Türk yatırımcılara ’Alman pazarı’ anlatıldı - Karabük Haber Postası
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Ekim, 2023 08:24 tarihinde yayınlandı
0
0

Türk yatırımcılara ’Alman pazarı’ anlatıldı

Samsun’da düzenlenen “Almanya Pazarı Hakkında Bilgilendirme Toplantısı” ile Türk yatırımcılara Almanya pazarı hakkında bilgiler verildi.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde “Almanya Pazarı Hakkında Bilgilendirme Toplantısı” yapıldı. TSO M. Rifat Hisarcıklıoğlu Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Okan Özoğlu, Almanya pazarı hakkında Türk yatırımcıları bilgilendirdi.

“Almanya kentimiz için en önemli dış ticaret paydaşlarımızdan bir tanesi”

Toplantının açılışında konuşan Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Beytekin, “Kentimizin iş dünyasını teşkil eden en büyük kuruluşu olarak şüphesiz önceliğimiz kentimizin ekonomik bağlamda gelişimine önderlik etmektir. Samsun çok yönlü üretim altyapılarına sahip ve bu haliyle oldukça önemli bir potansiyel barındıran bir kent. Sanayi ve ticaretin yanı sıra, turizm ve hizmetler sektöründe de çok kıymetli girişimlerimiz var. Bu özellikleri ile önemli bir yatırım merkezi olan Samsun oldukça çeşitli üretim altyapısı ile dünyanın 127 ülkesine ihracat gerçekleştiren bir üretim merkezi. En büyük ekonomiler arasında ilk sıralarda yer alan Almanya kentimiz için en önemli dış ticaret paydaşlarımızdan bir tanesi. 127 ülke arasında en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk dört ülkeden bir tanesi olan Almanya’ya ağırlıklı olarak, Samsun’dan; otomotiv sanayi ürünleri, döküm sanayi ürünleri, mobilya, makine-ekipman, medikal, kedi kumu, yaş meyve-sebze, fındık ve fındık ürünleri, kuruyemiş, ev tekstil ürünleri, PVC-cam, izlolasyon malzemeleri, endüstriyel mutfak ürünleri, alüminyum profil ürünleri, müzik aletleri, balık ürünleri gönderiyoruz. Bununla birlikte ticaretin ötesinde geçmişten gelen kültürel bağlarımız var. 3 milyonun üzerinde Türk vatandaşımız Almanya’da yaşıyor. Buna karşın 110 binin üzerinde Alman vatandaşı Türkiye’de ikamet ediyor. Bu durum şüphesiz yatırım yapmak adına Almanya’yı nispeten daha yakın hissettiriyor. Bu bağlamda ilk kurucu ortaklarından olduğumuz Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası temsilcilerinin paylaşımda bulunacağı konular ve bunun ötesinde bugün temelini oluşturacağımız diyalog çok önemli. Almanya’ya iş yapmak ya da Almanya’da iş yapmak bu toplantıyı ilk adım olarak değerlendirebiliriz. Bugün gerçekleştirilen bu organizasyon ile Türkiye’nin Avrupa’daki en önemli ticaret partneri olan Almanya ile ilişkilerin daha iyi noktalara taşınmasını mevcut ticaretin güçlenerek artmasını ve yeni iş birliklerine vesile olmasını diliyorum” dedi.

“Türkiye, Almanya’nın en büyük 16. ticari ortağı konumunda bulunuyor”

Samsun ile Almanya’nın arasındaki ekonomik faaliyetlerin daha da gelişmesi gerektiğini ifade eden Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Okan Özoğlu ise “Almanya-Türkiye arasındaki karşılıklı işlem hacmi geçen yıl 45 milyar euroyu aştı. Şu anda ise 50 milyon euroyu aşmış görünüyor. Türkiye, Almanya’nın en büyük 16. ticari ortağı konumunda bulunuyor. Almanya ise Türkiye’nin en büyük ticari ortağı. Bakıldığı zaman bizim totalde 500 milyar dolar dış ticaret hacmimiz var. Almanya’nın 3,5 trilyon euro civarında dış ticaret hacmi var. Almanya’nın seneler önce 15 milyar euro olan ihracatı, son dönemde 21 milyar seviyesine geldi. Dış ticaret eksiğimiz 2,9 milyar seviyesine düştü. Bu makasın daha da daralacağını düşünüyoruz. Çin yeniden devreye girmeye başlıyor ama eski güçlerinde değiller. Almanya ve AB, tedarik endişesinden Çin yerine Türkiye ile önemli ticari ilişkiler yapıyor. İhracatımızın artması da bunu gösteriyor. Biz de kurum olarak Türkiye’nin Almanya ile ticari ilişkisinin artması için çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.

Toplantı, Özoğlu’nun sunumunun ardından soru-cevap kısmı ile sonlandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
corumda iki otomobil carpisti 1 yarali JO2Ey2Z5
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Nisan, 2026 04:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Çorum’da iki otomobil çarpıştı: 1 yaralı

Çorum’da otomobil ile kavşakta çarpıştıktan sonra takla atan aracın sürücüsü yaralandı.

Kaza, Fevzi Çakmak, Akşemseddin, İnönü ve Cengiz Topel caddelerinin kesiştiği Tuzcular Kavşağı’nda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, B.Ş. idaresindeki 19 ANN 695 plakalı otomobil ile A.Y. yönetimindeki 06 CLP 618 plakalı otomobil kavşakta çarpıştı. Çarpmanın etkisi ile savrulan B.Ş. idaresindeki otomobil takla atarken, diğer otomobil orta refüje çıkarak durabildi. Kazada sürücü B.Ş. yaralandı.

112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan ihbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından ilk müdahalesi yapılan yaralı, hastaneye kaldırıldı. Kazaya karışan araçlar ise çekici yardımıyla kaldırıldı. Polis ekipleri kazayla ilgili inceleme başlattı.

Bizi sosyal medyadan takip edin