Reklam
Reklam
tccc
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Mart, 2026 10:35 tarihinde yayınlandı
0

Türkiye yaşlanıyor, en yaşlı nüfus Karadeniz’de

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı “İstatistiklerle Yaşlılar 2024” verilerine göre Türkiye’de yaşlı nüfus artmaya devam ederken, yaşlı nüfus oranının en yüksek olduğu il Sinop oldu.

Türkiye’de 65 ve daha yukarı yaştaki nüfus 2019 yılında 7 milyon 550 bin 727 kişi iken son beş yılda yüzde 20,7 artarak 2024 yılında 9 milyon 112 bin 298 kişiye ulaştı. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı ise aynı dönemde yüzde 9,1’den yüzde 10,6’ya yükseldi. 2024 yılında yaşlı nüfusun yüzde 44,6’sını erkekler, yüzde 55,4’ünü kadınlar oluşturdu.

TÜİK verilerine göre Türkiye’de nüfusun yaş yapısında önemli bir değişim yaşanırken, doğurganlık ve ölüm oranlarındaki düşüş ile sağlık alanındaki gelişmeler yaşlı nüfusun artmasına neden oldu. Uzmanlar bu süreci “demografik dönüşüm” olarak tanımlarken, Türkiye’de çocuk ve genç nüfusun toplam içindeki payı azalırken yaşlı nüfusun payı giderek yükseliyor.

Yüzde 20,8 ile Sinop

Açıklanan verilere göre yaşlı nüfus oranının en yüksek olduğu il yüzde 20,8 ile Sinop oldu. Sinop’u yüzde 20,2 ile Kastamonu ve yüzde 19,1 ile Giresun izledi.
Uzun vadeli nüfus projeksiyonlarına göre Türkiye’de yaşlı nüfus oranının artışını sürdüreceği öngörülüyor. Mevcut demografik yapının devam etmesi halinde yaşlı nüfus oranının 2030 yılında yüzde 13,5’e, 2040 yılında yüzde 17,9’a ve 2060 yılında yüzde 27’ye yükselmesi bekleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
xaxaxaxa 1
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
13 Mayıs, 2026 14:43 tarihinde yayınlandı
0

 Vali Çağatay’dan orman yangını uyarısı

Köy ve Mahalle Muhtarları Hizmet İçi Eğitim Toplantısı, Vali Oktay Çağatay başkanlığında gerçekleştirildi.

3 Nisan Konferans Salonu’ndaki toplantıya Vali Yardımcısı Kerem Süleyman Yüksel, İdare ve Denetim Müdürü Engin Eren ile kentteki köy ve mahalle muhtarları katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Vali Çağatay, muhtarların vatandaşların talep ve ihtiyaçlarının ilgili kurumlara iletilmesinde kritik rol üstlendiğini vurguladı. Mahalle ve köylerde yürütülen çalışmaların sahadaki yansımalarının büyük önem taşıdığını belirten Çağatay, yerel yönetim birimleri ile merkezi idare arasındaki koordinasyonun güçlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

Yaz mevsimiyle birlikte orman yangınları açısından hassas bir döneme girildiğini hatırlatan Vali Çağatay, geçtiğimiz yıl afet boyutlarına ulaşan yangınların yaşandığını anımsattı. Bu yıl benzer durumların tekrarlanmaması adına tüm kurumlar, muhtarlar ve vatandaşlarla birlikte büyük bir hassasiyet içinde hareket edeceklerini ifade etti.

Toplantıda ayrıca hizmet içi eğitim başlıkları ele alınırken, mahalle ve köylerde yürütülen çalışmalar ile sahada karşılaşılan ihtiyaç, talep ve önerilere ilişkin muhtarların görüşleri dinlendi.

Bizi sosyal medyadan takip edin