Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Ekim, 2024 12:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Tezgahlarda fazla gözükmüyor ama ihracat pazarlarında boy gösteriyor

Yeni balık av sezonu ile birlikte hamsi ihracatı da başlarken, son 1 ayda Türkiye’den 10 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 1 milyon 82 bin 39 dolar döviz girdisi sağlandı.
Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibariyle sona ermesinin ardından denize açılan tekneler bol miktarda palamut avlarken, hamsi avı bu ava oranla düşük kaldı. Bu durum tezgahlara da yansırken, tezgahlarda fazla gözükmeyen hamsi ihracat pazarlarında kendini göstermeye başladı.
Yeni sezonda Eylül ayı döneminde en çok hamsi ihracatı Fransa, Belçika ve Almanya’ya yapılırken, Fransa’ya yapılan 72 bin 90 kilogramlık hamsi karşılığı 500 bin dolar, Belçika’ya 32 bin 697 kilogram karşılığı 261 bin 812 dolar, Almanya’ya 23 bin 34 kilogram karşılığı 202 bin 284 dolar ihracat geliri sağlandı. Bu ülkeleri ABD, Ukrayna, KKTC, Gürcistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve Kanada izledi.
2023 yılı Eylül ayı dönemde ise 12 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 300 bin 163 kilogram karşılığı 1 milyon 420 bin 306 dolar döviz girdisi sağlanmıştı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Mayıs, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun Müzesi’nde ilgi çeken eserler

Samsun Müzesi’nde Geç Osmanlı Dönemi’ne ilişkin olan ve güç, rahmet ile dayanıklılığın sembolü kabul edilen "Fatma Ananın Eli" ile birlikte hamaylı gümüş muskalar ziyaretçilerin ağır ilgisini çekiyor.
Açıldığı günden bu yana farklı periyotlara ilişkin dikkat alımlı yapıtları ziyaretçilerle buluşturan Samsun Müzesi, koleksiyonuna tarihi pahası yüksek yeni eserler eklemeye devam ediyor. Mamut kalıntılarından Bizans periyoduna, Anadolu’daki birinci insan izlerinden Osmanlı periyoduna kadar birçok yapıtın sergilendiği müzede, her bir köşe farklı bir tarihi yansıtıyor.
Geç Osmanlı Dönemi’ne ilişkin hamaylı ve gümüş muskaların yer aldığı alanda yapılan bilgilendirmede, "İnsanı makûs güçlerden koruduğuna ya da kısmet sağladığına inanılan taşınabilir objelere muska denmektedir. Hamaylı (Hamail) ise uzunluğuna asılarak bir omuzdan koltuk altına yanlışsız çapraz biçimde taşınan muskadır. Ekseriyetle küçük kutu ya da tüp formunda olan bu objelerin içine, kağıt yahut deri üzerine yazılmış korunma ve şifa metinleri yerleştirilmiştir. Bu metinler ortasında Esmaül Hüsna, vefkler, Hûd Suresi’nin 6. ve 56. ayetleri üzere dualar yer almaktadır" tabirlerine yer verildi.
Aynı kısımda sergilenen ve pirinçten yapılmış olan "Fatma Ananın Eli" figürü ise, rahmetin, gücün ve dayanıklılığın simgesi olarak öne çıkıyor. Ziyaretçilerin büyük ilgisini çeken bu eserler, geçmişte halk inançlarıyla şekillenen kültürel mirasa ışık tutuyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.