Reklam
Reklam
turkiyede her gun 10 kisi organ bulamadigi icin hayatini kaybediyor wChBkZ6U
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Kasım, 2025 00:07 tarihinde yayınlandı
0

Türkiye’de her gün 10 kişi organ bulamadığı için hayatını kaybediyor

Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak, Türkiye’de her gün 10 kişinin organ bulamadığı için hayatını kaybettiğini, tüm gayelerinin beyin mevti sonrası organ bağışı sayısını artırmak olduğunu söyledi.

Samsun Gazi Devlet Hastanesi’nde “3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası” münasebetiyle düzenlenen panelde, organ bağışı konusunda farkındalığın artırılması hedeflendi. Panelde konuşan Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak, organ bağışının değerine dikkat çekerek, “3-9 Kasım, ülkemizde her yıl Organ Bağışı Haftası olarak kutlanmaktadır. Buradaki temel hedefimiz, organ bekleyen binlerce hastamıza umut olabilmektir. Alanda tüm koordinatörler 7/24 çalışarak eğitimler, organ bağışı stantları, paneller ve sempozyumlar düzenlemektedir. Beklerken hayatını kaybeden hastalarımıza deva olabilmek için büyük bir uğraş gösteriyoruz” dedi.

“Her gün 10 kişi ölüyor”

Ülkede her yıl çok sayıda beyin mevti gerçekleştiğini belirten Dr. Kazak, “Maalesef bu beyin mevti sonrası organ bağışı oranı yüzde 25’lerde. Tüm gayemiz bu oranı artırmaktır. Bakanlığımız da bu mevzuda önemli çalışmalar yürütmektedir. Son olarak e-Devlet üzerinden organ bağışı yapılabilmesi mümkün hale gelmiştir. İnsanlarımızdan isteğimiz şu: Toprak olmasın, can olsun. Lütfen beyin mevti sonrası organlarınızı bağışlayın ve diğerlerine can olun. Türkiye’de yaklaşık 30-35 bin kişinin organ nakli bekliyor. Maalesef her gün 10 vatandaşımızı organ bulamadığımız için kaybediyoruz. Halbuki ki donanımlı hastanelerimiz, takımlarımız, ağır bakımlarımız, nakil hocalarımız, 7/24 çalışan 112’miz, UMKE’miz, TSK ve Sıhhat Bakanlığı’nın uçakları var. Her şeyimiz var, lakin kadavradan, yani beyin vefatı sonrası organ bağışını artırmamız gerekiyor. Geçen seneye nazaran bu sene önemli bir artış var. 2025 yılı içinde şu ana kadar 5 bin 500 organ nakli gerçekleştirildi. Bizim uğraşımız, bilhassa kadavradan yapılan nakil sayısını artırmak” diye konuştu.

Panelde ayrıca Gazi Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Cem Soykut ve Kamu Hastaneleri Lideri Uzm. Dr. Bekir Şahin de kelam alarak, organ bağışının farkındalığının artırılmasının değerine vurgu yaptı. Aktiflikte, iştirakçilere bilgilendirme malzemeleri dağıtıldı ve organ bağışının ehemmiyeti anlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
geceyi aydinlatan simsekler gorsel solen sundu mOL29AFA
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Haziran, 2026 00:45 tarihinde yayınlandı
0 0

Geceyi aydınlatan şimşekler görsel şölen sundu

Karabük’te gece saatlerinde gökyüzünü aydınlatan şimşekler, etkileyici görüntüler oluşturdu. Peş peşe çakan şimşekler geceyi adeta gündüze çevirirken, ortaya görsel manzaralar çıktı.

Kent merkezinde akşam saatlerinden itibaren etkili olan yoğun bulut örtüsü, gece saatlerinde yerini gök gürültülü hava olaylarına bıraktı. Bulutların arasından ardı ardına çakan şimşekler, gökyüzünü saniyeler boyunca aydınlattı. Zaman zaman gökyüzünü baştan sona kaplayan şimşekler, oluşturduğu güçlü ışıklarla gece karanlığını aydınlatırken, kent siluetiyle birleşen görüntüler görsel şölen sundu. Gökyüzünde oluşan zikzak şeklindeki ışıklar ve bulutlar arasındaki parlama anları dikkat çekti.

Kentin birçok noktasından net şekilde görülebilen doğa olayı vatandaşların da ilgisini çekti. Şimşeklerin oluşturduğu ışık gösterisini izleyen vatandaşlar, o anları cep telefonu kameralarıyla kaydetti.

Yaklaşık bir saat boyunca aralıklarla devam eden şimşek gösterisinin ardından kentte kısa süreli yağış etkili oldu. Meteoroloji yetkilileri ise bölgede yer yer sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların devam edebileceği uyarısında bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin