Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Ekim, 2023 08:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Vali Tavlı: “Bizim medeniyetimiz tüm medeniyetlerin tarihini, kültürünü koruyan ve kollayan bir medeniyet”

Samsun Valisi Orhan Tavlı, "Yaptıkları vahşetle tarihi, kültürü ve bir milleti yok etmeye çalışarak insanlık onurunu ayaklar altına alanların olduğu dünyada bizim medeniyetimizin tüm medeniyetlerin tarihini, kültürünü sahiplenerek ortaya çıkaran, koruyan ve kollayan bir medeniyet olarak ön plana çıktı" dedi.
27. Orta Çağ ve Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu’nun Samsun’un ev sahipliğinde düzenlenmesinin çok anlamlı olduğunu dile getirerek, emeği geçen herkese teşekkür eden Vali Tavlı, 15 yıllık müfettişlik döneminin yanı sıra Çanakkale ve Muğla Valiliği görevlerinde tarih ve kültürle ilgili çalışmalara aşina olduğunu, arkeolojik çalışmaların yapıldığı alanların aslında şu an içeresinde yaşanılan şehirler gibi yaşayan kentler olduğunu, dolayısıyla ilgili tüm bilim dallarının buralarda çalışma yapması gerektiğini belirtti. Sempozyumda konuşan Vali Tavlı, "Yaptıkları vahşetle tarihi, kültürü ve bir milleti yok etmeye çalışarak insanlık onurunu ayaklar altına alanların olduğu dünyada bizim medeniyetimizin tüm medeniyetlerin tarihini, kültürünü sahiplenerek ortaya çıkaran, koruyan ve kollayan bir medeniyet olarak ön plana çıktı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tarih, kültür ve medeniyetlerin araştırılması ve korunması için kurumlar oluşturuldu. Bu kurumları bize miras bıraktı" diye konuştu.

"Türkiye Cumhuriyeti’nin de vatandaşı olmaktan onur ve gurur duyuyorum"
100 yıllık Cumhuriyetin arkasında binlerce yıllık kadim bir tarih ve kültür olduğunu belirten Vali Tavlı, "Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünde atalarımızdan bize miras kalan tarihi ve kültürü bilim insanlarımızla ortaya çıkarmaya, yaşatmaya ve insanlık alanında tüm medeniyetleri bir araya getirmeye çalışıyoruz. Bu vesileyle bu konuda çalışma yürüten bilim insanlarımıza teşekkür ediyorum. Anadolu ve Türk-İslam medeniyetinin mensubu, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin de vatandaşı olmaktan onur ve gurur duyuyorum. İnsanlığın vicdanı olarak görülen medeniyetimiz hiçbir tarihi ve kültürel değeri yok etmeden, korumak ve ortaya çıkarmak için insan ve mali kaynağını seferber etti" şeklinde konuştu.

"Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehrimiz muhteşem doğal güzelliklere sahip"
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele’nin ilk adımını attığı Samsun’da görev yapmaktan onur duyduğunu söyleyen Vali Tavlı, "Samsun tarihi ve kadim bir şehirdir. İnsanlığın ilk döneminden bugüne kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehrimizin muhteşem doğal güzelliklere, Kuş Cenneti’ne, Yeşilırmak ve Kızılırmak Deltalarına sahiptir. Sivas Kızıldağ’dan başlayan birçok şehirden geçerek Samsun’dan Karadeniz’e dökülen Kızılırmak’ın, bereketli toprak ve üreten şehirler oluştururken medeniyet de inşa etmiştir. Bu konuda yapılan parça parça çalışmaları Ondokuz Mayıs Üniversitemizde öğretim görevlileri ve genç bilim insanlarıyla bütüncül bir yaklaşımla yürütür ve tarihini ortaya çıkartırsak insanlığa güzel bir hizmet yapmış olmanın mutluluğunu yaşamış oluruz" ifadelerini kullandı.
Sempozyuma ayrıca Vali Yardımcısı Sayın Şevket Cinbir, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ve protokol üyeleri katıldı.
‘27. Ortaçağ ve Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu’ 4 gün sürecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Mayıs, 2025 12:54 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Altın Safran Belgesel Film Festivali’nde en iyiler ödüllerini aldı

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde düzenlenen "26. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali" çerçevesinde en iyi belgesel film ödülüne yönetmenliğini Matthus Wörle'nin yaptığı "Where We Used to Sleep" layık görüldü.

Bu yıl 26'ıncısı düzenlenen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali çerçevesindeki yarışmada dereceye giren eserlerin sahiplerine ödülleri verildi. Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi'nde düzenlenen ödül törenine Karabük Vali Yardımcısı Kerem Süleyman Yüksel, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Belediye Başkanı Elif Köse, Sinema Genel Müdürü Birol Güven, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

blank

Günün anlam ve önemine dair yapılan konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Uluslararası Uzun Metraj Belgesel Film kategorisinde yönetmenliğini Matthaus Wörle'nin yaptığı "Where We Used to Sleep" adlı yapım, en iyi belgesel film ödülüne layık görüldü. Aynı kategoride Daria Morar'ın "The Forest" adlı eseri ise mansiyon ödülü aldı.
Uluslararası Kısa Metraj Belgesel Film kategorisinde en iyi belgesel film ödülünü "Wind Blow By" filmi ile Paula Fuentes ve Guillermo Carrera kazandı.

blank

Kültürel Miras ve Korumacılık Temalı Ulusal Belgesel Film kategorisinde Sevinç Baloğlu'nun "Oya" adlı eseri Süha Arın En İyi Belgesel Ödülü'nün sahibi olurken, Cemlalettin İrken'in "Nazlı Hanım'ın Telaşları" isimli çalışması mansiyon ödülüne layık görüldü.
Ulusal Kısa Metraj Belgesel Film Yarışması'nda "Baletler Köyü" adlı eseriyle Fatih Diren en iyi film ödülünü aldı. Kadir Can Arabacı ise "Buzun Ruhu" adlı eseriyle jüri özel ödülüne değer bulundu.
Ulusal Uzun Metraj Belgesel Film Yarışması'nda ise Kenan Diler'in "Kavak Ağacının Gölgesinde" adlı yapımı en iyi film seçilirken, Aybüke Avcı'nın "Domates Biber Depresyon" isimli filmi jüri özel ödülünü kazandı.
Ödüllerin takdim edilmesinin ardından toplu hatıra fotoğrafı çektirildi ve festival sona erdi.

blank

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.