Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
13 Ekim, 2023 10:27

Taşköprü sarımsağında bu yıl verim kaybı üreticisini üzdü

A+ A-

Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret tescilli Taşköprü sarımsağında dolu ve şiddetli yağışlar sebebiyle bu yıl verim kaybı yaşandı. Coğrafi işaret tescili alan ve ardından Avrupa Birliği nezdinde de tescillenen Taşköprü sarımsağında bu yıl 25 bin ton rekolte elde edildi. Bahar döneminde bölgede etkili olan şiddetli yağışlar ve dolu sarımsakta çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olurken, ürün verimi de bir miktar azaldı. Bu yıl verim kaybı yaşayan dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağı, istenilen fiyattan satılamadı. Hem fiyat olarak hem de verim kaybından ötürü bu yıl Taşköprü sarımsağı, üreticisinin beklentilerini karşılamadı. Taşköprü sarımsağının küçük baş kilosu 12 ila 15 Türk lirası arasında satılırken, orta baş sarımsak kilosu 25 ila 35 Türk lirası, iri baş sarımsak kilosu 35 ila 45 Türk lirası, duble sarımsak ise kilosu 55 ila 70 Türk lirası arasında satılıyor. [caption id="attachment_139337" align="alignnone" width="846"]blank “En güzel sarımsak Kastamonu’dadır”[/caption] Çankırı’dan Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine sarımsak almak için geldiğini söyleyen Engin Acı, “Çankırı’dan geliyorum. Alatarla köyüne sarımsak almaya geldim. En doğal, en güzel sarımsak Kastamonu’da yetiştiriliyor. Bu antibiyotik özelliği çok yüksek, Kastamonu’dan alıp memleketi dolaşıp satacağım. Sarımsağın en güzeli Kastamonu’dadır. Fiyatları uygun sarımsağın, biz 17 TL’ye aldık, kendimiz de inşallah 25 ila 30 lira arasında satışını yapacağız” dedi. Urgancı köyünde sarımsak yetiştiriciliği yapan Cevdet Yüce ise, “Sarımsağın geçtiğimiz yıllarda fiyatı yüksekti, bu yıl ise düşünce bizde 6 dönüm yer ektik. Bu seneki son yağmurlar ile birlikte yüzde 50 sarımsakta kayıp mevcut" diye konuştu. "Taşköprü sarımsağının aroması hiçbir sarımsağa benzemez" diye devam eden Cevdet Yüce, "Diğer sarımsakların ortası boştur ancak bizim sarımsağımız doludur” ifadelerini kullandı. [caption id="attachment_139338" align="alignnone" width="744"]blank “Yarı yarıya verim kaybı yaşadık"[/caption] Çetmi köyünde sarımsak yetiştiriciliği yapan Murat Acar da, “Bu sene ortalama 12-13 dönüm sarımsak ektik. Bu sene Allah beterinden korusun ancak dolu yağışı ile büyük oranda kayıp yaşadık. Ondan dolayı çürük ve dolu zayiatını sayarsak neredeyse yarı yarıya verim kaybı yaşadık. Piyasa şu an 20-40 TL arasında ancak ben bu piyasanın bu şekilde gideceğini sanmıyorum. Çünkü pazardan 1 kilo domates alıyorum 30 TL. Ancak bana bir gün yetiyor. Ancak vatandaş 2 kilo sarımsak aldığı zaman 1 yıl kullanabiliyor. Bu yüzden sarımsak şu an 100 TL bile olsa az denebilir" dedi. Yetiş Sağlam da, “Ben, Çankırı’dan geliyorum. Kastamonu’dan sarımsağımızı aldık, geze geze Karabük, Zonguldak, Ereğli’de satacağım. Sarımsak idare eder, şu anda 10 liraya aldık, 20 ila 22 lira arasında satacağız ama o aradaki 10 TL ancak bizi kurtarıyor” diye konuştu. (İHA) VİDEO İZLEMEK İÇİN >>>TIKLAYINIZ<<<

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

01 Kasım, 2024 14:39

CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Yavuz’dan Kardemir Açıklaması

CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Yavuz’dan Kardemir Açıklaması
A+ A-

"Cumhuriyetin Işığında Karabük: Milli Mücadele Ruhu ve Kardemir'in Önemi" konulu bir basın açıklaması yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karabük Merkez İlçe Başkanı Ali Yavuz, Karabük'ün Cumhuriyet’in idealleriyle büyüyen bir şehir olmasına rağmen büyük değişimlerle karşı karşıya kaldığını belirterek, halkın asırlık emeğinin bir ürünü olan Kardemir’in özelleştirilmesi tartışmalarının halkın alın terine gölge düşürdüğünü ve şehrin geleceğini belirsizliğe sürüklediğini söyledi.

Bu özelleştirme sürecinin yalnızca ekonomik dengeleri değil, Karabük’ün Cumhuriyet’ten aldığı kültürel dokuyu da tehdit ettiğini ifade eden Başkan Yavuz, "Bir zamanlar Türk milletinin bağımsızlığı için dişini tırnağına takarak mücadele verdiği bu topraklarda, şimdilerde yabancı ve mülteci akınlarının yol açtığı toplumsal dönüşüm, şehrin dokusunu derinden sarsmaktadır," dedi.

CHP Karabük Merkez İlçe Başkanı Ali Yavuz, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Türkiye Cumhuriyeti, 29 Ekim 1923’te halkın hür iradesiyle ilan edilen Cumhuriyet rejimi ile tarih sahnesinde yepyeni bir döneme adım atmıştır. Bu büyük değişim, yıllarca süren zulme, işgallere ve esarete karşı kazanılmış bir zaferin taçlandırılmasıdır. Kurtuluş Savaşı boyunca Türk milleti, bağımsızlığı uğruna canını ortaya koymuş; işgal altındaki topraklarda kadını, erkeği, genci ve yaşlısıyla topyekûn bir mücadele vermiştir. İşte Cumhuriyet, bu fedakârlıkların, gözyaşlarının ve alın terinin sembolü olarak milletin gönlünde ebedileşmiştir.

Bu ruh, Cumhuriyet’in ilanından sonra her alanda kalkınmayı ve modernleşmeyi de beraberinde getirmiştir. Karabük, Cumhuriyet ile filizlenmiş bir şehir olarak, “Cumhuriyet Kenti” unvanını gururla taşımaktadır. 1937 yılında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kalkınma vizyonu doğrultusunda Karabük’te kurulan Türkiye’nin ilk ağır sanayi fabrikası olan Kardemir, yalnızca Karabük’ün değil, tüm ülkenin ekonomik bağımsızlık yolculuğunda bir mihenk taşı olmuştur. Kardemir’in bacaları yalnızca çelik üretmekle kalmamış, aynı zamanda yurdun dört bir yanına istihdam, refah ve umut saçmıştır. Türk işçisinin emeğiyle büyüyen Kardemir, yıllar boyunca Cumhuriyet değerlerinin ve milliyetçi kalkınma anlayışının bir timsali olarak var olmuştur.

Ancak bugün Karabük, Cumhuriyet’in idealleriyle büyüyen bir şehir olmasına rağmen büyük değişimlerle karşı karşıya kalmaktadır. Halkın asırlık emeğinin bir ürünü olan Kardemir’in özelleştirilmesi tartışmaları, halkın alın terine gölge düşürmekte ve şehrin geleceğini belirsizliğe sürüklemektedir. Bu özelleştirme süreci, yalnızca ekonomik dengeleri değil, Karabük’ün Cumhuriyet’ten aldığı kültürel dokuyu da tehdit etmektedir. Bir zamanlar Türk milletinin bağımsızlığı için dişini tırnağına takarak mücadele verdiği bu topraklarda, şimdilerde yabancı ve mülteci akınlarının yol açtığı toplumsal dönüşüm, şehrin dokusunu derinden sarsmaktadır. Karabük halkı, yıllar boyunca birçok zorluğu aşarak, yokluk günlerinde dahi Cumhuriyet ruhunu yüceltmiştir. Bugün ise Kardemir’in özelleştirilmesiyle kazanılmış hakların erozyona uğraması ve kentin kimliğinin yozlaşması endişesi, halk arasında derin kaygılar yaratmaktadır. Karabük, Cumhuriyet’in kazanımlarını koruyarak, milli mücadele ruhunu yeniden canlandırmak ve geleceğini kendi elleriyle inşa etmek zorundadır. Unutulmamalıdır ki bu topraklarda kök salmış her değer, yalnızca geçmişin bir anısı değil, yarının da teminatıdır. Cumhuriyet’in ilk kıvılcımlarının büyüttüğü bu kent, o ilk günkü azim ve kararlılıkla kendini savunmalı; şehri geleceğe taşımak için mücadeleyi sürdürmelidir."

blankNöbetçi Eczaneler

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Uygar Eczanesi
Uygar Eczanesi
Adres

Besbınevler 75. Yıl Mahallesi 31 Nolu Sokak No:4/B Karabük

Telefon

(370) 433-6969

İrem Eczanesi
İrem Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi Sevim Apt No:2/B Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-5560

Canan Aslan Eczanesi
Canan Aslan Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Sağlık Sokak, No:38/1-C Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-1226

Deniz Eczanesi
Deniz Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Bülent Ecevit Caddesi, No:6/A Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-3689