Reklam
Reklam
zonguldakta e ihracat zirvesi gerceklestirildi KbmGOTNY
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Mart, 2025 16:30 tarihinde yayınlandı
0

Zonguldak’ta e-ihracat zirvesi gerçekleştirildi

Zonguldak’ta e-ihracat siyasetleri ve takviyeleri, e-ihracatta gümrük ve lojistik süreçleri, yapay zekâ uygulamaları, pazar yerlerinde stratejiler ve markalaşma üzere mevzuların ele alındığı e-ihracat doruğu gerçekleştirildi.

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü ile Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde bir otelde Zonguldak E-İhracat Doruğu düzenlendi. Zirveye ZTSO Başkanı Metin Demir, ZTSO Meclis Lideri Zafer Sağlam, BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, TTK Genel Müdürü Muharrem Kiraz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Vilayet Müdürü Hasan Öztürk, Zonguldak Defterdarı Recep Serdar ve davetliler katıldı.

Zirveye çevrim içi katılan Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, e-ticaret ve e-ihracat alanında bakanlığın yürüttüğü çalışmalara ait açıklamalarda bulundu. Son periyotta ticarette büyük bir dönüşüm yaşandığını belirten Kılıçkaya, Türkiye’de e-ticaret hacminin 2023 yılı prestijiyle bir evvelki yıla nazaran yüzde 115 artarak 1.86 trilyon TL’ye (77,9 milyar dolar) ulaştığını söyledi.

Dünyada ticaretin iki ana husus üzerinde ağırlaştığını belirten Kılıçkaya, bunların dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm olduğunu ifade etti. Ticaret Bakanlığı olarak her iki hususta da ağır bir çalışma yürüttüklerini belirten Kılıçkaya, e-ticaretin son dört yılda yüzde 92 büyüdüğünü vurguladı.

Birkaç yıl evvel e-ihracat alanındaki gelişmeleri öngördüklerini belirten Kılıçkaya, bu doğrultuda bir Daire Başkanlığı kurduklarını söyleyerek şu ifadelere yer verdi:

“Ticaret Bakanlığı olarak e-ticaretle, e-ihracatla ilgili birçok faaliyet yürütüyoruz. E ticaret son periyodun en kıymetli mevzularından bir tanesi. Bir istatistik vermek istiyorum. Dünyada da çok ağır bir dönüşüm süreci yaşıyor ticaret fakat Türkiye’den bir sayı vermek gerekirse 2023 yılı itibariyle bir evvelki yıla nazaran yüzde 115 artarak 1.86 trilyon TL, yani 77,9 milyar dolarlık bir hacim var. E-ticarette oluşmuş. Ve son dört yılda da e-ticaretin hacmi 92 olarak artmış. Yani dünyada şu anda temelde iki mevzu konuşuluyor. Ticarette dijital dönüşüm, bir de yeşil dönüşüm. İki mevzuyla ilgili de bakanlığımız ve genel müdürlüğümüz ağır bir çalışma içerisinde. Bu e-ticaret konusunda, e-ihracat konusunda biz bu süreci yaklaşık dört yıl evvel, beş yıl evvel gördük ve bir daire başkanlığı oluşturduk. Arkadaşlarımız ağır bir çalışma yaptılar. Ağır bir uğraş gösterdiler bölümümüzle birlikte takviye paketleri hazırladık. Yürürlükte şu anda takviyelerimiz var. İhracat dayanaklarımız var. Pazarlama olsun, sipariş karşılama olsun diye bütün başlıklarda biz çalışıyoruz, çaba gösteriyoruz. Yalnızca dayanaklar olarak değil bu mevzunun nasıl yapılacağını, nasıl yönetileceğini ve e-ticaretin temel bileşenlerini ağır bir halde çalıştık. Yani yalnızca takviye verme noktasında değil bilgi verme noktasında, rehberler hazırladık. E ticaret nasıl yapılır? Dünyadaki trendler nasıldır? Hangi pazar yerleri daha ön plandadır? Bu pazar yerlerinde bizim firmalarımızın daha başarılı bir biçimde olabilmesi için nelere dikkat edilmesi gerekir üzere bütün enformasyonu çok yakından takip ediyoruz. Ve bu hususla ilgili birçok toplantı, farkındalık çalışmalarını yürütüyoruz, rehberler hazırladık.”

“Yeniden başkan Zonguldak olma yolunda planlı adımlar atmaya çalışıyoruz”

Zonguldak’ın 1990’lı yıllara kadar Türkiye’nin yıldız vilayetlerinden birisi olduğunu hatırlatan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir ise “Son 30 yılda değişen dünya koşulları, değişen ülke vizyonuna biraz da gecikmeli, geç kaldığı için ayak uyduramadığı için geriye düşmüş bir durumumuz var. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında da Zonguldak çok güçlü çok önder vilayetlerden birisi olacak. Hepimizin çabaları bu tarafta. Zonguldak yeni bir uğraşın içerisinde, yine başkan Zonguldak olma yolunda çok kararlı ve planlı adımlar atmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

E-ihracat doruğu, sunumlar ile gün uzunluğu devam edecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin
prof dr kucuk yapay zeka uygulamalariyla ormancilik faaliyetlerinde yeni bir donem basladi gbEe7s4i
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Mayıs, 2026 20:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Prof. Dr. Küçük: “Yapay zeka uygulamalarıyla ormancılık faaliyetlerinde yeni bir dönem başladı”

Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen 5. Uluslararası Orman Entomolojisi ve Patolojisi Sempozyumunda konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, yapay zeka uygulamaları, dijitalleşme, karar destek sistemleri ve veri temelli yönetim modelleriyle ormancılık çalışmalarında yeni bir dönemin kapısını aralandığını söyledi.

Kastamonu Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “5th International Forest Entomology and Pathology Symposium (IFEPS 2026)”, Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezi’nde başladı. Kastamonu Üniversitesi, TÜBİTAK, Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü destekleriyle gerçekleşen sempozyumda orman sağlığı, biyolojik çeşitlilik ve sürdürülebilir ormancılık alanlarında önemli bilim insanlarını bir araya getirdi.

“Yapay zeka ormancılık çalışmalarında yeni bir dönemin kapısını aralamaktadı”

Sempozyumun açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, orman ekosistemlerini etkileyen biyotik ve abiyotik faktörlerin bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini vurgulayarak, “Yapay zeka uygulamaları, dijitalleşme, karar destek sistemleri ve veri temelli yönetim modelleri ormancılık çalışmalarında yeni bir dönemin kapısını aralamaktadır. Önümüzdeki süreçte orman sağlığının korunması ve zararlı organizmaların yönetiminde bu teknolojilerin çok daha etkin kullanılacağına inanıyorum” dedi.

Orman Genel Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Daire Başkan Yardımcısı Hakan Ragıpoğlu ise küresel iklim krizinin ormancılık faaliyetleri üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Değişen iklim şartları nedeniyle Akdeniz kuşağındaki ülkelerde etkilerin daha yoğun hissedildiğini belirten Ragıpoğlu, artan orman yangınları, kuraklık, sıcaklık değişimleri ve orman ekosistemlerinin kuzeye veya daha yüksek rakımlara doğru kaymasının zararlı organizma popülasyonlarında ciddi artışlara yol açtığını ifade ederek, “ICP Forests kapsamında dünya genelinde çok sayıda seviye 1 ve seviye 2 izleme alanı bulunmaktadır. Türkiye’de de yüzlerce izleme noktası üzerinden önemli miktarda veri toplanmaktadır. Bu veriler, orman sağlığının izlenmesi açısından büyük değer taşımaktadır. Sahada çok büyük miktarda veri üretiyoruz; ancak bu verilerin bilimsel olarak değerlendirilmesi için üniversitelerimizin ve akademisyenlerimizin katkısına ihtiyaç duyuyoruz. Bu alanlarda çalışmak isteyen araştırmacılarımıza kapımız her zaman açıktır” diye konuştu.

Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Gür de orman ekosistemlerinde yaşanan kayıpların yalnızca görünen zararlarla sınırlı olmadığını vurgulayarak, yürütülen mücadele çalışmalarının önemine dikkat çekti. Kastamonu’nun ormancılık alanındaki güçlü akademik birikimine değinen Gür, “Ormancılık biliminde uluslararası iş birliklerinin geliştirilmesi büyük önem taşıyor. Bu sempozyum sayesinde hem bilimsel bilgi paylaşımı sağlanacak hem de yeni araştırma ağlarının kurulmasına katkı sunulacaktır” diye konuştu.

Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Sabri Ünal ise Türkiye’de kabuk böcekleri nedeniyle her yıl yaklaşık 1,2 milyon metreküplük ağaç servetinin zarar gördüğünü belirterek, ekonomik kayıpların çoğu zaman fark edilmeden ilerleyen ciddi bir durum oluşturduğunu ifade etti. Kabuk böceklerinin yol açtığı zararın orman yangınları kadar önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ünal, Avrupa ormanlarının sağlık durumunun uzun yıllardır uluslararası standartlarda izlenmekte olduğunu dile getirerek, “Avrupa ormanlarının sağlık durumunu izlemek, hava kirliliğinin etkilerini değerlendirmek ve iklim değişikliği ile diğer çevresel baskıların orman ekosistemleri üzerindeki sonuçlarını ortaya koymak amacıyla çalışmalar yürütülmektedir. Uzun yıllara dayanan uluslararası uyumlu veri altyapısı sayesinde orman ekosistemlerindeki değişimler bilimsel olarak takip edilebilmekte ve çözüm odaklı yaklaşımlar geliştirilebilmektedir. Günümüzde hava kirliliği, iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybı gibi küresel sorunlar ormanlarımız üzerinde giderek artan baskılar oluşturmaktadır. Bu nedenle orman sağlığının düzenli izlenmesi, risklerin önceden tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin zamanında alınması büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.

Üç gün sürecek sempozyum kapsamında bilimsel sunumların yanı sıra teknik geziler ve akademik değerlendirme toplantıları da gerçekleştirilecek. Sempozyumun, ulusal ve uluslararası düzeyde yeni bilimsel iş birliklerine katkı sağlaması bekleniyor. Sempozyum oturumları ise Teknokent’te gerçekleştirilecek.

Sempozyumun açılışının ardından katılımcılara plaket ve teşekkür belgesi takdim edildi.

Sempozyuma Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, Belediye Başkan Yardımcısı Eda Büyükdemirci, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, Orman Genel Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Daire Başkan Yardımcısı Hakan Ragıpoğlu, Orman Bölge Müdürü Hakan Yaslıkaya, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Gür ile akademisyen ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin