Reklam
Reklam
soguk ve yagisli hava dunyanin en pahali baharatinda hasat suresini uzatti nCLkZZ43
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Kasım, 2025 00:37 tarihinde yayınlandı
0

Soğuk ve yağışlı hava ‘dünyanın en pahalı baharatı’nda hasat süresini uzattı

UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve kilogram fiyatı 600 bin lira olan safranda, soğuk ve yağışlı havanın tesiriyle çiçeklenme artarak hasat mühleti uzadı.

Yaz mevsiminin kurak geçmesi nedeniyle ekimine geç başlanılan safranda, ekim-kasım aylarında devam eden hasat bu yıl beklenenden yaklaşık 10 gün daha uzun sürecek.

Ağustos ayında ekilen, uzunluğu 15-30 santimetreye ulaştığında toplanan safran; besin, ilaç ve kozmetik kesimlerinde yaygın kullanılırken, kanser, öksürük, astım, bronşit, cilt ve bağışıklık sıkıntıları üzere çeşitli rahatsızlıklara âlâ geliyor.

Safranbolu’nun Yukarıçiftlik köyü Keten Mahallesi’nde üretim yapan İsmail Yılmaz, İHA muhabirine yaptığı açıklamada bu yıl randımandan şad olduklarını söyledi.

Yağışların çiçeklenmeyi artırdığını belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

“Normalde safranı biz kasım ayının 10’u, 12-13’ü üzere biter diye bekliyorduk. Bu hafta çok hoş bir yağmur aldık. Yağmurdan sonra yine çiçeklenmeye başladı. İnşallah bir hafta, 10 gün daha bu çiçeklenme devam eder. Bu da bizim üzere üreticiler için çok hoş bir randıman demektir.”

Geçen yıla nazaran daha yüksek üretim aldıklarını anlatan Yılmaz, sonbaharın serin ve yağmurlu geçmesinin randımanı olumlu etkilediğini vurguladı.

Yılmaz, “Geçen sene daha az randıman almıştık. Lakin bu sene muhtemelen daha fazla randıman ve daha uzun mühlet çiçek hasat ettik” dedi.

Yılmaz, yeni hasatla belirlenen fiyatlara ait ise şöyle konuştu:

“Safranın şu an satacağımız fiyatı 1 gram için 600 lira. Kilogram fiyatını 600 bin lira olarak düşündük. Günün kuralları bunu gerektirdi.”

Safran tarlalarına bu yıl daha çok ilgi olduğunu söz eden Yılmaz, bölgeye gelen ziyaretçilerin birçoklarının eser satın almak ya da tarlalarda fotoğraf çekmek için geldiğini aktardı.

Safranbolu’nun safran üretimiyle ismini daha fazla duyurmaya başladığının altını çizen Yılmaz, kelamlarını şöyle tamamladı:

“Basın sağ olsun, bu işe çok sahip çıktı. Safranbolu’nun safran ürettiğini dünyaya duyurdu. Artık Türkiye’nin birçok yerinde safran üretilmeye başlanıyor. Safran yumrusu ve soğanı almak için bölgemize gelen çok insan var. Türkiye’de en az Safranbolu kadar şu anda çeşitli bölgelerde safran üretiliyor.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
yks adaylari resmi tatilde kutuphane magduriyeti yasadi YkWhSLdB
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Mayıs, 2026 00:22 tarihinde yayınlandı
0
0

YKS adayları resmi tatilde kütüphane mağduriyeti yaşadı

Rize’de 19 Mayıs resmi tatilinde İl Halk Kütüphanesi’nin kapalı olması nedeniyle ders çalışacak sessiz ortam bulamayan YKS adayları, yöneldikleri Gençlik Merkezi kütüphanesinde de yoğunluk nedeniyle yer bulamayınca mağduriyet yaşadı.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) kısa süre kala sessiz ortamda ders çalışmak isteyen öğrenciler, resmi tatilde kapalı olan kütüphaneler nedeniyle mağduriyet yaşadı.

Sınava hazırlık sürecinde özellikle sessiz ve düzenli çalışma ortamlarını tercih eden öğrenciler, sabah saatlerinde Rize İl Halk Kütüphanesi’ne geldi. Ancak resmi tatil nedeniyle kütüphanenin hizmet vermediğini gören öğrenciler alternatif alanlara yöneldi.

Bazı öğrenciler çözümü Rize Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki Gençlik Merkezi’nde bulunan kütüphaneye gitmekte buldu. Bu kez de yoğunluk nedeniyle oturacak yer bulmakta zorlanan öğrenciler, çalışmalarını binada boş buldukları masa ve alanlarda sürdürmek zorunda kaldı.

İl Halk Kütüphanesi kapalı olduğu için sürekli geldiği Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait kütüphanede çalışmak için yer bulamadığını belirten Veysel Baki Biçer, “Halk Kütüphanesi kapalı olduğu için bugün burası çok yoğun. Erken geldim, yani saat 10.00-11.00 gibi geldim. Geldiğim andan itibaren kütüphanede her yer dolu. Oturacak yer bulamadım, bu yüzden geri döneceğim” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin