Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Aralık, 2024 12:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Uluslararası öğrencilere ‘Türk kahvesi kültürü’ tanıtıldı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (OMÜ TÜRKÇE) düzenlenen “Dünya Türk Kahvesi Günü” kutlanmasında, uluslararası öğrencilere "Türk kahvesi kültürü" tanıtıldı.
2013 yılında UNESCO tarafından “Somut Olmayan Kültürel Miras” listesine alınan Türk kahvesi, her yıl 5 Aralık’ta “Dünya Türk Kahvesi Günü” olarak kutlanıyor. OMÜ TÜRKÇE’de düzenlenen bir etkinlikle bu özel gün kutlandı. Etkinlik kapsamında OMÜ TÜRKÇE’de eğitim gören uluslararası öğrencilere Türk kahvesi kültürü tanıtıldı. Türk kahvesinin tarihçesi, hazırlanışı ve sunumunda taşıdığı sembolik anlamlar katılımcılarla paylaşıldı. Türk kahvesinin yanına eşlik eden geleneksel Türk lokumu ikramıyla öğrenciler, Türk kültürünün köklü bir geleneğini deneyimleme fırsatı buldu.
Program boyunca öğrenciler, Türk kahvesi yapımını yerinde izlerken, kahve pişirme tekniklerini öğrenme ve kahve falı gibi kültürel detaylara da tanıklık ettiler. Ayrıca, Türk kahvesinin sosyal hayatta dostluk ve paylaşımı simgeleyen yönü, katılımcılara uygulamalı olarak aktarıldı. Etkinlik sonunda katılımcılar, Türk kahvesi kültürüne dair izlenimlerini ve öğrendiklerini paylaşırken, OMÜ TÜRKÇE’nin bu tür etkinliklerle Türk kültürünü uluslararası platformlarda tanıtma çabalarını takdirle karşıladıklarını belirttiler.

Rektör Aydın: “Türk kahvesinin geleceğe taşınması için farkındalık oluşturuyoruz”
Etkinlik kapsamında uluslararası öğrencilerle buluşan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, “Bugün, Dünya Türk Kahvesi Günü vesilesiyle, bu kadim içeceğin geçmişine saygı duruyor, geleceğe taşınması için farkındalık oluşturuyoruz. Türk kahvesi, dünyanın her köşesindeki kahveseverlere kültürümüzün bir parçasını sunmaya devam ediyor. Kahveseverlerin bu özel günde bir fincan kahve eşliğinde, bu kültürel hazineyi keşfetmelerini diliyoruz” ifadelerini kullandı.

Şen: “Türk kahvesi, kültürümüzün önemli bir parçası”
OMÜ Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serkan Şen ise yaptığı konuşmada, “Türk kahvesi, yalnızca bir içecek değil, aynı zamanda kültürümüzün önemli bir parçası. Bu etkinlikle öğrencilerimize bu değeri tanıtmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
OMÜ TÜRKÇE’nin bu organizasyonu, öğrenciler arasında kültürlerarası etkileşimi güçlendirmesi ve Türk kahvesi geleneğini daha geniş kitlelere ulaştırması açısından büyük beğeni topladı.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Nisan, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Tesadüfen öğrendiği 2 hastalıktan Samsun’da kurtuldu

SAMSUN (İHA) – Tesadüfen gittiği hastanede kalbindeki 4 ana damarının kapalı olduğunu öğrenen hasta, tam bypassa hazırlanırken tiroid işlev bozukluğu rahatsızlığı olduğunu da öğrendi. Tiroid ile ilgili tedavisini meskende alırken ansızın rahatsızlanan 60 yaşındaki hasta, Samsun’da geçirdiği başarılı bypass ameliyatı sonrası sıhhatine kavuştu.
Ordu’da denetim hedefli gittiği hastanede tesadüfen anjiyo olan Ender Paç (60), kalbindeki 4 ana damarın tıkalı olduğunu öğrendi. Uzmanların kendisine bypass önermesinin akabinde Paç, Samsun’da yahut İstanbul’da ameliyat olmak istediğini bildirdi. Medicana International Samsun Hastanesi’nde Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hacı Akar tarafından tetkikleri yapılan Paç’ın tiroid işlev bozukluğu olduğu da ortaya çıktı. 2 hastalığını da tesadüfen öğrenen Az Paç, konutta hipertiroidi tedavisi alırken göğsündeki ağrı nedeniyle acil servise sevk edildi.

"Tiroid tedavisi birince bypass yapacaktık fakat acil oluşan durumdan dolayı bypass yaptık"
Hastanın teşhis, tedavi ve sonraki süreci hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Hacı Akar, "Hastamız Az Paç bize dış merkezde yapılan anjiyografi sonucu koroner bypass ameliyatı gereken bir hasta olarak başvurdu. Hasta, ameliyat için bize başvurdu. Hastamıza, tüm hastalarda olduğu üzere tetkiklerini yapmak üzere ameliyattan bir gece öncesinden yatış yaptık. Tetkiklerde denetim altında olmayan bir tiroid işlev bozukluğu vardı ve hasta bugüne kadar da bundan haberdar değildi. Endokrin uzmanımız bunun yeni yapılmış olan anjiyografi sırasında kullanılmış ilaçlara bağlı olabileceğini çok acil değilse tiroid işlevlerini baskı altında tutup, olağan bedellerine yaklaştırıp ondan sonra ameliyat edilmesini önerdi. Tedavisi sırasında hasta göğüs sıkışması ve ağrısı nedeniyle acil servise başvurdu. Hasta, oradan apar topar tekrar bize geldi. Hastanın düşüncesi olmadığı sürece tiroid açısından tedavisini tamamlayıp ondan sonra ameliyat etmeyi tercih ediyorduk lakin hastanın göğüs ağrısı ve kalp ile ilgili sorunu olunca kalbi daha kıymetli görüp bypass ameliyatını evvel yapmayı tercih ettik. Ameliyat sonrası periyot sıkıntısız geçti. Olağan haftasını doldurduktan sonra da hastayı taburcu ettik" dedi.

"Gündelik hayatıma sıkıntısız bir halde devam edebiliyorum"
Geçirdiği operasyon ve tedavilerin akabinde sıhhat manasında bir sorunu kalmadığını lisana getiren Az Paç ise, "Kardiyoloji kısmına tesadüfen denetim hedefli gittim. Hocamız, anjiyo teklifinde bulundu. Hiçbir rahatsızlığım olmadığını düşünürken anjiyoda 4 ana damarın tıkalı olduğu fark edildi. Ben de ameliyatı Samsun’da yahut İstanbul’da olmak istediğimden Medicana International Samsun Hastanesi’ne başvurdum. Ameliyattan bir gece evvel yatış yaptım. Bu sefer de tiroid hastalığım olduğu ortaya çıktı. Endokrin uzmanı 10 gün konutta izole bir halde tedavi önerdi. Ameliyatı da sonrası için kararlaştırdık. 8 gün konutta kaldığım müddette acil bir rahatsızlık geçirdim. Bu nedenle bypass ameliyatı oldum. 2 gün ağır bakımda kaldıktan sonra servise geçtim. Burada da 1-2 gün geçtikten sonra yavaş yavaş yürümeye başladım. Şu anda gündelik hayatıma meselesiz bir biçimde devam edebiliyorum. Sıhhatime kavuşmamda emeği geçen tüm hastane ve çalışanına şükranlarımı sunarım" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.