blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Haziran, 2024 12:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Uzmanlardan Kurban Bayramında et tüketimi uyarısı

Kurban Bayramı’nı sağlıklı bir şekilde geçirmek, keyifli bir bayram tatili yaşamak isteyenler için uzmanlar sağlıklı beslenme tavsiyesinde bulundu.
Trabzon Özel İmperial Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayca Yılmaz Kaya, havanın ısındığı bu günlerde Kurban Bayramını sağlıklı ve keyifli geçirebilmek için beslenmeye biraz daha dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekerek aşırı et tüketiminden kaçınılması gerektiğini kaydetti.
Kurban bayramında üç öğün et tüketilmemesi gerektiğine dikkat çeken Kaya, “Havanın ısındığı bu günlerde Kurban Bayramını sağlıklı ve keyifli geçirebilmek için beslenmeye biraz daha dikkat edilmeliyiz. Kurban Bayramında beslenme rutinimiz biraz bozulsa da güne hafif bir kahvaltıyla başlamalı, kahvaltıda; kızartmalı, kavurmalı, yağlı besinlerden uzak durulmalı ve gün içinde bol su tüketilmelidir. Aşırı et tüketiminden kaçınılmalı ve pişirme yöntemine dikkat edilmelidir. Kurban bayramında üç öğün et tüketilmemelidir. Bir öğün et tüketiliyorsa diğer öğünlerde denge sağlanmalıdır. Et tüketiminin yanında lif kaynağı sebze tüketilmelidir” dedi.

“Etimizi 24 saat dinlendirelim”
Etin 24 saat dinlendirilmesi gerektiğini kaydeden Kaya, “Etimizi 24 saat dinlendirelim. Dinlendirilmeden kesilen et sert olur ve hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunlara yol açabilir. Özellikle mide problemi olan bireylerin bu süreye dikkat etmeleri gerekmektedir. Yemeğinizi yaparken dilediğiniz baharatları kullanabilirsiniz. Pişirme yöntemi olarak fırında pişirme, ızgara, haşlama gibi yöntemleri kullanabilirsiniz. Et, kavurma yapılacaksa etin görünür yağları ayrılıp yağ ilave etmeden pişirilmelidir. Et pişirilirken kısık ateşte yavaş yavaş pişirilmelidir. Günlük 2-2,5 litre su tüketilmelidir. Hazır meyve suyu ve gazlı içeceklerden uzak durulmalı. Özellikle kansızlık problemi olanlar demir emilimini artırabilmek için etin yanında bol limonlu salata tüketmeyi tercih edebilir. Şeker, kolesterol, tansiyon gibi hastalıları olan bireylerin porsiyon kontrolüne dikkat etmesi gerekmektedir. Sağlık durumlarına göre özel beslenme programı olan bireylerin bu dönemde bu programa devam etmeleri gerekmektedir. Bayram sürecinde kilo artışının önüne geçmek için günlük 45 dakikalık yürüyüş yapılmalı” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
20 Kasım, 2025 14:53 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Safranbolu’da Pazarcı Esnafına Çorba İkramı

Safranbolu Belediyesi Çağıl Güleç Özbey Hayır Çarşısı ekipleri tarafından soğuk kış günlerinde Perşembe Pazarı esnafına yönelik başlatılan sıcak çorba ikramı sürüyor.

Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, Başkan Yardımcısı Kemal Akgül ile birlikte çorba dağıtımına katılarak esnafla bir araya geldi. Pazarcı esnafı ile birlikte çorbasını içen Başkan Köse, ardından tezgahları tek tek gezerek esnafa hayırlı işler diledi. Bazı esnaflardan siftah alışverişi de yapan Köse, esnafın görüş, öneri ve taleplerini dinleyerek ilgili birimlere çözüm talimatı verdi.

Çorba ikramından memnuniyetlerini dile getiren pazar esnafı, Başkan Köse ve ekibine teşekkür etti. Öte yandan esnafın, neredeyse her pazar tezgâhında demledikleri sıcak çaydan ikram ettiği, Başkan Köse’nin de esnaflara ilgiler ve ikramları için teşekkür etti. Ziyaret, hatıra fotoğraflarının çekilmesinin ardından sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin