Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından desteklenen “Siber Vatan Projesi” çerçevesindeki 2023-2024 Eğitim Programı Karabük Üniversitesinde (KBÜ) başladı. Programla Türkiye’nin siber güvenlik uzmanı ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak hedefleniyor.
Yapılan sınav sonucunda başarılı olan 40 bilgisayar mühendisliği ve elektrik-elektronik mühendisliği öğrencisinin ilk faz eğitimleri Mühendislik Fakültesi laboratuvarlarında 6 Kasım’da başladı. 7 gün sürecek eğitimin ardından ikinci ve üçüncü fazların dört ay içerisinde tamamlanması planlanıyor.
2019 yılından itibaren her yıl 40’ar öğrencinin alındığı programla Türkiye’nin siber güvenlik uzmanı ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak hedefleniyor. Çok sayıda başvuru yapılan Siber Vatan Projesi ile Türkiye’nin nitelikli siber güvenlik uzmanlarını yetiştirmek amaçlanıyor. Eğitimi tamamlayan öğrencilerden kendi iş fikri olanlara ön kuluçka merkezinde destek sağlanıyor. İki yıl süren program sonunda mezun olan öğrenciler siber güvenlik uzmanlığı sertifikalarına sahip oluyor.
KBÜ TEKNOKENT Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammet Tahir Güneşer, 7 gün sürecek olan bir eğitim programı olduğunu belirtti. Bilgisayar Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin bir ön elemeden geçtikten sonra seçildiği 40 kişilik bir ekibin, bu yılki programın ilk fazıyla ilgili eğitiminin şu anda yürütüldüğünü ifade eden Güneşer, “Bundan sonra önümüzdeki ay beş günlük bir eğitim, bir ay sonra beş günlük daha, bir ay sonra beş günlük daha olmak üzere dört aşamalı bir eğitim olacak. Bahar yarı yılında da benzer şekilde bir eğitim tasarımı söz konusu ve yazın da düzenlenen bu kamp gibi siber uygulamalarla ilgili yoğun çalışmalarla, okul dışı aktivitelerle bu çalışmalar devam edecek” dedi.
“Türkiye genelinde 17 üniversiteye yayılmış durumda”
Projenin, başarılı sürecinin ardından eğitimin Türkiye geneline yayıldığına dikkati çeken Güneşer, “Bu çalışma daha sonra genişleyerek Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ve Bartın Üniversitesini kapsamıştı. Bir süre sonra başarılı olan bu süreç Türkiye’nin geneline modellendi. Şu anda bu çalışma Türkiye genelinde 17 üniversiteye yayılmış durumda. Bu konuda da Karabük Üniversitesinin öncülüğü, daha önce bu konuyla ilgili yaptığı çalışmalar ve öncülük etmiş olan öğretim üyelerimizin de katkıları büyük, hepsine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
İki yıl süren çalışmaların ardından buradan mezun olarak eğitimlerini tamamlayan öğrencilerin, yetkin siber güvenlik uzmanları olarak hem devlet kurumlarında çok çabuk işe girdiğini hem de aynı zamanda kendi teşebbüslerini kendi girişimlerini gerçekleştirebildiğini vurgulayan Güneşer, “Kendi girişimlerini de biz Karabük Üniversitesi TEKNOKENT’te ayrıca mentörlük uygulamalarımızla destekliyoruz ve bu konuda iki firmamız halihazırda piyasaya iş yapabilir hale geldi. Karabük Üniversitesi TEKNOKENT’in de bu konuda etkinliği ve bu konuyla ilgili koordinasyonun içerisinde bulunması da bizim için ayrıca memnuniyet verici” değerlendirmesinde bulundu. (İHA)