Reklam
Reklam

Trump ön seçimi kazandı!

Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Ocak, 2024 11:14 tarihinde yayınlandı
0

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayının belirlenmesi için Iowa eyaletinde yapılan ön seçimlerde ezici bir zafer elde etti.

ABD’de 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri için eyalet ön seçimlerinde adaylığı tartışılan eski Başkan Donald Trump ilk zaferini kazandı. Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayını belirlemek için ilk ön seçim Iowa eyaletinde gerçekleştirildi. Oy verme işlemlerinin tamamlanmasının ardından yapılan açıklamada, Trump’ın oyların yüzde 51’ini alarak seçimi kazandığı belirtildi. Trump’ın rakiplerinden Florida Valisi Ron DeSantis yüzde 21.2, ABD’nin eski Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley yüzde 19 ve teknoloji girişimcisi Vivek Ramaswamy yüzde 7.7 oy oranıyla seçimi tamamladı.

Vivek Ramaswamy, yarışta düşük bir oy oranı elde etmesinin ardından adaylıktan çekildiğini ve Trump’ı destekleyeceğini açıkladı.

Trump yaptığı zafer konuşmasında, “Artık ülkenin bir arada olmasının zamanının geldiğini düşünüyorum” dedi. ABD Başkanı Joe Biden ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Trump Iowa’yı kazanmış gibi görünüyor. Bu durumda diğer tarafta açık ara önde giden o” ifadesini kullandı.

Adaylığı mahkemeye taşınmıştı
Hakkında çok sayıda dava açılan 77 yaşındaki Donald Trump’ın bazı eyaletlerdeki aday adaylığı hukuksal boyuta taşınmıştı. Colorado ve Maine eyaletlerinde Trump’ın 2021’de gerçekleştirilen Kongre baskınındaki rolü gerekçe gösterilerek ön seçimlerde oy pusulasından çıkarılmasına karar verilmişti. Trump, söz konusu kararlara ilişkin yüksek mahkemeye itiraz başvurusunda bulunmuştu. Michigan Yüksek Mahkemesi ise Trump’ın 27 Şubat’taki ön seçimlerinden men edilmesine yönelik başvuruyu reddetmişti.

Cumhuriyetçi Parti’nin ikinci ön seçimi 23 Ocak’ta New Hampshire eyaletinde yapılacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Amasya’da 65. Kiraz Teşvik Yarışması yapıldı

amasyada 65 kiraz tesvik yarismasi yapildi pxHFc3zK
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Haziran, 2026 00:45 tarihinde yayınlandı
0 0

Türkiye’nin en eski kiraz teşvik yarışması Amasya’da 65 yıldır gerçekleştiriliyor. Geçen yıl bahçelerde yaşanan zirai don afeti nedeniyle yapılamayan yarışmada üretimin bol olduğu bu yıl ilk üçe giren kiraz üreticilerine altın hediye edildi.

Kentte düzenlenen 12-22 Haziran Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali kapsamında gerçekleştirilen yarışma öncesi Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri bahçelerin yolunu tuttu. Titiz araştırmalar sonucu ödül almaya hak kazanan ürünler ile üreticileri belirlendi.

Birinci Alpaslan köyünden Yusuf Eser

Birinciliği Taşova ilçesine bağlı Alpaslan köyünden Yusuf Eser kazandı. Yarışmaya ailesiyle birlikte gelen Eser, ödül çekini Amasya Valisi Önder Bakan’ın elinden aldı. Yarışmada ikinci Aydınlık köyünden Hasan Hüseyin Erdem, üçüncü ise Ormanözü köyünden Murat Pamuklu üçüncü oldu. Şehzadeler Gezi Yolunda düzenlenen ödül törenine AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Çakıroğlu ile diğer yetkililer de katıldı. Halk oyunları ekibinin sahne aldığı yarışmayı izleyen vatandaşlara paketler halinde kiraz dağıtıldı.

“Türkiye’nin en eski kiraz yarışması”

Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci, “Türkiye’nin en eski kiraz yarışmasını Amasya’da yapıyoruz. 1962 yılından bu yana 65 yıldır bu yarışma geleneksel olarak yapılıyor. Sadece geçen yıl zirai afeti don nedeniyle ağaçlar meyve vermediği için yarışma yapılamamıştı. Dereceye giren üreticilerimizi kutluyorum” dedi.

Bu yıl yaklaşık 50 bin ton rekolte bekleniyor

Coğrafi işaretli Amasya kirazının Türk kirazı olarak tanındığını anlatan Cebeci, “Rusya, Almanya gibi ülkelere ilimizden kiraz ihracatı yapılıyor. Bu yıl yaklaşık 50 bin ton rekolte bekliyoruz” diye konuştu.

“1963’te dedemin diktiği kiraz ağaçlarından ürün alıyoruz”

Geleneksel yarışmanın bu yılki şampiyonu Yusuf Eser de, “1963 yılında dedemin diktiği kiraz ağaçlarını yetiştirerek ürün alıyoruz. Teknolojik gelişmeleri de takip ederek ailece üretim yapıyoruz. Bölgede kiraz üretiminin merkezi olmasını istediğimiz köyümüz Alpaslan’ın daha da gelişeceğine inanıyorum” şeklinde konuştu. Eser’in eşi Gülhanım Eser’de 65 yıldır süren yarışmanın bu yılki kazananın olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

“Rabbim geçen sene vermediğinin iki katını verdi”

Ömrü bahçelerde şifa kaynağı kirazlardan toplayarak geçen Sadiye Öztürk, yarışmanın kazananlarını alkışlayarak kutladı. Geçen yıl kiraza hasret kaldıklarını hatırlatan Öztürk, “Bir tane bile kiraz yemek nasip olmamıştı. Ama bu sene Rabbim geçen sene vermediğinin iki katını verdi. Bol kirazımız var. Her yere yetecek inşallah” şeklinde konuştu. Yarışmaya Çiğdemlik köyünde katılan Ertan Uzun ise, genç bir çiftçi olarak üretim yapmayı sürdüreceğini vurguladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin