Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

TÜKETİMDEN ÜRETİME…

Köşe Yazıları Yayın: 31.01.2022 09:19
TÜKETİMDEN ÜRETİME…

Üretim ekonomisinden tüketim ekonomisine terfi eden Karabük, sosyo-ekonomik alandaki bu değişikliği anlayabilmiş değil…

Üretim ekonomisiyle sahip olduğu istihdam zenginliğini, tüketim ekonomisiyle kaybeden Karabük, bacasız sanayi üniversite ile açığı kapatmaya çalışsa da, salgın gibi beklenmeyen gelişmeler şehir ekonomisinin haline gözler önüne sermekte…

Uzun bir süre şehrin yönetiminde bulunan, yerel yönetim ve merkezi yönetimce, Karabük’e istihdam sağlayacak projeler hazırlanamadı…

AB ne kadar istenmese de, diğer şehirlerde olduğu gibi Karabük’de de AB projeleri ile sosyo-ekonomi gündemi oluşturulmakta..

Özelleşmeyle birlikte, inişli çıkışlı ekonomik yapısıyla Kardemir, hala Karabük’e istihdam konusunda yeterli katkıyı sağlamış değil..

Yönetim krizleri nedeniyle zaman, zaman ekonomik yapısı bozulan Kardemir son dönemlerde hükümetin desteğiyle de sağlanan kredilerle, fabrika ekonomisinin güçlenmesi sağlandı..

Yine zamanla ortaya çıkan yönetim krizleri de Kardemir’in gelişmesine engel olan etkenler olarak söylenebilir..

Günümüzde ise, hâkim hissedarlar dışından atanan kayyum yönetimince yönetilen Kardemir’de, bu süreç ne kadar devam edecek şimdilik meçhul…

Karabük kamuoyu şimdilik Kardemir yönetiminden memnun görünse de, Kayyum yönetimin sürekli olmayacağı ve gelecekte yönetimin kime devredileceği, şehirde merak konusu olmalı..

Şehir merkezinin en büyük sorunlarında olan trafik sıkışıklığının giderilmesi için şehir girişine kavşak düzenlemesi bile çeşitli aşamalardan geçerek yapılabilecek.

Kardemir kavşak projesinden sonra gündeme gelen eski valilik binası yerine cami projesi, kavşak projesinin uygulanmasını çıkmaza soktu…

Meslek Lisesi, Polis evi, Milli Eğitim binaları kavşak projesinden etkileneceğinden, binalardan bazılarının yıkılması gündemde…

Cami projesini etkileyecek binalar yıkılsa dahi eski valilik binası yerine yapılacak cami, şehir girişini daraltacağından trafik sorununu daha da artıracaktır…

Şehir girişine, Karabük’e yakışan bir düzenleme yapılması için söz konusu cami ve kavşak projelerinden hangisinin uygulanıp uygulanmaması konusunda bir kez daha düşünülmeli…

Tüketim ekonomisinden üretim ekonomisine geçmesini ve istihdamı destekleyecek, Filyos limanı ile entegre çalışabilecek projeler, Karabük ekonomisinde istihdam ve üretimi artıracağı da unutulmamalı…

Düşünce ve görüşlerin ışık olması dileğiyle…

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

KUZKA’dan ahşap sektörü temsilcilerine teknik gezi

Kastamonu Yayın: 03.05.2024 16:48
İhlas Haber Ajansı
KUZKA’dan ahşap sektörü temsilcilerine teknik gezi

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen teknik gezide, Kastamonulu ahşap sektörü temsilcileri, Kayseri’de sektör ile ilgili çalışmaları inceleyerek bilgi alışverişinde bulundu.

Ağaç ve orman ürünleri sektöründe tecrübe paylaşımında bulunmak, işbirliği imkanlarını geliştirmek ve iyi uygulama örneklerini yerinde incelemek amacıyla Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından özel sektör temsilcilerinin katılımıyla Kayseri’ye teknik bir gezi düzenlendi. Kastamonu ahşap sektör temsilcilerinin katıldığı iki günlük teknik gezi çerçevesinde Kayseri’nin ahşap ve mobilya sektöründe öncü kurum ve kuruluşlarına inceleme ziyaretleri gerçekleştirildi. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Kastamonu Yatırım Destek Ofisi tarafından organize edilen programın ilk gününde Erciyes KSS Yapı Kooperatifi, MOBİTEK mobilya fabrikası MOBİ Boya Fabrikası, KUMS Alışveriş Merkezi, KUMSMall Moda Show ve Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Teknik Koleji ziyaret edildi.

Erciyes KSS Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı ve proje koordinatörleri ile yapılan görüşmelerde kooperatifin yürütmüş olduğu projeler hakkında fikir alışverişinde bulunulurken, program çerçevesinde Kayseri’de ağaç işleri ve mobilya sektörüne yönelik yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgilendirme sunumları gerçekleştirildi. Teknik koleje yönelik düzenlenen ziyarette ise OSB ve kolej arasındaki işbirliği, staj ve çalışma fırsatları ile kolejin öğrencilere sunmuş olduğu imkanlar ele alınarak, mesleki ve teknik eğitim ile OSB işbirliğinin istihdama yönelik katkısı değerlendirildi.

Teknik gezi programının ikinci gününde ise Kastamonu sektör temsilcileri ile birlikte Kayseri Model Fabrika ziyaret edildi. Tesise yapılan ziyaret ve incelemelerde yetkililerden projelere ilişkin detaylı bilgiler alındı. Ziyarette her iki ile yönelik yapılabilecek çalışmalara ilişkin görüş alış verişinde bulunuldu. Son ziyaretini mobilya sektöründe faaliyet gösteren ve model fabrikadan danışmanlık hizmeti alan bir firmaya gerçekleştiren heyet, yapılan verimlilik çalışmalarını ve üretim hattında gerçekleştirilen değişimleri yerinde incelemesiyle programını tamamladı.