"Uluslararası İslam’da Sanat ve Estetik Sempozyumu" başladı - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
08 Aralık, 2023 20:40 tarihinde yayınlandı
0
0

“Uluslararası İslam’da Sanat ve Estetik Sempozyumu” başladı

Karabük Üniversitesi (KBÜ), Bayburt Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen “Uluslararası İslam’da Sanat ve Estetik Sempozyumu” başladı.
KBÜ 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyum çerçevesinde katılımcılar, “Safranbolu Geleneksel Sanatçıların İslam’da Sanat ve Estetik Sergisi”ni gezdi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyumda, Kur’an-ı Kerim okundu. KBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, “İslam’da sanat dendiği zaman, sanat aslında testinin içerisindeki suyun dışarıya sızması gibi sanatçının ruh halini dışarıya sızması şeklinde tezahür ediyor” dedi.
KBÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulcebbar Kavak da akla ve insan bedenine dayanan beşeri bir uygarlık ve medeniyetin, diğer tarafta vahye dayanan ama vahyin içerisinde akıl, kalp ve ihsan denilen duyguları birleştiren çok yüce bir medeniyet olduğunu belirtti. Kavak, “Sanatsız hiçbir toplumun ilerlemesi mümkün olmadığı gibi günümüzde de insanların bu kadar sıkıntı çekmelerinin, ruhen yükselemeyişlerinin temelinde sanattan uzak kalma yatıyor” diye konuştu.
KBÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Kavak’ın moderatörlüğünde Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Prof. Dr. İbrahim Baz “Doğruyu Güzel Yapmak: Sufi Düşüncesinde Güzellik ve İhsan Ahlakı”, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Prof. Dr. Bilal Kemikli “İslam Sanatı ve Şiir”, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden Prof. Dr. Mehmet Hüsrev Subaşı “Osmanlı Toplumunda Birlikte Yaşama Kültürü Bağlamında Bir Kubbe Yazısını Okuma Denemesi”, KBÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünden Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam “İslam Mimarisinde Estetik”, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Türk Müziği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Serbülend Arpa “İslam’a Göre Musiki Sanatı” konularını ele aldı.
8-9 Aralık tarihlerinde yapılacak “Uluslararası İslam’da Sanat ve Estetik Sempozyumu”nda kavramsal çerçevede İslam, sanat ve estetik, İslam dünyasında edebiyat, İslam dünyasında mimari, İslam dünyasında musiki, İslam dünyasında gelenekli sanatlar, İslam dünyasında modern-çağdaş sanatlar, İslam sanatlarında gelecek perspektifi, İslam sanatlarında gelecek bakışı gibi konu başlıkları ve alt başlıkları ele alınacak. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
karabuk universitesinde odaklanmis ultrasonografi egitimi verildi P9r5JJJK
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Nisan, 2026 20:30 tarihinde yayınlandı
0
0

Karabük Üniversitesinde odaklanmış ultrasonografi eğitimi verildi

Karabük Üniversitesi’nde (KBÜ) düzenlenen atölyede tıp fakültesi öğrencilerine teorik ve uygulamalı ultrasonografi eğitimi verildi.

Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi, Can Sağlığı Vakfı ve Acil Tıp Uzmanları Derneği iş birliğiyle “Odaklanmış Ultrasonografi Atölyesi (POCUS Workshop)” gerçekleştirildi.

15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda düzenlenen programda öğrencilere hem teorik hem uygulamalı eğitim sunuldu.

Programın açılışında konuşan Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, hekimlikte uygulama ve tecrübenin önemine dikkat çekerek, farklı hasta vakalarının mesleki gelişime katkı sağladığını ifade etti.

Can Sağlığı Vakfı Karabük Temsilcisi Bartu Çelik ise ultrasonografinin özellikle acil tıpta kritik bir yere sahip olduğunu belirterek, bu tür eğitimlerin sahada hızlı ve doğru karar verme becerisini geliştirdiğini kaydetti.

Programda ayrıca Can Sağlığı Vakfı Karadeniz Bölgesi Mesleki Kariyer Çalışmaları Sorumlusu Alperen Asiltürk ile Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Bora Çekmen de değerlendirmelerde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından Dr. Öğr. Üyesi Büşra Bildik tarafından “Ultrason Fiziği ve Knoboloji”, Doç. Dr. Bora Çekmen tarafından ise “Temel Kardiyak Ultrasonografi (FoCUS)” başlıklı sunumlar gerçekleştirildi.

Atölye kapsamında, odaklanmış kardiyak ultrasonografi (FoCUS) ve travma odaklı ultrasonografi (e-FAST) başta olmak üzere temel ultrason prensipleri ele alındı. Eğitimde ultrason fiziği, cihaz kullanımı ve travma hastalarında değerlendirme süreçleri gibi konular işlendi.

Uygulamalı oturumlarda öğrenciler, küçük gruplar halinde ultrason cihazlarını kullanarak edindikleri bilgileri pratiğe dönüştürdü. Program, katılımcılara hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin