Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Aralık, 2023 16:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Tarihi taş bina 63 yıl sonra “Millet Kütüphanesi” oluyor

Çorum Belediyesi, eski hizmet binası olarak faaliyet gösteren tarihi taş binayı restore ederek millet kütüphanesine dönüştürüyor.
1923 yılında Milli Kütüphane olarak inşaatına başlanan tarihi bina, 3 Ağustos 1925 yılında hizmete açıldı. Taş binanın hizmete girdiği ilk yıllarda üst katında Milli Kütüphane, müzelik eserler teşhir odası, öğretmenler birliği toplantı odası, alafranga ve alaturka müzik çalışma odaları yer alırken alt katı Osmanlı bankası ve özel işyerleri olarak değerlendirildi. 1938 yılında Milli kütüphane alt kata alınırken, üst kat tamamen Halkevi’ne dönüştürüldü. 1960 ihtilalinden sonra da bina Belediye Binası olarak hizmet verdi.
Çorum Belediyesi’nin bu yıl içerisinde yapımı tamamlanan yeni hizmet binasına taşınmasının ardından Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın talimatlarıyla taş binanın kütüphaneye dönüştürülmesi için çalışma başlatıldı. Yılsonunda hizmete açılması planlanan kütüphane ile birlikte Başkan Aşgın’ın seçim vaatlerden olan 7/24 açık kütüphane projesi eski belediye binasında hayat bulacak ayrıca kütüphane tarihi konseptiyle gençlerin hem ders çalışabileceği, hem teknolojik imkânlarından faydalanabileceği bir mekan olacak.
Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, barışın, kardeşliğin, sevginin merkezi Çorum’un aynı zamanda ilim ve bilim merkezi olması için emin adımlarla ilerlediklerini söyledi.
Merkezde ilim ve bilim, kitap ile kitap kokusu olması için tarihi bir karar vererek eski belediye hizmet binasının alt katını tarihte açıldığı ilk gün ki gibi kütüphane yaptıklarını açıklayan Başkan Aşgın, “1923 yılında Milli Kütüphane Yapım İnşaat Komisyonu tarafından inşaatına başlanmış 3 Ağustos 1925 yılında açılış kurdelesi Milli Kütüphane olarak kesilmiş olan çok nitelikli ve özel bir bina. Mimarisi ile estetik duruşuyla şehrimize değer katan, kentin kimliği bakımından değerli bir bina. 1925 yılında hizmete açıldığında tarihi binanın üst katının Milli Kütüphane, bir kısmı alaturka, alafranga müzik odası, bir kısmı öğretmenler birliği toplantı odası olarak yapılmış. Alt katta ise Osmanlı Bankası ve özel işyerleri var. Belirli bir süre böyle devam etmiş” dedi.

Milli kütüphane 1960 darbesinde kütüphaneye dönüştürülmüş
1938 yılında üst katının Çorum Halkevi’ne dönüştürüldüğünü anlatan Başkan Aşgın, “Tarihi bina 1960 yılına kadar Halkevi olarak hizmet vermiş. Kütüphane alt kata alınmış. Kütüphane de 1960 yılına kadar hizmet vermiş. Taş bina 1960 yılındaki darbenin ardından belediye verilmiş. 1960 yılından günümüze kadar belediye binası olarak, başkanlık makamı olarak kullanılıyor. Yeni hizmet binamızı yapıp taşındıktan sonra istedik ki o tarihi kurucu irade, bu binayı nasıl ki 3 Ağustos 1925 yılında kütüphane olarak açmışsa bizde aslına rücu edelim o kurucu iradeye saygı olarak kütüphane yapalım dedik. Belediyemizin üst katı başkanlık makamı olarak devam edecek” diye konuştu.

“Cumhuriyetimizin 100. yılında ışıkları hiç sönmeyecek bir kütüphaneyi hizmete açıyoruz”
Cumhuriyetin 100. yılında ışıkları hiç sönmeyecek bir kütüphaneyi hizmete açtıklarını dile getiren Başkan Aşgın, “ Şehrimize gelen misafirlerimizi dünyanın merkezinde ağırlamak istiyoruz. Ancak alt katı kütüphaneye dönüştürüyoruz. Şuanda son rötuşlar yapılıyor. Tüm hazırlıklar tamamlanıyor. Bu yılsonu itibariyle cumhuriyetimizin 100. yılında burayı 7 gün 24 saat açık, ışıkları hiç sönmeyen bir kütüphane olarak hizmete açıyoruz. Tüm kitapların alımları, dekorasyonları herşeyi tamam. Şehrimizde tüm kitapseverlerin büyük bir iştiyakla geleceği, saatlerin nasıl geçtiğinin anlaşılmadığı hem araştırmacılar bakımından hem öğrenciler bakımından en çok kullanılacak yerlerden bir tanesi olacak” ifadelerini kullandı.

“Millet kütüphanesi ismini verdik”
Tarihi taş binanın ilk kurulduğunda Milli Kütüphane olarak isimlendirildiğini hatırlatan Başkan Aşgın, şunları kaydetti; “Milli ismi Türkiye’de sadece bir tane kütüphaneye verildiği için bu ismi veremiyoruz. Bizde buraya Çorum Belediyesi Millet Kütüphanesi olsun. Milletin kütüphanesi olsun. Ve ışıkları hiç sönmeden başta gençlerimiz olmak üzere burası cıvıl cıvıl olsun. Belediye olarak kendimiz işleteceğiz. Açılışa hazırlıyoruz. Hemşehrilerimize Çorum Belediyesi Millet Kütüphanesi hayırlı olsun”

blank
Haber Merkezi tarafından
11 Nisan, 2025 10:19 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Op. Dr. Kadir Mercan Excımer Lazer Göz Tedavisini Anlattı

Medikar Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kadir Mercan, Excimer Lazer Göz Tedavisi hakkında önemli bilgiler paylaştı. Gözlük ve lens kullanımına kalıcı bir çözüm sunan bu tedavi, doğru hasta seçimi ve gelişmiş teknoloji ile yüksek başarı oranı sağlıyor.

Lazer tedavisinin kalıcı olduğunu belirten Dr. Mercan, lazer tedavisi olan bireylerin ilerleyen yaşlarda uzak gözlük takmasına gerek kalmadığını, yalnızca 40 yaş sonrasında tüm bireylerde olduğu gibi yakın gözlüğü ihtiyacı olabileceğini vurguladı.

Hastaların lazer operasyonu sonrasında hızla günlük yaşantılarına dönebildiğini ifade eden Dr. Mercan, işlem sonrasında uygulanan tekniğe göre ilk gün hafif ağrıların olabileceğini ancak bunun kısa sürede geçtiğini belirtti. Tedavi sonrası kuru göz, ışık hassasiyeti gibi yan etkilerin sık görüldüğünü ama bunların çoğunlukla geçici olduğunun altını çizdi.

1. Lazer tedavisi kalıcı bir çözüm mü? Hastalar zamanla tekrar görme bozukluğu yaşayabilir mi?

1. Lazer tedavisi kalıcı bir çözümdür. Eğer bir yıl içinde gözlük numaranız artmadıysa tekrarlama ihtimali neredeyse yoktur.

2. Lazer tedavisi olan bir kişi ilerleyen yaşlarda tekrar gözlük takmak zorunda kalabilir mi?

2. Hayır, lazer tedavisi olan bir kişi ilerleyen yaşlarda tekrar gözlük takmak zorunda kalmaz. Lazer tedavisi kalıcı bir çözüm sağlar. Tabi, 40 yaşından sonra herkeste olduğu gibi yakın gözlüğü kullanılabilir. Ancak sürekli gözlük takma zorunluluğu bulunmamaktadır.

3. Lazer tedavisinden sonra hastalar günlük hayatlarına ne kadar sürede dönebilir? İş, spor veya araç kullanımı gibi aktiviteler için belirli bir bekleme süresi var mı?

3. Operasyondan sonra üçüncü gün hastalar normal hayatlarına döner, fakat biz hastalarımıza her ihtimale karşı bu hassas dönemde on gün istirahat öneriyoruz.

4. Bu tedaviden sonra kuru göz, ışık hassasiyeti veya başka yan etkiler görülme ihtimali var mı?

4. Operasyon sonrası kuru göz, ışık hassasiyeti gibi etkiler hemen her hastada görülebilmektedir. Ancak çoğu geçici etkiler olmakla birlikte bir ila üç ay içinde tamamen kaybolmaktadır.

5. Lazer ameliyatı sırasında hastalar herhangi bir acı hisseder mi? İşlem sonrasında ağrı veya rahatsızlık hissi ne kadar sürer?

5. Operasyon esnasında hastalar hiçbir ağrı hissetmez. Sonrasında ise yapılan yönteme göre ağrı hissedebilir. Örneğin; LASIK tekniğinden sora ağrı olmaz, fakat NOTOUCH tekniğinden sora ilk gün ağrı hissedilebilir. Çoğunlukla da bu ağrı 24 saat sonunda kaybolur.

6. Lazer tedavisinden sonra iyileşme süreci nasıl ilerliyor? Tam iyileşme süresi ne kadar sürer ve hastalar nelere dikkat etmelidir?

6. Operasyondan üç gün sonra hastalar genellikle tam görüşlerine kavuşur. Fakat tabi ki ışık saçılmaları gibi netliği etkileyen faktörlerin tamamen kaybolması ortalama üç ayı bulabilmektedir.

Gözlüksüz ve lenssiz net bir görüş isteyenler için Excimer Lazer Göz Tedavisi operasyonları, Karabük’te her geçen gün daha fazla tercih ediliyor. Gelişen teknoloji ve uzman hekimlerin tecrübesiyle birlikte, bu yöntem hem güvenli hem de yaşam kalitesini artıran kalıcı bir çözüm olarak öne çıkıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.