Tiryaki: “KKKA Hastalığında İyi Bir Noktaya Geldik” - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
29 Mayıs, 2014 15:17 tarihinde yayınlandı
0
0

Tiryaki: “KKKA Hastalığında İyi Bir Noktaya Geldik”

Kene Vakalarında Düşüş

Karabük Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sezgin Tiryaki, yaz ayların başlaması ile ortaya çıkan Kene vakaları sonucunda oluşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA) konusunda alınan tedbirlerle Karabük’te ciddi oranda azalmaların yaşandığı söyledi.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sezgin Tiryaki, son günlerde ülke genelinde  bazı illerde yaşanan kene ve KKKA hastalığı konusunda Karabük dışında 17 ilin Halk Sağlığı Müdürünün Sağlık Bakanlığı’nda değerlendirme toplantısına çağrıldığını belirterek, “Bu toplantıya Karabük’ün çağrıldığının unutulduğunu sanınca Bakanlıkla irtibata geçtik. Sağlık Bakanlığımızda bize, ‘ Gündemden düşmediniz. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığında yaptığınız çalışmalarda düşüşü yakından takip ediyoruz” denildi. Karabük olarak KKKA Hastalığında iyi bir noktaya geldik. Şuana kadar iki hasta tespit edildi ve bu noktada takibimiz sürüyor. KKKA’dan tamamen toplum olarak  ve bölge olarak tam kurtulmuş değiliz ama biraz daha zaman var. Bunun kısmen ortadan kaldırılması için biraz daha zaman lazım. İlimizde  kene ile yaşamayı öğrendi ve bu noktada sürekli eğitimden geçiyorlar. Kırsalda 50 bin insan yaşıyor. Burada hayvanların ilaçlanması ve vatandaşlarımıza kene çıkartma kartları dağıttık. Bizzat ben kendim köylere giderek denetlemelerde bulundum ve insanlarımız bilinçlendi. Geçen ay da Eflani’de muhtarları ve öğretmenleri bir araya toplayarak kene konusunda eğitim verdik” dedi.

“BASİT TEDBİRLER BİLE ETKİLİ SONUÇLAR DOĞURDU”

Bu konuda epey bir yol aldık ama bu tip rektörel hastalıkta insanların bunla yaşamasını öğrenmesinin gerekli olduğunu da söyleyen Tiryaki, “ KKKA kene vasıtası ile bulaşan bir hastalık. Kene özellikle orman ve tarla geçişinde, doğal hayatta bulunan hayvanların üzerinde yaşar. Bu hastalık hayvanlarda hastalığa yol açmıyor sadece insanlarda hastalığa yol açıyor. Bunun için tarlaya giden vatandaşlarımızın kendilerine koruyucu tedbirler almaları lazım. Basit tedbirler bile etkili sonuçlar doğurdu. Çoraplarını  pantolonların üzerine geçirmeleri ve açık elbise giymeleri önemli faktör oldu. Üzerilerine yapışan keneleri çıkartmaları için kene kartları verdik ve eğitimler düzenledik. Çıkaramadıkları takdirde en yakın sağlık kuruluşuna başvuruyorlar. Bu noktada Karabük’te vatandaşlarımız iyi bir şekilde bilinçlendi. Kene yapışmasının ardından 10 günlük süre çok önemli ve bu noktada yüksek ateş, bulantı halsizlik ve baş ağrısı gibi genel sektomları yaşayanların en yakın sağlık kuruluşuna başvurması lazım. Kenen tutulumu ile sağlık kuruluşuna başvuran var ama KKKA ile ilgili 2 kişiye teşhis koyduk ve onları takibe aldık” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
sefer yilmaz hedefimiz play offlardan sampiyon olarak yeniden super lige donmek Wzrg8fgI
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2026 00:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Sefer Yılmaz: “Hedefimiz play-off’lardan şampiyon olarak yeniden Süper Lig’e dönmek”

Bodrum FK Teknik Sorumlusu Sefer Yılmaz, Çorum FK ile deplasmanda 1-1 berabere kaldıkları maçın ardından, “İnşallah sonuna kadar devam edeceğiz, hedefimiz play-off’lardan şampiyon olarak yeniden Süper Lig’e dönmek” dedi.

Trendyol 1. Lig 34. hafta karşılaşmasında Bodrum FK, deplasmanda Çorum FK ile 1-1 berabere kaldı. Maçın ardından değerlendirmelerde bulunan Bodrum FK Teknik Direktörü Sefer Yılmaz, “Bu akşam futbol adına çok güzel bir akşam oldu. Çok kaliteli, çok keyifli, güzel bir maçtı. İki takımın da futbolcularını, teknik ekibini tebrik ediyorum. Çok güzel bir maç ortamı vardı, seyirci güzeldi, hava güzeldi, zemin güzeldi. Süper Lig kalitesinde çok zevkli bir mücadeleydi. Çorum FK, bu ligin en kaliteli kadrolarından, en iyi futbol oynayan takımlarından biri. Biz çok iyi hazırlandık, rakibin iyi yönlerini, zaaflarını da biliyorduk. Erken gelen bir golle hiç moralimizi bozmadık. Futbolcularımız aynı taktik, disiplinde devam ettiler. Daha sonra golü de bulduk. İkinci yarı da çok keyifliydi. Maç gitti, geldi. Biz de alabilirdik, Çorum FK da alabilirdi. Penaltı kaçtı. Penaltıdan sonra biz yüzde 100 karşı karşıya kaçırdık. Futbol adına çok keyifli, güzel bir maçtı. Çorum FK ile Bodrum FK’nın güzel de bir rekabeti vardı ama centilmence bir maç oldu. İnşallah sonuna kadar devam edeceğiz, hedefimiz play-off’lardan şampiyon olarak yeniden Süper Lig’e dönmek” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin