Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Türkiye’nin sülünü Samsun’dan: 370 bin sülün tabiata salındı

Dünya Yayın: 04.12.2023 12:24
İhlas Haber Ajansı
Türkiye’nin sülünü Samsun’dan: 370 bin sülün tabiata salındı

Türkiye’nin en büyük iki sülün üretme istasyonundan biri olan Samsun Gelemen Sülün Üretme İstasyonu’nda kurulduğu 1969 yılından bugüne kadar 370 bin adet sülün üretilerek tabiata salındı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından doğada azalmış hayvanların üretme istasyonlarında üretilerek tekrar popülasyonunun artırılması amacıyla kurmuş olduğu Tekkeköy ilçesindeki Gelemen Sülün Üretme İstasyonu’nda nesli tükenme tehlikesi altında olan binlerce sülün üretiliyor. Erkek sülünler baş ve boyunlardaki yeşil ve lacivert renkleriyle dikkat çekerken, dişileri ise kül rengi açık veya koyu kahverengi görünümleriyle diğerlerinden ayrılıyor. İstasyonda kurulduğu günden bugüne kadar 370 bin sülün üretildi. Hali hazırda yılda 14 bin adet sülün üretilme kapasite bulunan tesis faaliyetlerine devam ediyor.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Ertan Kuduban, “İstasyonumuz 1969 yılında 11 dönümlük alanda kurulmuştur. Alanda biyolojik çeşitliliği sürdürebilirliğin sağlanması, genetik kaynaklarımızın korunması, popülasyonu doğada azalmış hayvanların üretme istasyonunda üretilerek tekrar popülasyonunun artırılması ve gelecek nesilleri aktarılması amacıyla Doğa Koruma Genel Müdürlüğümüz üretim istasyonları kuruyor. Ülkemizde İstanbul’da ve Samsun’da 2 tane sülün üretme istasyonumuz var. Burada üretilen hayvanlar habitatlarına, doğal yaşam alanlarına yerleştirilmektedir. Burada kuluçkadan çıkan ve büyütülen civcivler adaptasyon kapasiteleri 8 haftaya kadar getirilerek 8 haftadan sonra habitatlarına nakledilmektedir. 2022 yılında 15 bin sülün doğaya yerleştirildi. 2023 yılında ise 14 bin 200 sülün doğaya kavuşturulmuştur. Erkek sülünler kızıl ve lacivert renktedir. Dişi sülünler ise kahverengi ve bej lekeler bulunan canlılardır. Sülünün mart ve nisan ayları arasında üreme mevsimi var. 24 gün kuluçka süresi bulunmaktadır. Bu süre içerisinde 40 ile 70 adet arasında yumurta yapmaktadırlar. Yumurtaları ise 35 gram yeşil ve sarı renktedir. Kuluçka makinelerine alıyoruz. Akabinde civciv büyütme kafeslerine alıyoruz. Küçük palaz büyütme kafeslerinde yaklaşık 8 hafta kalıyorlar. 9 haftadan sonra alanlara naklediyoruz. İstanbul Polanezköy’den naklettiğimiz hayvanlar genellikle Marmara Bölgesi’ne, bizim istasyonumuzdan naklettiğimiz sülünler ise Kocaeli, Sakarya, Zonguldak, Kastamonu, Sinop, Samsun, Giresun, Trabzon ve Artvin’in sahil kesimlerine kadar bazen habitata uygun olan Kırşehir, Çankırı bölgelerine sülün yerleştirme yaptık. Kurulduğu 1969 yılından bu zaman kadar 370 bin adet sülünü tabiatla buluşturduk. Samsun’da ise şuana kadar 67 bin sülünü tabiatla buluşturduk. Burada üretmiş olduğumuz canlılara hem doğaya salıyoruz hem de doğada popülasyonunu arttıktan sonra gerekirse avlak sistemi içerisinde avcılığa açıyoruz. Genellikle 0-400 arası rakımda yaşayabilen bir hayvandır. Gizlenmek için ormanlık alanları kullanıyor. Özellikle su havzalarında bulunan yabani korunga, yabani arpa, yabani yulaf, yabani buğday bitkilerinden besleniyorlar. Bunun yanında tüm böceklerden, solucan tipli böceklerden de beslenmektedirler” dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

KBÜ’DE Hemşireler Haftası’nda Hemşirelik Bölümü öğrencilerine tohum hediye edildi

İlçe Haberleri Yayın: 17.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı
KBÜ’DE Hemşireler Haftası’nda Hemşirelik Bölümü öğrencilerine tohum hediye edildi

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası çerçevesinde Hemşirelik Bölümü öğrencilerini makamında misafir etti.

Rektör Kırışık, Hemşirelik Haftası dolayısıyla hemşire adayı Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencilerine tohum hediye etti.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müslüm Kuzu, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tarık Özmen, Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nevin Onan, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Durdane Yılmaz Güven ve yaklaşık 50 Hemşirelik Bölümü öğrencisini Rektörlük makamında misafir etti.

Rektör Kırışık, Hemşirelik Haftasının önemli bir hafta olduğunu belirterek, “Bu haftanın güzelliğini hemşireliğin ne anlam ifade ettiğini, toplumda üstlendiği rolü, lütfen o hassasiyeti ve önemi hissedin. Ne kadar hissedebilirsek bu konuda dünyada bize özgü bir hemşirelik yaklaşımının ortaya çıkmasına vesile olabiliriz. Hep böyle batıdan gelen yaklaşımları görüyoruz. Tıpta, doktorlukta hemşirelikte, sağlığın diğer alanlarında, sosyal bilimler alanlarında biz kendi hemşirelik yaklaşımımızı da ortaya çıkarabilecek, yeni teoriler yeni yaklaşımlar üretecek bir heyecanla bu mesleğe dört elle sarılmalıyız. Bir insan işini severek yaparsa güzel sonuçlar ortaya çıkar. Çok severek yaparsa çok daha güzel sonuçlar ortaya çıkar. Böyle sevgisi ne kadar yüksekse ortaya çıkan sonuçlar da o kadar faydalı olur. O yüzden bu ruh ve düşünceler de inşallah Hemşirelik Haftanızı kutluyorum” dedi.

Öğrencilere Hemşirelik Haftası münasebetiyle tebrik kartı ve ağaç tohumu hediye ettiklerini belirten Rektör Kırışık, “Size takdim ettiğimiz bir kartımız var, Hemşirelik Haftanızı kutluyoruz. Aynı zamanda orada ağaç tohumları bulunuyor. Bu hafta münasebetine bu tohumları toprakla buluşturmanızı, onları ekmenizi, onlara can suyu vermenizi ve büyümesini takip etmenizi istiyoruz” dedi.

Hemşire adayları ise Rektör Kırışık’a teşekkür ederek, gerçekleşen görüşmeden duydukları memnuniyeti ifade etti.

Görüşme, Rektör Kırışık’ın hemşire adayları ile hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.