KASTAMONU Taşköprü Belediyesi’nin bu yıl 18-21 Ağustos tarihlerinde 30.’sunu düzenlemeye hazırlandığı Uluslararası Kültür ve Sarımsak Festivali’nin iptal edildiği açıklandı. Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, 15 Temmuz 2016 akşamı asker kıyafeti giymiş silahlı teröristler aracılığıyla bir alçak darbe girişimine kalkışıldığını hatırlatarak, “Aziz milletimizin demokrasiye sahip çıkan destansı duruşu ve Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın sağlam iradesi ile hükümetimizin ve siyasi partilerimizin demokrasiye sahip çıkmadaki tereddütsüz kararlılığı sayesinde darbe girişiminde bulunan bu ihanet çetesi kısa zamanda püskürtülmüş, darbeciler müstahak oldukları cezalara çarptırılmak üzere adalete teslim edilmişlerdir. Bu kapsamda Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulumuz üç ay süreliğine “Olağanüstü Hal” kararı almıştır” dedi. Taşköprü Belediye başkanlığı olarak, devletin kalbine, milli iradenin tecelligahı olan TBMM’ye ve millete silah çeken bu ihanet şebekesini bertaraf edilme sürecinin devam ettiğini ifade eden Başkan Arslan, “Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hukuk düzeni, demokrasi ve ekonomik istikrar ile kamu düzenimizin korunması için azami özen göstereceğimizden bütün vatandaşlarımız emin olsunlar. Bu süreçte demokrasimize ve istikrarımıza sahip çıkan bütün vatandaşlarımıza, siyasi partilerimize, medyamıza, iş dünyamıza ve sivil toplum örgütlerimize bir kez daha şükranlarımızı arz ediyoruz” diye konuştu Başkan Arslan, bu kapsamda bu yıl 18-21 Ağustos tarihleri arasında 30.’su düzenlenecek olan Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali ve Pompeiopolis Antik Kenti Tanıtım Etkinliklerinin iptal edildiğini açıkladı.


Taşköprü Sarımsak Festivali iptal edildi
Çiftçinin taşkın nöbeti: Arazisindeki bitkiler Yeşilırmak’tan sızan suyun altında kaldı
Amasya’da bir çiftçinin arazisindeki bitkiler yağışlar sonucu çoğalan Yeşilırmak Nehri’nden sızan suyun altında kaldı. 6 dönüm arazisindeki seraya diktiği domates ve marul fideleri 3 gündür suyun içinde kalan çiftçi Halil Topal, taşkın nöbeti tutup tahliye etmeye çalışırken ürünlerinin çürüyeceği endişesiyle kara kara düşünüyor.
Bölgede son günlerde yağışların etkisiyle su seviyesi çoğalan Yeşilırmak Nehri, kıyısından geçtiği sebze üssü Aksalur köyünde çiftçilerin endişeli bekleyişine yol açtı. Nehir kıyısında arazisi bulunan çiftçiler muhtemel taşkın riskine karşı yapılan uyarılar sonrası tedbirlerini artırdı. Derelerde birikerek seraları tehdit eden sular pompalarla tahliye edilmeye çalışıldı.
“Diktiğim domatesler kötü olursa ben ne yapacağım?”
6 dönümlük arazisindeki seraya diktiği domates ve marul fideleri 3 gündür nehir yatağından toprak setin altına sızan suyun içinde kalan çiftçi Halil Topal, taşkın nöbeti tuttuğu suyu tahliye etmeye çalıştı. Ürünlerinin çürümesi endişesiyle kara kara düşünen evli ve 3 çocuk babası Topal, “6 dönümlük arazimdeki suyu pompalarla tahliye etmeye çalışıyorum. Eğer diktiğim bu domatesler hastalıktan, sudan etkilenip kötü olursa ben ne yapacağım? Çok endişeleniyorum” dedi.
Pompalar için yakıt desteği sağlandı
Arazisine sürekli sızan suyu motopomplarla boşaltmaya çalışan Topal’ı ziyaret eden Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci, pompaların ihtiyacı olan yakıt için destek sağlattı. Çiftçinin arazisinde Amasya Valisi Önder Bakan da inceleme yaptı.
Son iki yıldır ildeki kuraklığın ve zirai don felaketinin etkilerini yaşadıklarını hatırlatan Ziraat Odası Başkanı Cebeci, “Ekipler taşkına karşı bölgede teyakkuzda. Yeşilırmak’ı uzun yıllardır böyle coşkulu görmemiştik. Son iki yıldır kuraklıkla çok büyük mücadeleler verdik, kayıplar yaşadık. İnşallah bu senenin bereketli olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
3 gün sonra salatalık hasadı başlıyor
Sebze üssü köyde yılın ilk ürünü olarak 3 gün sonra salatalık hasadına başlayacaklarına değinen çiftçi Fehmi Sığırcı da, taşkın riskin karşı gece gündüz seraların başında durarak pompalarla su tahliyesi yaptıklarını söyledi.


