Karabük Postası tarafından
16 Nisan, 2019 14:55 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Yenice’de bir ilk

Çiftçi Nevzat Odabaş arsasına Ada çayı dikti

Yenice ilçesine bağlı Tir köyü sakinlerinden aynı zamanda emekli olan Nevzat Odabaş bir ilke imza attı. Yenice İlçe Tarım Müdürlüğü’nün hibe programı çerçevesinde ada çayı dikimini ilk yapan kişi olan Nevzat Odabaş, köyündeki bahçesinde ilk dikimleri yaptı.
İlçe Tarım Müdürlüğünün yaptığı analizlerden sonra Yenice topraklarının ada çayına uygun olduğu belirlendi. Tarım Müdürlüğü ada çayı fideleri ile ilgili olarak muhtarlara bildirimde bulundu. Tir Köyü Muhtarı İlhan Özgün’ün haber vermesiyle hemen Tarım Müdürlüğü’ne başvuran Nevzat Odabaş 400 metrekarelik arsasına göre fide aldı ve ertesi gün dikimini yaptı. Nevzat Odabaş, böylece Yenice’de ilk ada çayı üreticisi olma ünvanını kazandı.İki ay içerisinde ürün vermesi beklenen ada çayının pazarlamasının da kolay olduğu öğrenildi.
Nevzat Odabaş, konuyla ilgili verdiği bilgide, ” Yenice’mizin üretmesi gerekiyor. Bunun için de topraklarımızın işlenmesi birinci koşul. Tarım Müdürlüğümüzün hibe desteğinden yararlanarak ilk dikimleri yaptık. İki ay içerisinde hasat yapmayı bekliyoruz. Köylümüz, İlçe Tarım Müdürlüğünün teşviklerinden yararlanarak üretime yönelmelidir” dedi.
Tarım Müdürlüğü toprak analizlerine yoğunlaştı
Öte yandan İlçe Tarım Müdürlüğü teknik ekipleri de 2019 yılı toprak analizlerine yoğunlaştı. Köylerde çiftçilere analiz raporları teslim edilerek toprağın kimyasal dengesini bozmadan gübre kullanımı konusunda bilgilendirme yapıldı. Kaliteli, sağlıklı ve bol ürün alınabilmesi için de aydınlatıcı çalışmalarda bulunuldu. Tarım Müdürlüğü elemanları tarımsal teknolojiden gereği gibi yararlanılabilmesi konusunda da çiftçileri aydınlattı. Ayrıca toprak analizi yaptırmak isteyen çiftçilerin Tarım Müdürlüğüne başvurmaları istendi. Yetkililer ayrıca yılda dört hasat alınabilecek ada çayı tarımı yaygınlaştırılabilirse, Yenice ekonomisine de büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Ocak, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Bu sanatın tarihi M.Ö. 4 binli yıllara dayanıyor

Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar dayanan Kaytan dokumacılık unutulmaya yüz tutmuş el sanatları ortasında yerini alsa da, günümüzde düzenlenen kurslar sayesinde yaşatılmaya çalışılıyor.

Kaytan (Çarpana) dokuma, M.Ö 4 bin yıllarında günümüze kadar gelen dokuma tekniği olurken, Anadolu’da çok eski bir gelenek olarak sürdürülüyor. Çarpana dokumalar, başka dokumalar üzere bilhassa turistlerin ağır olduğu yerlerde ilgi görürken, üretimin eski dokumalarla çok benzerlik göstermemesi ilginin az olmasına neden oluyor. Çarpana genelde, sepet, çuval, heybelerde sap olarak hayvanların koşum gruplarında (süslemede), bayan giysilerinde (baş süslemesinde, çocuk kundağı, beşik v.s) erkek giysilerinde (barutluk, fişek çantası, kılıç askısı v.s) günümüzde ise mesken aksesuarlarında, giysi aksesuarlarında kullanılıyor.

Trabzon’da Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Alacahan’da faaliyet gösteren ‘Kaytan’ dokuma kurslarına gençler de ilgi göstermesi dikkat çekti.

Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Kaytan dokuma usta öğreticisi Aslı Kurnaz, Kaytan dokumanın tarihinin milattan önceye dayandığını belirterek “Kaytan dokuma çok eski yıllara dayanıyor. Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar gidiyor. Günümüzde Trabzon’un Şalpazarı, Tonya ve Düzköy’de kaytan dokuma hala devam etmekte. Kaytan, Türkiye’nin birçok yerinde dokunuyor lakin metotlarımız farklı olup çıkan sonuç birebirdir ikisi de iptir. Kartlarla dokunan, tezgâhlarda dokunanlar var. Daha evvelce toprağa çakılı dokunurmuş biz de sınıf ortamında tezgâhlarda dokuyoruz. Evvelden yük ipi, sepet bağı, nesil bağı olarak kullanılıyordu. Artık biz bunlarla çanta sapları, bileklikler, kolyeler, küpeler, masa örtüleri kemer üzere bir çok eserlere uyguladık. Kaytan dokuma unutulmaya yüz tutmuş dokumaların ortasında içinde yer alıyor. Kurslarımıza bu yıl bayağı talep var. Ortalarında 18 yaşında olan kursiyerler bile var” dedi.

Kursiyerlerden 18 yaşındaki Ceren Buyruk, kaytan öğrenmenin kendisi için eğlenceli olduğunu söz ederek “Yaz mevsiminden beri kursa geliyorum. Benim için eğlenceli güzel” tabirlerini kullanırken, Yıldız Erten ise ” Emekli memurum. Kursa yeni başladım. Kaytan öğrenerek kendimi rahatlatıyorum” diye konuştu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.