Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Mayıs, 2024 04:24 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Veliler, çocuklarıyla yaptıkları yöresel yemeklerle yarıştı

Kastamonu’da, “Yöresel Lezzetler Projesi Yemek Yarışması” çerçevesinde düzenlenen yarışmada, aileler çocuklarıyla yöresel yemek yaparak rakipleriyle yarıştı.

Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından “Yöresel Lezzetler Projesi Yemek Yarışması” düzenlendi. Reşit Çubukla İlkokulu ve Ortaokulu’nda düzenlenen yarışmada veliler, çocuklarıyla birlikte yaptıkları yöresel yemeklerle birinci gelebilmek için birbiriyle kıyasıya yarıştı. Kastamonu’nun coğrafi işaretli ürün olan siyez bulgurundan yapılan ekşili pilav, banduma, yaprak sarması, baklava gibi yöresel yemekler yapıldı. Birbirinden lezzetli yöresel yemeklerin yarıştığı yarışmada jüri üyeleri, hem yemeklerin hikayesini hem nasıl yapıldığını yarışmacılardan dinledi. Keyifli dakikalarında yaşandığı yarışmada hem veliler, çocuklarıyla birlikte yarıştı hem de yöresel ürünler gelecek nesillere aktarıldı.
“Yöresel Lezzetler Projesi Yemek Yarışması”nda velilerin öğrencilerle birlikte yaptıkları yemeklerin bulunduğu stantları gezen Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, “Kültürümünüz en önemli öğelerinden birisi olan yöresel yemeklerimizin yapıldığı bir yarışma etkinliğindeyiz. Yemek sadece insanların ihtiyacını gideren bir ihtiyacın yanında aynı zamanda iletişimini, etkileşimini geliştiren toplumların etkileşim haline gelmesini sağlayan en önemli unsurlardan bir tanesidir” dedi.
"Kastamonumuz mutfak kültürü olarak da çok zengin"
Yemek kültürünün geleceğe taşınması çok önemli ve anlamlı olduğunu söyleyen Gümüş, “Son süreçte baktığımız zaman hızlı yeme alışkanlıkları var. Bu yeme alışkanlıklarının da insan sağlığında olumsuz etkilerini gözlemlemekteyiz. Kültürel zenginliğimiz olan yemeklerin geleceğe taşınması hem neslimizin daha sağlıklı şekilde devam etmesi ve insanlarımızın da çok iyi bir şekilde iletişim ve etkileşim içerisine gireceklerini biliyoruz. Bu yemekleri öğrencilerimiz anneleri ile birlikte ev ortamında iş birliği içerisinde yaptılar. Yöresel lezzetlerimizin geleceğe taşındığının en önemli işaretidir. Küçük yaşta öğrenmiş olmaları bunu bir eser olarak ortaya koymaları çok anlamlı. Bundan sonraki süreçlerde de bu ve bunun gibi etkinliklerle tanıştıracağız. Yöresel lezzetlerimizin ve kültürünü geleceğe taşınması ve daha çok tanıtılması anlamında çalışmaları hep birlikte yapacağız. Kastamonumuz mutfak kültürü olarak da çok zengin. Bu kültürün geleceğe taşınması lazım. Bunun yolu da küçük yaştan itibaren çocuklarımızın öğrenmesinden geçiyor. Kaybeden olmayanı bir yarışma yapacağız. Velilerimizin ve öğrencilerimizin yaptığı yemekleri okul idarecilerimizden oluşan jüri değerlendirecek. Bu yarışmada herkes kazanacak, sağlıklı olana yöresel lezzetlerimiz geleceğe taşınıyor” diye konuştu.
Annesiyle birlikte üzüm yaprağı sarması yaptıklarını belirten Hira Karsuoğlu ise, “Sarma yaptık. Oyun oynadık. Sarmayı bulgur bahçeden sarmanın yaprağını topladık. İçerisine pirincini koyduk ve sardık. Annemle yaptım” şeklinde konuştu.
Bahçeden topladıkları üzüm yaprağıyla dolma sardıklarını anlatan Hamza Necati Uğur da, “Annemle yaprakları topladık. Annem onu ıslattı. Pirinci kavurduk daha sonra da sardık. Annem izin verirse tekrar dolma sararım” ifadelerini kullandı.
(Vİ-MK-

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Haber Merkezi tarafından
04 Mayıs, 2025 09:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

KTSO Başkanı Çapraz Nisan ayı çalışmalarını değerlendirdi

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz, Nisan ayı boyunca gerçekleştirilen önemli faaliyetleri ve projeleri kamuoyuyla paylaştı.

KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Çapraz, 3 Nisan’ın Karabük’ün ve Türkiye’nin sanayileşme yolundaki ilk adımı olduğunu vurgulayarak, "Cumhuriyetin 14. yılında Karabük’te Türkiye’nin ilk ağır sanayi kuruluşu olan Demir ve Çelik Fabrikalarının temeli atıldı. Bu tarih, yalnızca Karabük için değil, tüm Türkiye için sanayinin başlangıcıdır" dedi.

Karabük’ün, sanayileşme sürecini kutlayan tek il olduğunu belirten Çapraz, 3 Nisan’ın "Sanayi Günü" olarak ulusal düzeyde kutlanması gerektiğini söyledi. Bu kapsamda Karabük TSO olarak yaklaşık 10 bin imza topladıklarını ve Cumhurbaşkanlığına ilettiklerini aktardı. Ayrıca Karabük Belediye Meclisi’nin de bu yönde karar aldığını belirten Çapraz, “3 Gün 3 Gece 3 Nisan” projesine destek veren Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya’ya teşekkür etti.

"Eskipazar OSB ve Lojistik Merkez projeleri Karabük’ün geleceğini şekillendiriyor"

Çapraz, Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) ve Karabük Lojistik Merkez Projesi’ne dair önemli açıklamalarda bulundu.

Çapraz, EOSB’nin faaliyete geçmesini ve istihdam artışını çok önemsediklerini belirterek, "Eskipazar OSB’nin altyapı çalışmaları 2025 yılının sonuna kadar tamamlanacak. Ayrıca, TCDD hattı için proje yaptırılıyor ve kurulacak olan Lojistik Merkez ile şehrimizi Filyos Limanı’na bağlayarak bölgeye ivme kazandıracağız" dedi.

"Proje, bölgesel kalkınmayı hızlandıracak, sanayi sektörünün rekabet gücünü artıracak ve istihdam olanaklarını çeşitlendirecektir" diyen Çapraz, Karabük Lojistik Merkez Projesi’nin stratejik önemine dikkat çekerek, projenin Karabük’ün Batı Karadeniz’in lojistik üssü haline gelmesini sağlayacağını vurguladı.

“İşte Birlik, Güçte Birlik: KARABÜK” Projesi

Karabük Valiliği öncülüğünde yürütülen “İşte Birlik, Güçte Birlik: KARABÜK” Projesi’ne destek verdiklerini belirten Çapraz, kamu ve sivil toplum kuruluşları arasında güçlü bir iş birliği modeli oluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Proje kapsamında hazırlanan Eylem Planı’nın afet yönetiminden eğitime, bağımlılıkla mücadeleden kadın haklarına kadar birçok toplumsal alanda çözüm üretmeyi hedeflediğini vurguladı.

Çapraz ayrıca Amasra’da düzenlenen Batı Karadeniz İlleri Birliği Toplantısı’na değinerek, Karabük’ün yanı sıra Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Çankırı ve Sinop’tan temsilcilerle ekonomik kalkınma, istihdam ve turizm odaklı ortak hareket kararı aldıklarını aktardı. Filyos Limanı, Lojistik Merkez ve demiryolu projeleri gibi stratejik adımların TR81 ve TR82 illerinin birlikte hareketiyle hayata geçmesi gerektiğini belirtti.

İhracat, Eğitim ve İş Gücü Alanlarında Bilgilendirme Faaliyetleri

Karabük Üniversitesi’nde KTSO ve Dış Ticaret Elçileri iş birliğiyle düzenlenen İhracat Söyleşileri Semineri’ne değinen Çapraz, Afrika pazarının yükselen bir ekonomik güç olduğunu belirten Utku Bengisu’nun Karabüklü firmalara yol haritası sunduğunu ve üniversitedeki Afrikalı öğrencilerle iş birliği fırsatlarını anlattığını aktardı.

Sanayiye nitelikli iş gücü kazandırmak amacıyla meslek yüksekokullarının rolüne dikkat çeken Çapraz, KTSO ev sahipliğinde yapılan toplantıda eğitim-sektör iş birliklerinin ele alındığını ve bu konulara dair Mayıs ayında çalıştay yapılacağını duyurdu.

İstihdamı artırmaya yönelik yapılan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısında İŞKUR’un faaliyetlerinin değerlendirildiğini belirten Çapraz, Nisan ayındaki ücretsiz bilgilendirme toplantılarında ise su verimliliği ve ISO 46001 standardı gibi teknik konuların ele alındığını ifade etti.

Ayrıca GBN iş birliğiyle düzenlenen networking toplantısında güçlü iş bağlantılarının önemi vurgulandı. Çapraz, destek veren tüm kişi ve kurumlara teşekkür etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.