Reklam
Reklam
zonguldak valiligi 30 eylule kadar ormanlara girisleri yasakladi
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Haziran, 2025 20:37 tarihinde yayınlandı
0

Zonguldak Valiliği 30 Eylül’e kadar ormanlara girişleri yasakladı

Zonguldak Valiliği, yaz aylarında artan orman yangını riskine karşı vilayet genelinde ormanlara girişleri yasakladı. 1 Temmuz ile 30 Eylül 2025 tarihleri ortasında geçerli olacak yasak kararına nazaran vatandaşların ormanlık alanlara girmesi, ateş yakması ve anız paklığı üzere faaliyetlerde bulunması kesin olarak yasaklandı.

Zonguldak Valiliği tarafından yayımlanan karar metninde, sıcak hava, kuruyan bitki örtüsü ve insan kaynaklı ihmal ve dikkatsizliklerin yangın riskini artırdığına dikkat çekilerek, “Zonguldak İli orman yangınlarıyla uğraş kapsamında; Vilayet sonları içerisinde ormanlara girişler, 6831 sayılı Orman Kanunun 74. hususu ve 5442 sayılı Vilayet Yönetimi Kanunu’nun 9 ve 66. hususları uyarınca, çıkabilecek orman yangınlarının önlenmesi ve bilhassa anızların yakılma riski de göz önüne alındığında 1 Temmuz 2025 – 30 Eylül 2025 tarihleri ortasında yasaklanmıştır. Vazifeliler ve müsaade almak/izinli olmak kuralıyla arıcılar ve çobanların orman alanlarına girişine müsaade verilecektir. Zonguldak ili ve ilçelerinde bulunan orman parkları/tabiat parkı/millet ormanı/kent ormanı dışında 1 Temmuz 2025 – 30 Eylül 2025 tarihleri ortasında mangal/semaver/ateş yakılması, orman içi yollarda ATV, UTV, motosiklet vb. vasıtalarla sportif emelli faaliyetler ile çadırlı kamp yapılması yasaklanmıştır” denildi.

Sadece misyonlu işçi ile müsaadeli arıcı ve çobanlara ormanlık alanlara giriş müsaadesi verilecek. Yasaklama kararının uygulanması, Vilayet Jandarma Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlükleri tarafından sağlanacak.

Ancak birtakım orman parkları ve tabiat alanlarında denetimli girişler ve muhakkak koşullarda kullanımlar özgür bırakıldı. Bunlar ortasında Çaycuma Pehlivanlar, Devrek Bostandüzü, Ereğli Soğanlı Tarla ve Zonguldak Millet Ormanı üzere bölgeler yer aldı. Bu alanlarda dahi mangal, semaver yahut açık ateş yakmak, çadır kurmak ve ATV, motosiklet üzere araçlarla sportif faaliyetlerde bulunmak yasaklandı.

Anız yakmak, havai fişek kullanmak ve müsaadesiz etkinlikler yasak

1 Temmuz – 30 Eylül tarihleri ortasında orman içi, ormana bitişik ya da yakın tüm köy ve mahallelerde anız, kısım, ot ve gibisi bitki artıklarının yakılması yasaklandı. Ayrıyeten düğün üzere tertiplerde havai fişek ve dilek balonu üzere yanıcı unsurların kullanımı da yasak kapsamına alındı.

Orman yangınlarının önlenmesine yönelik olarak vilayet genelinde kontroller artırılacak. Jandarma ve orman koruma grupları, piknik alanlarında gezici gözetleme yapacak ve vatandaşlara ateş yakmamaları konusunda ikazda bulunacak. Muhtarların ise kuşkulu kişi ve faaliyetleri 112 Acil Davet Merkezi’ne bildirmesi istendi.

Kararlara uymayanlara yasal süreç uygulanacak

Valilik açıklamasında, alınan yasak ve önlem kararlarına uymayanlar hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu başta olmak üzere Türk Ceza Kanunu, Kabahatler Kanunu ve Çevre Kanunu kararları çerçevesinde yasal süreç yapılacağı uyarısı yapıldı.

Zonguldak Vilayet Orman Yangınları ile Çaba Komisyonu’nun 10 Nisan 2025 tarihli kararına dayanan bu uygulama, ormanların korunması ismine 3 ay boyunca titizlikle sürdürülecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin
baskan genc marjinal bir grup trabzon turizmini trabzona gelen turistleri yargilamak istiyor 9Zhfgdfk
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Haziran, 2026 20:22 tarihinde yayınlandı
0 0

Başkan Genç: “Marjinal bir grup Trabzon turizmini, Trabzon’a gelen turistleri yargılamak istiyor”

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Uzungöl’ün Arap turistlere satıldığı iddialarına ilişkin, “Üzülüyoruz ama onlara gülüp geçeceğiz. Çok dikkate almayacağız. Onların marjinal bir grup olduğunu, arkalarında da ideolojik bir saplantı olduğunu biliyoruz” dedi.

Dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl’de havaların ısınmasıyla birlikte turizm hareketliliği başladı. Trabzon Valisi Tahir Şahin ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç beraberindekilerle birlikte Uzungöl’de basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısından konuşan Başkan Genç, Uzungöl’ün dünyanın nadide doğal güzelliği olan bölgelerinden bir tanesi olduğunu dikkat çekerek, “Trabzon’unumuzun son yıllarda gelişen trendi turizm. Dolayısıyla bütün destinasyonlarımızda olduğu gibi Uzungöl’ümüzde gelecek misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamak ve uğurlamak adına en güvenli turizm alanlarından bir tanesiyiz. Bunun için mutluyuz. Turist güvenli yeri ziyaret etmek ister. Yeni sezonumuz hayırlı olsun” diye konuştu.

Vali Şahin: “Turist sayısından geçmiş yıllara göre artış var”

Trabzon Valisi Tahir Şahin ise, turizm sayısında artış yaşandığını belirterek, “Geçen yılın ilk 5 ayına göre 2026 yılının ilk 5 ayında yerli ve yabancı toplam turistte yüzde 27 oranında geçmiş yıllara göre bir artış var. Şehrimizin her alanda gelişmesi için kurumlar koordineli bir şekilde çalışmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

“Dikkate ve kale almıyoruz”

Son günlerde sosyal medya hesaplarındaki Uzungöl’ün Arap turistlere satıldığına iddialarına dair soru üzerine Başkan Genç, “Biz bunların çok gündeme gelmesini arzu etmiyoruz. Dikkate ve kale almıyoruz. Marjinal bir grup Trabzon turizmini, Trabzon’a gelen turistleri yargılamak istiyor. Üzüntü duyuyoruz. Git gide artan bir trendimiz var. Geçen yıl Trabzon’a 1 milyon 447 bin turist geldi. Ama Uzungöl’e 2,5-3 milyon yerli turistle gelen ziyaretçimiz var. Bunu araç sayısı ile beraber ölçümleyebiliyoruz. Buraya gelen turistin ister İngiliz olsun, ister Suudi Arabistan’dan gelen ister Kafkasya’dan gelsin. Burası dünyanın bütün ülkeleri tarafından cazip bir şehir. Geçen sene 188 ülke vatandaşının girdiği bir şehirden bahsediyoruz. Üzülüyoruz ama onlara gülüp geçeceğiz. Çok dikkate almayacağız. Onların marjinal bir grup olduğunu, arkalarında da ideolojik bir saplantı olduğunu biliyoruz. Bunun tespitlerini yaptık. Devletimiz bu konuda bize yardımcı oluyor. Onlarla beraber buraya gelen turistlerin dini ve milliyeti ile beraber Trabzon’u ve Trabzon insanını yargılamaya kalkıyorlar. Artık onlara cevap bile vermeyeceğiz. Buraya gelen herkes yapılan bu yorumların farkında. Onlar esasında sadece bir şehri karalamakla değil ülkeye ihanet eden bir gruptur. Gelen turistimiz nereden gelirse gelsin, kim olursa olsun başımız gözümüz üstüne. En iyi şekilde ağırlamak ve uğurlamakla uğraşıyoruz. Savaşa rağmen trendimiz artıyor. Mutluyuz” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin