’Vira Bismillah’tan vedaya: Sezonun son balıkları tezgahlarda
Karadeniz’in hırçın sularından çıkarak sofraları şenlendiren dönemin son balıkları, tezgahları süslüyor.
1 Eylül’de balıkçıların ‘Vira Bismillah’ diyerek başladığı deniz av dönemi, 15 Nisan’da bitecek. Yumurtlama devrine girecek mezgit, hamsi, istavrit, çinekop ve barbun üzere deniz balıkları 15 Nisan’dan itibaren avlanamayacak. Bereketli geçen dönemden şad kaldıklarını tabir eden balıkçılar, vatandaşları dönemin son mevsim balıklarını tüketmeye davet etti.
"Son 10 günde deniz balıklarının tüketilmesini öneriyorum"
10 gün sonra tezgahlarda kültür balıklarının satılacağına dikkat çeken balık satıcısı Yaşar Köse, "Sezona palamut ile başladık. Bol ve bereketli başlayan dönemde palamudu hamsi, mezgit, istavrit ve barbun takip eti. Dönemden genel olarak alan da tutan da satan da şad kaldı. Fiyatların da uygun olmasından ötürü vatandaşlar bu dönem bol bol balık yedi. Dönemin kapanmasına sayılı günler kala çeşitler tekrar de bol. Mezgit, istavrit, barbun, hamsi, alabalık, somon, çipura, levrek, kefal üzere balıklar tezgahtaki yerini alıyor. Kalan 10 günlük müddette vatandaşlara bol bol deniz balıklarını tüketmelerini öneriyorum. Zira 15 Nisan’dan sonra levrek, çipura, sazan, kefal, somon ve alabalık üzere kafes balıkları tüketebilecekler" dedi.
Balık tezgahlarında mezgit kilo 200 TL, hamsi kilo 150 TL, istavrit kilo 150 TL, levrek-çipura kilo 320 TL, kalkan kilo 700 TL, somon kilo 180 TL, alabalık kilo 150 TL, barbun kilo 200 TL, kefal kilo 100 TL ve Norveç somonu kilo 230 TL’den satışa sunuluyor.
Milletvekilleri Üniversite Konusunda Neden Sessiz?
Son günlerde Karabük Üniversitesi hakkında çıkan olumsuz haberler karşında AK Parti Karabük Milletvekili Cem Şahin, Ali Keskinkılıç ile CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay'ın sessiz kalması ve özellikle CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Yavuz'un da bu olumsuz haberlere çanak tutması tepkilere neden oluyor.
Karabük Üniversitesi’nde yaşanan olumsuz gelişmeler ve iddialar, kamuoyunda geniş yankı uyandırırken, Karabük Milletvekillerinin sessizliği tepkilere neden oluyor. Son günlerde üniversite hakkında ulusal ve yerel basında çıkan çeşitli haberler, üniversitenin imajını zedelediği gibi Karabük kamuoyunu da ciddi şekilde rahatsız etmiş durumda. Ancak AK Parti Karabük Milletvekilleri Cem Şahin ve Ali Keskinkılıç ile CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay’ın sessizliği vatandaşların tepkisini çekiyor.
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ GÜNDEMDE, VEKİLLER SESSİZ
Özellikle Karabük Üniversitesi'nde son dönemde yaşanan bazı iddialar, akademik kaliteye dair eleştiriler, yabancı öğrenci politikaları ve rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık ile ilgili tartışmalar, sosyal medyada ve haber platformlarında geniş yer buldu. Ancak bu gelişmelere rağmen şehrin seçilmiş temsilcilerinden kamuoyunu tatmin eden herhangi bir açıklama yapılmaması, "Neden susuyorlar?" sorusunu beraberinde getirdi.
Vatandaşlar, Karabük gibi görece küçük bir şehirde üniversitenin hem ekonomik hem sosyal hayat için hayati önem taşıdığına dikkat çekerken, vekillerin bu süreçte sessiz kalmalarını anlayamıyor. AK Parti Karabük Milletvekilleri Cem Şahin ve Ali Keskinkılıç’ın yanı sıra, ana muhalefet partisi CHP’nin Karabük Milletvekili Cevdet Akay’ın da yaşananlara dair kamuoyunu bilgilendiren ya da endişeleri gideren bir açıklamada bulunmaması, siyasi sorumluluk konusunda eleştirilerin odağı haline geldi.
CHP MERKEZ İLÇE BAŞKANI’NA ‘ÇANAK TUTMA’ ELEŞTİRİSİ
Öte yandan CHP Karabük Merkez İlçe Başkanı Ali Yavuz’un yaptığı bazı açıklamaların ve sosyal medya paylaşımlarının, üniversite hakkında çıkan olumsuz haberlere adeta “çanak tuttuğu” şeklinde değerlendirilmesi, tepkileri artırdı.
“BU ÜNİVERSİTE BU ŞEHRİN DEĞERİ”
Karabüklüler, üniversitenin şehir için sadece bir eğitim kurumu değil; aynı zamanda kültürel, sosyal ve ekonomik bir dinamizm kaynağı olduğunu hatırlatarak, vekillerin bu konuda sorumluluk almasını istiyor. Vatandaşlar, “Bu üniversite bizim; Karabük’ün geleceği. Eğer ortada bir sorun varsa, vekillerin bunu görmezden gelmesi kabul edilemez. Ağızlarına bant çekmiş gibiler. Üniversite batarsa, şehir de zarar görür” şeklinde görüş bildiriyor.
SİYASİ SESSİZLİK SORGULANIYOR
Bu tür durumlarda milletvekillerinin kamuoyunu bilgilendirmesi, ayrıca YÖK ve ilgili bakanlık nezdinde girişimlerde bulunarak çözüm sürecine katkı sunması gerekirken, şu ana kadar ne meclis kürsüsünden ne de yerel basın aracılığıyla herhangi bir ciddi açıklama yapılmamış olması, bu sessizliğin bilinçli bir tercih mi, yoksa olaylara uzak kalmanın bir sonucu mu olduğu sorusunu gündeme getiriyor.
KAMUOYU TEPKİLİ: “BEKLENTİMİZ NET!”
Bir çok kesim Karabük Üniversitesi ile ilgili olumsuz söylemlerin şehre zarar verdiği gibi üniversiteye de zarar verdiğini ifade ederken, önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde Karabük Üniversitesinin öğrenciler tarafından tercih edilip, edilmeme noktasında olumsuz yönde etkileneceğini ve öğrenci sayısının düşeceğini belirtiyor. Karabük Üniversitesi hakkında yapılan olumsuz haberlerle ilgili olarak Milletvekillerinin sessiz kalmak yerine inisiyatif alması, Karabük’ün en önemli kurumlarından biri olan üniversiteye sahip çıkması isteniyor.