Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Yangın Helikopteri ile Yangın Tatbikatı

Gündem Yayın: 01.07.2014 08:43
Yazar:
Yangın Helikopteri ile Yangın Tatbikatı

Karabük Orman İşletme Müdürlüğünün Cemaller Deposunda konuşlanan Yangın Helikopteri ile yangın tatbikatı yapıldı. Daha sonra Orman İşletme Müdürlüğünün merkez ve ilçelerde görev yapan orman işçileri orman yangınları ile mücadele kapsamında kullanılan araç gereç ve donanımlar ve müdahale teknikleri açısından bilgilendirildiler

Yangın Tatbikatı ve Eğitime  Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, Müdür Yardımcısı Mehmet Arslan, Karabük Orman İşletme Müdürü Mehmet Emin Uzunsoy’un yanı sıra eğitim için Antalya Yangın okulundan Karabük’e gelen iki uzman personel katıldı.

Tatbikat öncesi basına bilgi veren Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, 15 gün önce göreve atandığını, daha önce Kastamonu ve Bartın’da görev yaptığı için Bölgeyi iyi bildiğini söyledi.

Öncelikle yangınsız bir mevsim olması temennisinde bulunan Beşel “Karabük’ün yüzde 73 ormanlarla kaplı olduğu için orman yangınları bakımından en riskli iller arasında ikinci sırada yer alıyor. Böyle olunca da orman yangınları ile mücadele kapsamında en palalı en hassas iller arasında. Karabük’te 2013 yılında meydana gelen 45 yangında 35 bin 96 hektarlık alan hasar gördü. Bunların tepe yangını değil, örtü yangını şeklinde oldu. Yine 2014 yılında küçük çapta 4 yangın meydana gelirken, 10 hektarlık alan zarar gördü. İl genelinde ise 2013 yılında 62 adet yangında toplam 46 bin 603 hektarlık alan zarar gördü” dedi

Mikana ve ekipman hakkında da bilgi veren Beşel, “Karabük İl Genelinde orman yangınları ile mücadele kapsamında 10 arazöz, 4 su ikmal aracı, 5 ilk müdahale aracı, 3 dozer, 3 greyder, 3 kepçe ve 3 kato bulunmakta. Mevsimlik 124, daimi ise 143 olmak üzere 267 orman işçisi bulunmakta. Karabük İl sınırları içersinde 5 adet yangın göleti, 14 adet yangın havuzu bulunmaktadır. 2015 yılı bütçesine 2 adet yangın havuzu planlanmıştır” dedi

Karabük Orman İşletme Müdürü Mehmet Emin Uzunsoy da  Karabük, Yenice ve Safranbolu olarak ekipman ve personelle yangına hazırlıklı olduklarını, tüm tedbirlerin alındığını söyledi.

Uzunsoy;  “Biz ekipman ve personelle ne kadar tedbir alsak ta, her zaman söylediğim gibi burada önemli görev vatandaşa düşüyor. Vatandaşlarımız bahçelerinde ve tarlalarında anız yakmasınlar, Ekim ayına kadar hiçbir şekilde yangına davetiye çıkarıcı eylemlerde bulunmasınlar. Vatandaşlarımız olası bir yangında ALO 177’yi  arasınlar. Vatandaşın bizi araması, hemen müdahale açısından bizim için çok önemli. Yangın büyümeden alevler, duman görünür görünmez gidip söndürmek, yangının büyümemesi açısından önemli” dedi

Ateşe yasak bölgelerde ateş yakmanın suç teşkil ettiğini bunun yaptırımlarının da çok  ağır olduğunu hatırlatan  Uzunsoy “ Avcı ateşi, çoban ateşi, piknik ateşinden çıkan orman yangınları var. Vatandaşlarımızın bu konuda dikkatli olmalarını istiyoruz. Bunların yaptırımları çok ağır. 10 yıl ile 20 yıl arasında değişiyor. Hatta müebbede kadar varan cezalar var. Bu yüzden vatandaşlarımızın ormanlık alanlarda piknik yaparken yaktıkları ateşi söndürmeli, sürücülerin sigara izmaritlerini yol güzergahlarında atmamaları gerekiyor” diye konuştu.

Yangın helikopteri hakkında da bilgi veren Uzunsoy, yangın helikopterinin su kapasitesinin 2.5 ton olduğunu ver biri Türk, 5’i Ukraynalı olmak üzere 6 mürettebatın görev yaptığını söyledi.

Bilgilendirmelerin ardından Orman İşletme Müdürlüğünün merkez ve ilçelerde görev yapan orman işçileri orman yangınları ile mücadele kapsamında kullanılan araç gereç ve donanımlar ve müdahale teknikleri açısından bilgilendirildiler. Ardından yakılan ateş Yangın helikopteri tarafından söndürüldü.

Yangın helikopteri daha sonra önceki gün akşam saatlerinde Bartın’da meydana gelen ve kontrol altına alınamayan yangına müdahale etmek için Bartın’a yola çıktı.

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

KUZKA’dan ahşap sektörü temsilcilerine teknik gezi

Kastamonu Yayın: 03.05.2024 16:48
İhlas Haber Ajansı
KUZKA’dan ahşap sektörü temsilcilerine teknik gezi

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen teknik gezide, Kastamonulu ahşap sektörü temsilcileri, Kayseri’de sektör ile ilgili çalışmaları inceleyerek bilgi alışverişinde bulundu.

Ağaç ve orman ürünleri sektöründe tecrübe paylaşımında bulunmak, işbirliği imkanlarını geliştirmek ve iyi uygulama örneklerini yerinde incelemek amacıyla Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından özel sektör temsilcilerinin katılımıyla Kayseri’ye teknik bir gezi düzenlendi. Kastamonu ahşap sektör temsilcilerinin katıldığı iki günlük teknik gezi çerçevesinde Kayseri’nin ahşap ve mobilya sektöründe öncü kurum ve kuruluşlarına inceleme ziyaretleri gerçekleştirildi. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Kastamonu Yatırım Destek Ofisi tarafından organize edilen programın ilk gününde Erciyes KSS Yapı Kooperatifi, MOBİTEK mobilya fabrikası MOBİ Boya Fabrikası, KUMS Alışveriş Merkezi, KUMSMall Moda Show ve Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Teknik Koleji ziyaret edildi.

Erciyes KSS Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı ve proje koordinatörleri ile yapılan görüşmelerde kooperatifin yürütmüş olduğu projeler hakkında fikir alışverişinde bulunulurken, program çerçevesinde Kayseri’de ağaç işleri ve mobilya sektörüne yönelik yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgilendirme sunumları gerçekleştirildi. Teknik koleje yönelik düzenlenen ziyarette ise OSB ve kolej arasındaki işbirliği, staj ve çalışma fırsatları ile kolejin öğrencilere sunmuş olduğu imkanlar ele alınarak, mesleki ve teknik eğitim ile OSB işbirliğinin istihdama yönelik katkısı değerlendirildi.

Teknik gezi programının ikinci gününde ise Kastamonu sektör temsilcileri ile birlikte Kayseri Model Fabrika ziyaret edildi. Tesise yapılan ziyaret ve incelemelerde yetkililerden projelere ilişkin detaylı bilgiler alındı. Ziyarette her iki ile yönelik yapılabilecek çalışmalara ilişkin görüş alış verişinde bulunuldu. Son ziyaretini mobilya sektöründe faaliyet gösteren ve model fabrikadan danışmanlık hizmeti alan bir firmaya gerçekleştiren heyet, yapılan verimlilik çalışmalarını ve üretim hattında gerçekleştirilen değişimleri yerinde incelemesiyle programını tamamladı.