Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Kasım, 2024 16:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

‘Zehirli guatr belirtileri ihmal edilmemeli’

Zehirli guatr hakkında uyarılarda bulunan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, “Zehirli guatr, vücudun aşırı miktarda tiroit hormonuna maruz kalmasıdır. Zehirli guatrın nedenine göre değişmekle beraber çarpıntı, sinirlilik, kolay yorulma, ishal, aşırı terleme, sıcağa tahammülsüzlük, normal yemeye rağmen kilo kaybı gibi şikâyetler görülebilir” dedi.
Tiroit bezinin, T3 ve T4 hormonlarını üreten, boynun ön kısmında yer alan, vücudun en büyük endokrin organı olduğunu belirten Liv Hospital Samsun Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Esra Tutal, ‘zehirli guatr’ hakkında açıklamalarda bulundu. Tiroit bezinin, T3 ve T4 hormonlarını üreten, boynun ön kısmında yer alan, vücudun en büyük endokrin organı olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Esra Tutal, “Tiroit hormonları dokuların büyümesi, beyin gelişimi, kalori harcanması ve oksijen tüketimi gibi hayati görevlerinin yanı sıra kalp, karaciğer, böbrek, iskelet kası ve cilt dokusu üzerinde de etki gösterir. Zehirli guatr vücudun aşırı miktarda tiroit hormonuna maruz kalmasıdır. Bu bazen tiroit bezinden aşırı miktarda tiroit hormonu sentezlenmesinden bazen da tiroit iltihaplarından kaynaklanır” şeklinde konuştu.

“Bu belirtilere dikkat”
Zehirli guatrın belirtilerine dikkat çeken Uzm. Dr. Esra Tutal, şu bilgileri paylaştı:
“Zehirli guatrın nedenine göre değişmekle beraber çarpıntı, sinirlilik, kolay yorulma, ishal, aşırı terleme, sıcağa tahammülsüzlük, normal yemeye rağmen kilo kaybı gibi şikâyetler görülebilir. Bazı hastalarda gözde irileşme ve dışarı çıkma gibi göz kaslarının etkilenmesine bağlı bazı belirtiler, bacak derisinde kızarıklık ve deride kalınlaşma gibi belirtiler de olur.”

“İlaç tedavisi uygulanabilir”
Hastalığın tanısının muayene sonrası kan tetkikleri ile başlayacağını vurgulayan Uzm. Dr. Esra Tutal, “Kanda T3, T4, TSH gibi tiroit hormonları, bazı tiroit antikor değerlerine bakılır. Ayrıca ultrason ve sintigrafi de tanıda kullanılan görüntüleme yöntemlerindendir. Günümüz de zehirli guatrın tedavisinde kullanılan 3 yöntem vardır: Birincisi ilaç tedavisi, ikincisi ameliyat, üçüncüsü ise halk arasında atom tedavisi olarak bilinen radyoaktif iyot tedavisidir. Hangi hastaya hangi tedavinin uygulanacağına hastalığın nedeni, şiddeti ve eşlik eden diğer problemleri göz önünde bulundurularak karar verilir” açıklamasında bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Mayıs, 2025 13:35 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ’de Fizyoterapi öğrencileri beyaz önlüklerini giydi

Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğrencileri, mesleki kimliklerinin simgesi olan beyaz önlüklerini giyerek mesleki yolculuklarına ilk adımlarını attı.

15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu'nda gerçekleşen "Beyaz Önlük Giyme Töreni"ne, Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş ve Prof. Dr. Elif Çepni ile Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müslüm Kuzu da katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tarık Özmen, "Bu büyük sorumluluğun bilincinde, her zaman etik ilkelere bağlı, bilimsel düşünceyi rehber edinmiş bireyler olarak ilerlemenizi temenni ediyorum." sözleriyle öğrencilere seslendi.

Törende akademisyenler, 2. ve 3. sınıf öğrencilerine beyaz önlüklerini giydirerek onların sağlık alanındaki profesyonel yolculuklarına sembolik bir başlangıç yapmalarına eşlik etti.

Etkinlikte ayrıca Karabük Üniversitesi Türk Halk Müziği Bölümü öğrencilerinin gerçekleştirdiği konser, törene renk kattı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.