Yeni Zigana Tünelini açıldığı günden bu yana 587 günde 2 milyon 861 bin 599 araç kullandı

Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Aralık, 2024 12:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Türkiye ve Avrupa’nın en uzun, dünyanın ise 3’ncü en uzun tüneli Trabzon-Gümüşhane kara yolu üzerindeki Yeni Zigana Tüneli’nden açıldığından günden bu yana 2 milyon 861 bin 599 araç geçiş yaptı.
Yeni Zigana Tüneli 2x14,5 kilometre çift tünel uzunluğu ile Doğu Karadeniz ve Kafkasları, Ortadoğu ve İran’a bağlayan önemli bir güzergah oldu. Sürücülerin korkulu rüyası olan Zigana Geçidi’nin keskin virajları ve rampaları Yeni Zigana Tüneli ile ortadan kalktı.
17 Mart 2017’de temeli atılan, çalışmaların tamamlanmasıyla Türkiye ve Avrupa’nın en uzun, dünyanın ise 3’ncü en uzun tüneli olan Trabzon-Gümüşhane kara yolu üzerindeki Yeni Zigana Tüneli, geçen yıl 3 Mayıs’ta hizmete girdi. Trabzon-Gümüşhane arasındaki mesafenin yaklaşık 30 dakika azaldığı tünelle zamandan 40 milyon TL, akaryakıttan 99 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 139 milyon TL tasarruf edildi. Gümüşhane’nin Torul ilçesi Köstere köyü mevkii ile Trabzon’un Maçka ilçesi Başarköy köyü arasında her biri 14,5 kilometre uzunluğunda inşa edilen çift tünelle karbon salımı da 18 bin ton daha az gerçekleşirken, mevcut yolun 8 kilometre kısaltılmış olmasını sağladı.
Doğu Anadolu’yu Doğu Karadeniz’e bağlayan Zigana Dağı geçidinde yaklaşık 36 yıldır hizmet veren bin 702 metre uzunluğundaki Zigana Tüneli ise asrın projesi olarak nitelendirilen Yeni Zigana Tüneli ile sessizliğe büründü. Türkiye’de ilk defa kara yolu tünellerinde yapılan dikey şaft yapıları ise Yeni Zigana Tüneli’nde uygulandı. Proje ile 3 istasyonun her birinde 1 temiz, 1 de kirli hava olmak üzere toplam 6 adet havalandırma şaft yapısına yer verildi.
4 mevsim rahat ve konforlu ulaşımın yaşanmaya başladığı Trabzon-Gümüşhane arasında Zigana Tüneli, açıldığı 3 Mayıs 2023 tarihinden itibaren 2 milyon 861 bin 599 araç kullandı. 2024’te ise 1 milyon 624 bin 461 aracın geçiş yaptığı Zigana Tüneli ile sürücülere konforlu, güvenli ve ekonomik bir ulaşım imkanı sağlandı. Zigana Geçidi’nde dik yamaçlardan taş düşmesi gibi olayların da yaşandığı Trabzon-Gümüşhane kara yolunda yeni Zigana Tüneli ile bu problemler tarih oldu.

blank
blank
İlyas Erbay tarafından
09 Şubat, 2025 14:31 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

BUNLAR ÜLKE İÇİN UTANCIN RAKAMLARIDIR !

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı geçtiğimiz hafta bir takım rakamlar açıkladı. Türkiye’de yoksulluğun ulaştığı korkunç boyutların belgelerini açıkladı desek daha doğru olur.
Ülkenin Diyanet İşleri Başkanlığı; “Fitre emekliye ve asgari ücretliye de verilebilir” diye açıklama yaptı.
Ülkede, yaklaşık 20 milyon insanımızın sosyal yardıma muhtaç olduğunu bakanlığın açıkladığı bu rakamlarla öğrenmiş olduk.
Bakanlığın açıkladığı rakamlara göre; ülkede yaklaşık 20 milyon kişi ( 4 milyon 900 bin hane) sosyal yardımlardan yararlanıyormuş. Bu rakam; ülke nüfusunun neredeyse dörtte birinin yardıma muhtaç olduğunu gösteriyor.
Bakanlığın 2025 performans programına göre; 2018 yılında Yoksulluk ve Sosyal Yardımlaşma kapsamında ödenen rakam 28 milyar 328 milyon TL imiş.2024 yılında 299 milyar 766 milyon TL olmuş. İçinde bulunduğumuz yılın sonunda 378 milyar 669 milyon lira, 2026 yılında ise, 592 milyar 690 milyon TL olacağı öngörülüyor.

Sosyal devletin amacı;

  • Gelir Dağılımında Adaleti sağlamak
    •Yoksullukla; yoksulluğu ortadan kaldıracak önlemleri alarak mücadele etmek
  • İş alanları açarak, istihdam yaratarak, işsizlikle mücadale etmek
  • Yaşamın her alanında fırsat eşitliğini ve liyakati gözetmek
  • Insanların sosyal güvenlik gereksinimlerini karşılamak.
  • Ülkede, ekonomik büyüme ve kalkınmayı gerçekleştirmek
  • Sosyal denge ve barışı sağlamak değil midir?
    Sosyal devlet; devletin, toplumun sosyal refahını maksimize etmek amacıyla müdahalelerde bulunmasını öngören bir devlet modelidir.
  • 20 milyon insana şu kadar yardım ettik diye övünmeli miyiz? Bunun, şu kadar daha cezaevi açtık diye millete müjde vermekten farkı ne?
  • Sosyal devlet olmanın gereği muhtaç insanları muhtaçlıktan kurtarmak değil midir?
  • Sosyal refah muhtaç olan insanlara yardım ederek maksimize edile bilir mi?

Önemli olan yoksulluğu yönetmek değil, ortadan kaldırmaktır. Sosyal devletin asli görevi budur.
Victor Hugo’nun şu sözlerini hatırlatmakta yarar var.
“Siz yardım edilmiş yoksullar istiyorsunuz, biz ise ortadan kaldırılmış yoksulluk.” Victor Hügo “Siz” derken yaşadığı dönemin siyasi iradesini kastediyor.

Bakanlığın açıkladığı bu rakamlar da gösteriyor ki, ülkede yoksulluk azalacağına giderek artıyor.
Ülkede artan 1 şey daha var; zenginlerimizin sayısı

İlyas Erbay

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.