blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Ekim, 2023 08:24 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Türk yatırımcılara ’Alman pazarı’ anlatıldı

Samsun’da düzenlenen “Almanya Pazarı Hakkında Bilgilendirme Toplantısı” ile Türk yatırımcılara Almanya pazarı hakkında bilgiler verildi.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde “Almanya Pazarı Hakkında Bilgilendirme Toplantısı” yapıldı. TSO M. Rifat Hisarcıklıoğlu Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Okan Özoğlu, Almanya pazarı hakkında Türk yatırımcıları bilgilendirdi.

“Almanya kentimiz için en önemli dış ticaret paydaşlarımızdan bir tanesi”

Toplantının açılışında konuşan Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Beytekin, “Kentimizin iş dünyasını teşkil eden en büyük kuruluşu olarak şüphesiz önceliğimiz kentimizin ekonomik bağlamda gelişimine önderlik etmektir. Samsun çok yönlü üretim altyapılarına sahip ve bu haliyle oldukça önemli bir potansiyel barındıran bir kent. Sanayi ve ticaretin yanı sıra, turizm ve hizmetler sektöründe de çok kıymetli girişimlerimiz var. Bu özellikleri ile önemli bir yatırım merkezi olan Samsun oldukça çeşitli üretim altyapısı ile dünyanın 127 ülkesine ihracat gerçekleştiren bir üretim merkezi. En büyük ekonomiler arasında ilk sıralarda yer alan Almanya kentimiz için en önemli dış ticaret paydaşlarımızdan bir tanesi. 127 ülke arasında en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk dört ülkeden bir tanesi olan Almanya’ya ağırlıklı olarak, Samsun’dan; otomotiv sanayi ürünleri, döküm sanayi ürünleri, mobilya, makine-ekipman, medikal, kedi kumu, yaş meyve-sebze, fındık ve fındık ürünleri, kuruyemiş, ev tekstil ürünleri, PVC-cam, izlolasyon malzemeleri, endüstriyel mutfak ürünleri, alüminyum profil ürünleri, müzik aletleri, balık ürünleri gönderiyoruz. Bununla birlikte ticaretin ötesinde geçmişten gelen kültürel bağlarımız var. 3 milyonun üzerinde Türk vatandaşımız Almanya’da yaşıyor. Buna karşın 110 binin üzerinde Alman vatandaşı Türkiye’de ikamet ediyor. Bu durum şüphesiz yatırım yapmak adına Almanya’yı nispeten daha yakın hissettiriyor. Bu bağlamda ilk kurucu ortaklarından olduğumuz Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası temsilcilerinin paylaşımda bulunacağı konular ve bunun ötesinde bugün temelini oluşturacağımız diyalog çok önemli. Almanya’ya iş yapmak ya da Almanya’da iş yapmak bu toplantıyı ilk adım olarak değerlendirebiliriz. Bugün gerçekleştirilen bu organizasyon ile Türkiye’nin Avrupa’daki en önemli ticaret partneri olan Almanya ile ilişkilerin daha iyi noktalara taşınmasını mevcut ticaretin güçlenerek artmasını ve yeni iş birliklerine vesile olmasını diliyorum” dedi.

“Türkiye, Almanya’nın en büyük 16. ticari ortağı konumunda bulunuyor”

Samsun ile Almanya’nın arasındaki ekonomik faaliyetlerin daha da gelişmesi gerektiğini ifade eden Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Okan Özoğlu ise “Almanya-Türkiye arasındaki karşılıklı işlem hacmi geçen yıl 45 milyar euroyu aştı. Şu anda ise 50 milyon euroyu aşmış görünüyor. Türkiye, Almanya’nın en büyük 16. ticari ortağı konumunda bulunuyor. Almanya ise Türkiye’nin en büyük ticari ortağı. Bakıldığı zaman bizim totalde 500 milyar dolar dış ticaret hacmimiz var. Almanya’nın 3,5 trilyon euro civarında dış ticaret hacmi var. Almanya’nın seneler önce 15 milyar euro olan ihracatı, son dönemde 21 milyar seviyesine geldi. Dış ticaret eksiğimiz 2,9 milyar seviyesine düştü. Bu makasın daha da daralacağını düşünüyoruz. Çin yeniden devreye girmeye başlıyor ama eski güçlerinde değiller. Almanya ve AB, tedarik endişesinden Çin yerine Türkiye ile önemli ticari ilişkiler yapıyor. İhracatımızın artması da bunu gösteriyor. Biz de kurum olarak Türkiye’nin Almanya ile ticari ilişkisinin artması için çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.

Toplantı, Özoğlu’nun sunumunun ardından soru-cevap kısmı ile sonlandı.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Ocak, 2025 16:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kentin kültürel zenginlikleri ön plana çıkarılacak

Karabük Üniversitesi ve Karabük Belediyesi, 78 kültür ve sanat projesiyle kentin kültürel zenginliklerini ön plana çıkarmaya hazırlanıyor.

Karabük Üniversitesi, üniversite – kent buluşmasını hayata geçirmek için kültür sanat alanlarında da çalışmalarına sürat kesmeden devam ediyor. Bu çerçevede Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ile Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya üniversitede gerçekleştirilen toplantıda bir ortaya geldi.

Rektörlüğün senato salonunda yapılan toplantıya Rektör Kırışık ve Lider Çetinkaya’nın yanı sıra Karabük Üniversitesi Kültür Sanat Çalışma Takımı’nda misyon alan akademisyenler ile Karabük Belediyesi yöneticileri de katıldı.

Toplantıda konuşan Rektör Kırışık, herkesin katılabileceği projelerle, kültür ve sanatın kente yayılmasını amaçladıklarını belirtti.

Kırışık, projelerin tasarım ve uygulama kademelerinde belediye ile yakın iş birliği içinde çalışacaklarını söz ederek, “Şehrimize bedel katmak istiyoruz, üniversite-şehir buluşmasını hayata geçirmek istiyoruz. Biz bunu önemsiyoruz. Bilimle toplumun buluşmasını sağlamak, kültür ve sanatla toplumun bütün kesitlerinin bir ortaya gelmesini sağlamak hedefimiz” dedi.

Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, da yaptığı değerlendirmede kültür ve sanat alanlarında atılacak adımların Karabük’ün gelişimi açısından büyük değer taşıdığına vurgu yaptı. Çetinkaya, kente paha katacak her türlü proje için başkanlığın üniversite ile çalışmaya hazır olduğunu kaydederek, “Eksiksiz bir sunum oldu, kültür-sanat çok fazla istikametiyle ele alındı. İnşallah sanat merkezini ihya edip, bu projeleri hayata geçirebiliriz” diye konuştu.

Karabük Üniversitesi Kültür Sanat Çalışma Grubu Lideri Öğr. Gör. Mesut Doğan da projeyle ilgili yaptığı açıklamada, Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın önderliğinde “Türkiye Yüzyılı” vizyonuna uygun olarak Karabük’te yeni bir sürece adım attıklarını aktararak şunları söyledi: “Bu proje üniversite ile belediye iş birliği içerisinde olacak. Karabük Üniversitesinin bu alandaki birikimleri, Karabük Belediyesi ile birleşerek Karabük halkına ulaşacak.”

Doğan, projelerin geniş bir yelpazeye yayılacağını ve her yaştan beşere hitap eden kültür-sanat ve eğitim alanlarını içereceğini de tabir etti.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.