Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
29 Mayıs, 2014 15:17

Tiryaki: “KKKA Hastalığında İyi Bir Noktaya Geldik”

A+ A-

Kene Vakalarında Düşüş Karabük Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sezgin Tiryaki, yaz ayların başlaması ile ortaya çıkan Kene vakaları sonucunda oluşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA) konusunda alınan tedbirlerle Karabük’te ciddi oranda azalmaların yaşandığı söyledi. Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sezgin Tiryaki, son günlerde ülke genelinde  bazı illerde yaşanan kene ve KKKA hastalığı konusunda Karabük dışında 17 ilin Halk Sağlığı Müdürünün Sağlık Bakanlığı’nda değerlendirme toplantısına çağrıldığını belirterek, “Bu toplantıya Karabük’ün çağrıldığının unutulduğunu sanınca Bakanlıkla irtibata geçtik. Sağlık Bakanlığımızda bize, ‘ Gündemden düşmediniz. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığında yaptığınız çalışmalarda düşüşü yakından takip ediyoruz” denildi. Karabük olarak KKKA Hastalığında iyi bir noktaya geldik. Şuana kadar iki hasta tespit edildi ve bu noktada takibimiz sürüyor. KKKA’dan tamamen toplum olarak  ve bölge olarak tam kurtulmuş değiliz ama biraz daha zaman var. Bunun kısmen ortadan kaldırılması için biraz daha zaman lazım. İlimizde  kene ile yaşamayı öğrendi ve bu noktada sürekli eğitimden geçiyorlar. Kırsalda 50 bin insan yaşıyor. Burada hayvanların ilaçlanması ve vatandaşlarımıza kene çıkartma kartları dağıttık. Bizzat ben kendim köylere giderek denetlemelerde bulundum ve insanlarımız bilinçlendi. Geçen ay da Eflani’de muhtarları ve öğretmenleri bir araya toplayarak kene konusunda eğitim verdik” dedi. “BASİT TEDBİRLER BİLE ETKİLİ SONUÇLAR DOĞURDU” Bu konuda epey bir yol aldık ama bu tip rektörel hastalıkta insanların bunla yaşamasını öğrenmesinin gerekli olduğunu da söyleyen Tiryaki, “ KKKA kene vasıtası ile bulaşan bir hastalık. Kene özellikle orman ve tarla geçişinde, doğal hayatta bulunan hayvanların üzerinde yaşar. Bu hastalık hayvanlarda hastalığa yol açmıyor sadece insanlarda hastalığa yol açıyor. Bunun için tarlaya giden vatandaşlarımızın kendilerine koruyucu tedbirler almaları lazım. Basit tedbirler bile etkili sonuçlar doğurdu. Çoraplarını  pantolonların üzerine geçirmeleri ve açık elbise giymeleri önemli faktör oldu. Üzerilerine yapışan keneleri çıkartmaları için kene kartları verdik ve eğitimler düzenledik. Çıkaramadıkları takdirde en yakın sağlık kuruluşuna başvuruyorlar. Bu noktada Karabük’te vatandaşlarımız iyi bir şekilde bilinçlendi. Kene yapışmasının ardından 10 günlük süre çok önemli ve bu noktada yüksek ateş, bulantı halsizlik ve baş ağrısı gibi genel sektomları yaşayanların en yakın sağlık kuruluşuna başvurması lazım. Kenen tutulumu ile sağlık kuruluşuna başvuran var ama KKKA ile ilgili 2 kişiye teşhis koyduk ve onları takibe aldık” dedi.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

02 Kasım, 2024 12:37
blank
İhlas Haber A.

Hem pekmez ihtiyaçlarını karşılıyorlar hem de kendilerine ekonomik gelir sağlıyorlar

Hem pekmez ihtiyaçlarını karşılıyorlar hem de kendilerine ekonomik gelir sağlıyorlar
A+ A-

Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez besin kaynaklarından biri olan pekmez yapımı, Giresun’un Çanakçı ilçesine bağlı Şadı köyünde imece usulü devam ediyor. Bahçelerinde yetiştirdikleri elmaları geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüştüren aileler, hem ekonomik gelir sağlıyor hem de kışa hazırlık yapıyor.
Bahçeden topladıkları ekşi ve tatlı elmaları önce temizleyen daha sonra kaynatıp süzen ve sonra tekrar saatlerce odun ateşinde kaynatarak pekmeze dönüştüren köylüler bahçedeki her bir ürünün değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Komşularına yardım ettikten sonra pekmez yapımı sırasının kendine geldiğini anlatan Ayşegül Cındık, hem kendi ihtiyaçlarını karşıladıklarını hem de ihtiyaç fazlasını satarak aile ekonomilerine katkı sağladıklarını söyledi.
Herkesin hazır almaya alıştığı günümüzde meyvelerin yeterince değerlendirilemediğinden yakınan Cındık, “Köylerimiz çok verimli ne ekersen, ne dikersen ürün veriyor. Becerikli olan çarşıdan, pazardan almadan her türlü ihtiyacını karşılayabilir. Biz de köyümüzde komşularımızla yardımlaşarak bahçelerimizden topladığımız elmaları pekmeze dönüştürüyoruz. Ancak artık eskisi gibi yapabilen yok. Herkes hazıra alışmış. Ancak bizim gibi çok az kişi hala geleneksel yöntemlerle imece usulü pekmez yapımını sürdürüyor. Bugün pekmez yapım sırası bende. Topladığımız elmalarla kış boyunca yetecek pekmezimizi yapmış olacağız. Eşe, dosta dağıttıktan sonra artanı da satıp, ihtiyacımız olan başka şeyler alacağız” dedi.
Pekmez yapımının aşamalarını da anlatan Cındık, “Elmanın içerisindeki çürükleri ayırarak elmaları önce temizliyoruz. Daha sonra haşlanma süreci var, haşlanan elmaları şirahneye koyuyoruz, oradan süzülen suyu tekrar tülbentle süzüyoruz, süzdükten sonra da tekrar tavaya kaynamaya koyuyoruz ve bir müddet kaynadıktan sonra dinlenmeye bırakılarak pekmezi elde ediyoruz" diye konuştu.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Doğa Eczanesi
Doğa Eczanesi
Adres

100. Yıl Mahallesi, Karabük Kastamonu Yolu Üstü Sokak No:59/D Merkez / Karabük

Telefon

(370) 502-0052

Ömür Eczanesi
Ömür Eczanesi
Adres

Bayır Mahalle Kemal Günes Caddesi No:167/A Karabük

Telefon

(370) 424-5714

Cemal Mızrak Eczanesi
Cemal Mızrak Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, Esendere Sokak No:14/1 Safranbolu-Karabük

Telefon

(370) 725-2547

Yeni Zümrüt Eczanesi
Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500