Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) tarafından Bolu’da düzenlenecek Petrol Ofisi Maxima 2023 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın 4. yarışı olan “100. Yıl Rallisi” ve 2023 Türkiye Baja Şampiyonası 2. ayağı valilik önünde düzenlenen seremoni ile başladı.
Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) tarafından Bolu Valiliği koordinesinde Cumhuriyetin 100. yılına özel Bolu’da düzenlenecek Petrol Ofisi Maxima 2023 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın 4. yarışı olan “100. Yıl Rallisi” ve 2023 Türkiye Baja Şampiyonası 2. ayağı valilik önünde düzenlenen seremoni ile başladı.
Bolu’ya gelen ralli ve baja pilotları İzzet Baysal Caddesi’nde renkli görüntülere sahne oldu. Vatandaşların ilgiyle karşıladığı seremonide araçlar tek tek çıkış yaparak görücüye çıktı. 27-29 Ekim’de gerçekleştirilecek organizasyonlar öncesinde yarış merkezinde Cumhuriyet’in 100. yılı anısına bir araya gelen ralli ve baja sporcuları, araçları ile çok özel bir fotoğrafa imza attılar.
Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) ve Bolu Off-Road Spor Kulübü (BOLOFF) tarafından, Bolu Valiliği, Bolu Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve Bolu Belediyesi katkılarıyla düzenlenen organizasyonlar 27 Ekim Cuma günü saat 17.30’da Bolu Valiliği önünde gerçekleşen start seremonisi ile başladı.
Yarışlar, 29 Ekim Pazar günü saat 16.00’da düzenlenecek ödül töreni ile sona erecek.


“100. Yıl Rallisi” ve 2023 Türkiye Baja Şampiyonası 2. Ayağı start seremonisi ile başladı
Karabük Üniversitesi’nden ABD’de Büyük Başarı
Evrenos İKA Takımı “Yılın En Başarılı Yeni Takımı” Ödülünü Kazandı
Karabük Üniversitesi öğrencileri tarafından geliştirilen yapay zekâ tabanlı insansız kara aracı, Amerika Birleşik Devletleri’nde bu yıl 33’üncüsü düzenlenen Intelligent Ground Vehicle Competition (IGVC) 2026’da “Rookie of the Year” (Yılın En Başarılı Yeni Takımı) ödülüne layık görüldü.
Dünyanın en prestijli otonom kara aracı yarışmaları arasında gösterilen IGVC’de ilk kez yarışan Karabük Üniversitesi Evrenos İnsansız Kara Aracı (İKA) Takımı, sergilediği üstün performansla uluslararası arenada önemli bir başarı elde etti.
Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri tarafından 2024 yılında kurulan takım, Karabük Üniversitesi Robot Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Raif Bayır danışmanlığında çalışmalarını sürdürüyor. Yarışmaya ilk kez katılan ekip, finale yükselerek dikkat çekici bir başarıya imza attı.
OTONOM TEKNOLOJİLERİYLE ÖNE ÇIKTI
Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminin önemli akıncı beylerinden Evrenos Bey’in adını taşıyan takımın geliştirdiği insansız kara aracı; yapay zekâ destekli sürüş sistemi, haritalandırma, çevre algılama, engel tespiti ve otonom hareket kabiliyetleriyle jüri üyelerinin beğenisini kazandı.
Araçta kullanılan LiDAR, kamera ve çeşitli sensör tabanlı algılama sistemleri sayesinde farklı arazi koşullarında insan müdahalesine ihtiyaç duymadan rota planlama ve engel algılama görevleri başarıyla yerine getirildi.
ULUSLARARASI RAKİPLERİNİ GERİDE BIRAKTI
Yarışma boyunca ortaya koyduğu performansla uzun yıllardır organizasyonda yer alan birçok uluslararası üniversite takımını geride bırakan Evrenos İKA Takımı, parkuru başarıyla tamamlaması ve güçlü otonom sürüş performansıyla jüri değerlendirmelerinde öne çıktı.
Elde edilen bu başarı sonucunda Karabük Üniversitesi ekibi, yarışmanın en prestijli ödüllerinden biri olan “Rookie of the Year” unvanını kazanarak büyük bir gurur yaşattı.
REKTÖR KIRIŞIK’TAN TEBRİK MESAJI
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, öğrencilerin elde ettiği başarıdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek şu ifadeleri kullandı:
“33. Intelligent Ground Vehicle Competition (IGVC) 2026 Akıllı Kara Aracı Yarışması’nda dünya devlerini geride bırakarak adını finalistler arasına yazdıran ve ‘Yılın En Başarılı Yeni Takımı’ ödülünü kazanan öğrencilerimizi yürekten kutluyorum. Uluslararası alanda üniversitemizi ve ülkemizi gururla temsil eden azimli öğrencilerimi tebrik ediyorum. Bu başarı, Karabük Üniversitesi’nin teknoloji üretme kapasitesinin somut bir göstergesidir.”
BAŞARININ ARKASINDAKİ EKİP
Evrenos İKA Takımı’nın akademik danışmanlığını Prof. Dr. Raif Bayır yürütürken, proje ekibinde Ulaş Kapucuoğlu, İsmail Samurkaş, Ali Haydar Düzenli, Fahrettin Kömürcü, Emre Şermet, Şayan Yusefi, Feyza Güneş, Orkun Furkan Aydilek ve Uğur Ünal yer alıyor.
YENİ HEDEF TEKNOFEST 2026
Uluslararası başarıyla adından söz ettiren Evrenos İKA Takımı’nın çalışmalarını TEKNOFEST 2026 hedefleri doğrultusunda sürdürdüğü ve yeni nesil otonom sistemler geliştirmeye devam ettiği belirtildi.
Karabük Üniversitesi, öğrencilerinin bilim ve teknoloji alanındaki projelerine verdiği destekle uluslararası başarılar elde etmeyi sürdürürken, Türkiye’nin yerli ve millî teknoloji vizyonuna da katkı sağlamaya devam ediyor.

