Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Eylül, 2023 00:48 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Türkiye’de tek olma özelliğini taşıyan temelsiz cami 500 yıldır zamana meydan okuyor

Tokat’ta 5 asırdır ayakta olan Kaya cami temelsiz olmasıyla Türkiye de tek olma özelliğini taşıyor.
Tokat’ın merkezinde Mehmet Paşa mahallesinde bulunan Kaya cami adını yapıldığı zeminden alıyor. Kaya üzerine inşa edilen caminin temeli bulunmamasına rağmen 500 yıldır zamana meydan okuyor. Caminin minare yapısı ve mimarisinden dolayı 15. Yüzyılda yapıldığı düşünülüyor. Hicri takvime göre 1328 yılında mahalle sakinleri tarafından restore edilerek tekrar ibadete açılan camii günümüzde temelsiz cami olarak biliniyor. Kaya üzerine yapılmış olan cami temelsiz olmasından dolayı Türkiye de tek olma özelliğiyle dikkat çekiyor.

"Türkiye de bunun benzeri bir cami yok"
Kaya caminin Türkiye de tek olduğunu belirten Mehmet Paşa Mahallesi Muhtarı Adem Sönmez, "Cami hakkında çok detaylı bir bilgi bulunmuyor. 15. Yüzyılda yapıldığı söyleniyor, bildiğim kadarıyla. Caminin en büyük özelliği temelinin taş olması, büyük bir kaya üzerine oturtulmuş olmasıdır. Türkiye de bildiğim kadarıyla temeli taş olan, kaya olan başka bir cami yok diye biliyorum. Şuan cami biraz bakımsız ama yenileme çalışmaları için projesi hazır sadece başlanması kaldı ancak ne zaman başlanacak bilmiyorum. Şuan ki durumu pekiyi değil biraz bakımsız kalmış durumda bakım onarım gerekiyor. Temelsiz cami olarak bilinir, temeli kaya üzerine oturtulmuştur. Minare kısmının altında bulunan kayalarda gözükür durumda. Türkiye de bunun benzeri bir cami yok" şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Temmuz, 2025 04:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Akrobasi hareketleri yapan motosikletliler sivil trafik ekiplerine takıldı

Düzce’de şikayetlerin yoğun geldiği Üniversite hastanesi otoparkında sivil kontrol yapıldı. Akrobasi hareketleri yapan motosiklet şoförlerine cezai süreç uygulandı.
Düzce Üniversitesi Hastanesinin otoparkında son günlerde artan şikayetler üzerine bölgede polis gruplarınca kontrol yapıldı. Düzce İl Emniyet Müdürlüğü trafik tescil ve denetleme şube müdürlüğü grupları daima şikayetlerin geldiği Düzce Üniversitesi otoparkında sivil kontrol gerçekleştirdi. Bölgede bulunan motosiklet şoförlerinin akrobasi hareketleri, abartı egzoz ile yaptıkları hareketler sivil trafik takımlarınca kayıt altına alındı. Otopark çıkışında da yapılan kontrol ile birlikte onlarca motosikletli şoför kontrole alındı. Bir çok hususta yapılan kontrolde hem akrobasi hareketleri yapan hem abartı egzozlarla ilerleyen yahut eksikleri olan şoförlere çeşitli hususlardan binlerce lira cezai süreç uygulandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin