriyoruz. Bu sertifikayla kafelerde barista olarak çok rahat bir şekilde kursiyerlerimiz çalışabiliyorlar, iş bulabiliyorlar. Şu anda kahve yeni bir trend, ciddi bir eğilim var bu alanda. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu yerlerde birçok kafe mevcut. İnsanlar buralara gidip zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla bu yoğun olan kafelerde kursiyerlerimiz de çok rahat iş bulabilme imkanına sahip oluyorlar. Kalifiyeli eleman yetiştiriyoruz. Bütün kahvelerimizi her şeyi tek tek gösteriyoruz, yaptırıyoruz. Dolayısıyla onlar da deneyim kazanmak kaydıyla çok rahat bir şekilde iyi bir barista olabiliyorlar” dedi.
Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2. sınıf öğrencisi Fatma Güler, 38 saatlik bir eğitim aldıklarını ifade ederek, “Burada her çeşit kahve türünü öğrendik. Sıcakları, soğukları, frozenları, meyvelileri, smoothieleri hepsini öğrendik. Kahveleri çok seviyorum. Hepsinin nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. Böylelikle hocalarımızın sayesinde bir eğitime tabi tutuldum. Kahvelerin aslında zor bir şekilde yapılmadığını, kolay bir şekilde olduğunu ama el becerisi gerektirdiğini görmüş oldum. Aslında biz tüm öğrenciler için bu, avantaj oldu. Çünkü baristalık ilerideki mesleklerin başında geliyor. Herkes artık kahve içmeye başladı ve ileride büyük bir alanı kaplayacağını düşünüyorum. Bu yüzden iş imkânının daha fazla olduğunu, bu alanda ilerlemek isteyen kişilere öncülük ettiğini, hocalarımızın sayesinde büyük bir şekilde bize katkıda bulunduklarını düşünüyorum. O yüzden ileride iş hayatında önemli yere sahip olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
(YE-