blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Eylül, 2024 20:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

TR83 Bölgesi’ndeki firmaların yüzde 62,3’ü ‘Endüstri 4.0’ı kullanıyor

TR83 Bölgesi’nde (Samsun, Tokat, Çorum, Amasya) sanayi kuruluşlarında yapılan araştırma sonucunda, firmaların yüzde 62,3’ünün Endüstri 4.0 teknolojilerini kullandığı ancak bu teknolojileri kullanma sürelerinin oldukça kısa olduğu, ayrıca firmaların büyük bir çoğunluğunun gelecekte yüksek teknoloji kullanımını arttırmayı istediği belirlendi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) yapılan ‘Bu Gençlik İyi İş Çıkarabilir Proje Toplantısı’nda bölge sanayisinin yüksek teknoloji kullanımına yönelik ihtiyaçları belirlendi.
OMÜ’nün başvuru, Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürlüğü’nün ise eş başvuru sahibi olduğu, Avrupa Birliği ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) eş finansmanıyla yürütülen “This Youth Can Do A Good Job” (Bu Gençlik İyi İş Çıkarabilir) başlıklı proje kapsamında gelişmeleri aktarmak amacıyla toplantı gerçekleştirilirdi. OMÜ Rektörlük Senato Salonu’nda düzenlenen basın toplantısına; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Kesten, Proje Yürütücüsü Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Cenk Gezegin ile fakülte akademisyenleri ve idari personeli katıldı.

Prof. Dr. Kesten, “60 kursiyer, yazılı ve sözlü sınavlarla seçildi”
Toplantıda proje hakkında detaylar aktaran Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Kesten, “Projemiz TR83 Bölgesi’ndeki (Samsun, Tokat, Çorum, Amasya) sanayi kuruluşlarının gelişen güncel teknoloji ve yenilikçi ihtiyaçlarına yönelik nitelikli personel ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Sizlere projemiz hakkında önceden yaptıklarımız hakkında küçük hatırlatmalar ve bazı önemli bilgiler vermek istiyorum. 31 Temmuz 2023 tarihinde başlayan Proje kapsamında ne eğitimde ne istihdamda olan 15-29 yaş arasında mesleki eğitim görmüş gençlerden 60 kursiyer, yazılı ve sözlü sınavlarla seçildi. OMÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde proje kapsamında verilecek eğitimler için tam donanımlı iki laboratuvar ve iki atölye kurulmuştur” dedi.
Kursiyerlerin proje kapsamında kurulan bu laboratuvarlarda ve OMÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü dersliklerinde yaklaşık üç ay boyunca 400 saate yakın teorik ve uygulamalı eğitim gördüklerini aktaran Rektör Yardımcısı Kesten, “Eğitimler, alanında uzman akademisyen ve işletme sahiplerinin katıldığı konferanslar, seminerler, TR83 Bölgesi’ndeki sanayi kuruluşlarına yapılan teknik gezilere ve fuarlara katılım gibi etkinliklerle desteklenmiştir. Kursiyerler TR83 Bölgesi’ndeki sanayi kuruluşlarında işbaşı eğitimlerini ve staj eğitimlerini tamamlanmıştır. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan kursiyerlerden 34 tanesi, çeşitli sanayi kuruluşlarında istihdam edilmiş, geri kalanların önemli bir kısmı ise askerlik, lisansüstü eğitim gibi nedenlerle henüz istihdam edilememiştir” diye konuştu.

“Üniversitemiz bu kapsamda yapılabilecek her türlü girişimi tüm birimleriyle ve olanaklarıyla desteklemektedir”
Proje kapsamında hazırlanan “TR83 Bölgesi Sanayide Yüksek Teknoloji Kullanımı İhtiyaç Alanlarının Belirlenmesi Anket Çalışması”nın uygulamasının tamamlandığını belirten Prof. Dr. Alper Kesten, “Anket çalışması, TR83 Bölgesi’nde faaliyet gösteren 228 sanayi kuruluşunun üst düzey yöneticisiyle yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Ekim ayı sonunda tamamlanacak projede görev alan, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden 5 akademisyen, Organize Sanayi Bölgesi’nden 2 personel ve eğitimlerini başarıyla tamamlayan 5 kursiyerin katılacağı bir yurt dışı teknik ziyaret faaliyeti için planlamalar devam etmektedir. Projemiz, öncelikle, özel olarak Samsun’da genel olarak TR83 Bölgesi’nde üniversite sanayi iş birliğinin tesis edilmesi ve buna dayalı olarak projelerin geliştirilmesi vizyonunu yansıtmaktadır. Üniversitemiz bu kapsamda yapılabilecek her türlü girişimi tüm birimleriyle ve olanaklarıyla desteklemektedir. Bu toplantının ardından, Kasım ayında, projemizin kapanış toplantısı ve bir basın toplantısı daha gerçekleştirilecektir” şeklinde konuştu.
This Youth Can Do A Good Job (Bu Gençlik İyi İş Çıkarabilir) Proje Kapsamında: Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin başvuru ve Samsun Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’nün ise eş başvuru sahibi olduğu ve AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA-II) kapsamındaki “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler (NEET) İçin İşgücü Piyasası Destek Programı (NEET PRO)” hibe çağrısı kapsamında yürütülen “Bu Gençlik İyi İş Çıkarabilir(This Youth Can Do A Good Job)” isimli proje kapsamında TR83 Bölgesi’nde yer alan sanayi kuruluşlarının yüksek teknoloji ihtiyaç alanlarının incelendi. Bu kapsamda TR83 Bölgesi’nde bulunan büyük, orta ve küçük sanayi kuruluşlarının yüksek teknoloji kullanımları, yeni teknolojiye olan ihtiyaçları ve bu teknolojiden yararlanmak için gerekli insan kaynağının özelliklerinin belirlenmesi hedeflendi. Araştırmanın örneklemini TR83 Bölgesi’nde faaliyet gösteren ve uygun örnekleme ile seçilen 228 sanayi kuruluşu oluşturuldu. Firma temsilcileri yüksek teknoloji yeterliliklerini belirlemeye yönelik kapsamlı bir anketi yüz yüze cevaplandı. Veriler istatistiksel analiz teknikleriyle çözümlendi.

Yüzde 62,3’ü Endüstri 4.0’ü kullanıyor
Araştırma sonucunda, firmaların yüzde 62,3’ünün Endüstri 4.0 teknolojilerini kullandığı ancak bu teknolojileri kullanma sürelerinin oldukça kısa olduğu bulundu. Ayrıca firmaların büyük bir çoğunluğunun gelecekte yüksek teknoloji kullanımını arttırmayı istediği belirlendi. Firmaların gelecekte kullanmak istediği ileri teknolojiler içerisinde yapay zeka teknolojileri, otonom robot teknolojileri ve verimliliği arttırıcı teknolojiler bulunmakta. Firmaların büyük bir çoğunluğu ileri teknolojiye ulaşmakta zorluk çekmekte, yüksek teknolojiye ulaşmada yaşanan zorlukların en önemli nedeninin finansal güçlükler olduğu belirlendi.
Firmaların yüksek teknolojiye en çok ihtiyaç duyduğu üç departmanın ise tasarım, üretim ve kalite olduğu belirlendi. Firmaların yüksek teknolojiyi en çok kullanmak istedikleri üç alanın ise üretim, kalite kontrol-yazılım ve araştırma-geliştirme (AR-GE) olduğu belirlendi. Son olarak firmaların en fazla ileri teknoloji yatırımı yapmak istedikleri üç departmanın ise üretim ve AR-GE, kalite kontrol ve tasarım olduğu bulundu. Araştırma bulguları bir bütün olarak değerlendirildiğinde sanayi kuruluşlarının ileri teknoloji kullanımları için ihtiyaç duydukları insan kaynağı profilinin teknik uzmanlık, eğitim, problem çözme ve analitik düşünme, iletişim ve işbirliği, yenilik ve sürekli gelişim, liderlik ve yönetim becerileri alanlarında yeterliliğe sahip bireyler olması gerektiği bulundu. Farklı eğitim programlarında öğrenim gören bireylerin bu bilgi ve becerilerini arttırması istihdam olanaklarını arttırabileceği belirlendi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
3
Temmuz Perşembe
1447 HİCRİ Muharrem 8
Öğle Vakti
Şuanki vakit
Öğle
  İmsak
03:15
  Güneş
05:15
  Öğle
12:59
İkindi vaktine kalan süre
 
  İkindi
16:59
  Akşam
20:33
  Yatsı
22:24

Çok Okunanlar

blank
Karabük

KARDEMİR’deki  İş Kazasında Yaralanan Fatih Tetik Hayatını Kaybetti

blank
Karabük

Karabük’te boksta gelen başarılar spora ilgiyi arttırdı

blank
Karabük

Karabük Sosyal Projelerle Nefes Almaya Başladı

blank
Karabük

Karayolları Ekiplerinden “Havadan Görüntü Alınır” Uyarısı

blank
Safranbolu

Safranbolu Belediyesi Aslanlar Sosyal Tesisi Vatandaşların Akınına Uğruyor

blank
Bartın

Akay, “Bartın-Safranbolu Yolunu Artık Yapın”

blank
Karabük

Karabük’te otobüs durağının camlarını kıran şahıs kamerada

blank
Köşe Yazıları

TRUMP’A VE NATO’YA REST ÇEKEN TEK LİDER!

blank
Eskipazar

Başkan Cıva’dan kaçak su kullanımıyla ilgili uyarı: “Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız”

blank
Köşe Yazıları

BU BÜYÜK PARALARI HAKEDECEK NE YAPTILAR ACABA ?

Video Haberler

blank

Uçağın enkazındaki yaralı yolcu ve ölen pilotun cenazesi bölgeden helikopterle alındı

blank

Samsun’da 5 bin 608 kök kenevir bitkisi ele geçirildi

blank

En Düşük Emekli Maaşı Belirlendi

blank

Karabük’ün Asayişi ve Güvenliği Değerlendirildi

blank

Karabük’te polisler, vatandaşları telefon dolandırıcılığına karşı bilgilendiriyor

blank

Şahin: “Yatırımlarımız, Karabük’ün Her Köşesine Dokunacak”

blank

Orman işçisi, kendisine yaklaşan karacayı cep telefonu kamerasıyla görüntüledi

blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Temmuz, 2025 16:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Uçağın enkazındaki yaralı yolcu ve ölen pilotun cenazesi bölgeden helikopterle alındı

Eskişehir’den havalanıp Rize’ye giderken düşen jet uçakta hayatını kaybeden pilotun cenazesi ve yaralanan yolcu, helikopterle bulundukları yerden alınarak Erzurum’a götürüldü.
Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinden Rize-Artvin Havalimanı’na gitmek üzere havalanan tek motorlu uçak, dün akşam saat 18.00 sıralarında Rize ile Erzurum ortasında Kaçkar Dağları’nda düştü. Kaza kırıma uğrayan uçakta bulunan yolcu Hicran Kaya, 112 Acil Davet Merkezi’ni arayarak, kendisinin ve pilotun yaralı olduğunu lisana getirerek yardım istedi. Bölgeye Bayburt, Rize ve Erzurum AFAD, UMKE, İDAK, jandarma ve JAK timleri sevk edildi. Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı Çiftekörprü köyünde ise Rize Valisi İhsan Selim Baydaş’ın koordinesinde kriz masası kuruldu. Askeri helikopter ve İHA’ların da dayanak verdiği arama çalışmaları sabahın birinci saatlerine kadar sürdü. Düşen uçağın enkazı, sabah 06.24’te İkizdere Arama Kurtarma (İDAK) ve JAK timleri tarafından Kaçkar Dağları’nın Erzurum tarafında bulundu. Uçağa ulaşan takımlar Hicran Kaya’yı uçaktan yaralı olarak çıkartırken, Pilot Mehmet Demirci’nin hayatını kaybettiğini belirledi. Yaralı Kaya ve hayatını kaybeden Pilot Demirci’nin cenazesi, JAK ve İDAK grupları tarafından bulundukları yerden 500 metre aşağıda bulunan açık alana kadar taşınarak, bölgeye iniş yapan helikoptere bindirildi. Helikopterle bölgeden alınan yaralı yolcu ve pilotun cenazesi Erzurum’a götürüldü.

İhbarın akabinde 106 işçi alanda vazife aldı
Uçak kazası ihbarı alınır alınmaz Rize, Erzurum ve Bayburt vilayetlerinden bölgeye arama kurtarma grupları sevk edildi. Rize AFAD’dan 25 işçi, 6 kurtarma aracı, 1 haberleşme aracının misyon aldığı arama kurtarma çalışmalarında, jandarmadan 52 işçi, 13 araç, 1 termal dron, UMKE’den 4 işçi, 1 araç, 112 Acil Sıhhat Hizmetleri’nden 3 işçi, 1 ambulans, AKUT’tan 12 işçi, 1 araç, Kaçkar Dağcılık Rafting Kayak Spor İhtisas Kulübü’nden 5 işçi, 1 araç ve İDAK’tan 5 işçi, 1 araç olmak üzere toplam 106 işçi, 25 araç, 1 termal dron vazife aldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
3
Temmuz Perşembe
1447 HİCRİ Muharrem 8
Öğle Vakti
Şuanki vakit
Öğle
  İmsak
03:15
  Güneş
05:15
  Öğle
12:59
İkindi vaktine kalan süre
 
  İkindi
16:59
  Akşam
20:33
  Yatsı
22:24

Çok Okunanlar

blank
Karabük

KARDEMİR’deki  İş Kazasında Yaralanan Fatih Tetik Hayatını Kaybetti

blank
Karabük

Karabük’te boksta gelen başarılar spora ilgiyi arttırdı

blank
Karabük

Karabük Sosyal Projelerle Nefes Almaya Başladı

blank
Karabük

Karayolları Ekiplerinden “Havadan Görüntü Alınır” Uyarısı

blank
Safranbolu

Safranbolu Belediyesi Aslanlar Sosyal Tesisi Vatandaşların Akınına Uğruyor

blank
Bartın

Akay, “Bartın-Safranbolu Yolunu Artık Yapın”

blank
Karabük

Karabük’te otobüs durağının camlarını kıran şahıs kamerada

blank
Köşe Yazıları

TRUMP’A VE NATO’YA REST ÇEKEN TEK LİDER!

blank
Eskipazar

Başkan Cıva’dan kaçak su kullanımıyla ilgili uyarı: “Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız”

blank
Köşe Yazıları

BU BÜYÜK PARALARI HAKEDECEK NE YAPTILAR ACABA ?

Video Haberler

blank

Uçağın enkazındaki yaralı yolcu ve ölen pilotun cenazesi bölgeden helikopterle alındı

blank

Samsun’da 5 bin 608 kök kenevir bitkisi ele geçirildi

blank

En Düşük Emekli Maaşı Belirlendi

blank

Karabük’ün Asayişi ve Güvenliği Değerlendirildi

blank

Karabük’te polisler, vatandaşları telefon dolandırıcılığına karşı bilgilendiriyor

blank

Şahin: “Yatırımlarımız, Karabük’ün Her Köşesine Dokunacak”

blank

Orman işçisi, kendisine yaklaşan karacayı cep telefonu kamerasıyla görüntüledi