Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Aralık, 2023 16:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Tarihi taş bina 63 yıl sonra “Millet Kütüphanesi” oluyor

Çorum Belediyesi, eski hizmet binası olarak faaliyet gösteren tarihi taş binayı restore ederek millet kütüphanesine dönüştürüyor.
1923 yılında Milli Kütüphane olarak inşaatına başlanan tarihi bina, 3 Ağustos 1925 yılında hizmete açıldı. Taş binanın hizmete girdiği ilk yıllarda üst katında Milli Kütüphane, müzelik eserler teşhir odası, öğretmenler birliği toplantı odası, alafranga ve alaturka müzik çalışma odaları yer alırken alt katı Osmanlı bankası ve özel işyerleri olarak değerlendirildi. 1938 yılında Milli kütüphane alt kata alınırken, üst kat tamamen Halkevi’ne dönüştürüldü. 1960 ihtilalinden sonra da bina Belediye Binası olarak hizmet verdi.
Çorum Belediyesi’nin bu yıl içerisinde yapımı tamamlanan yeni hizmet binasına taşınmasının ardından Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın talimatlarıyla taş binanın kütüphaneye dönüştürülmesi için çalışma başlatıldı. Yılsonunda hizmete açılması planlanan kütüphane ile birlikte Başkan Aşgın’ın seçim vaatlerden olan 7/24 açık kütüphane projesi eski belediye binasında hayat bulacak ayrıca kütüphane tarihi konseptiyle gençlerin hem ders çalışabileceği, hem teknolojik imkânlarından faydalanabileceği bir mekan olacak.
Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, barışın, kardeşliğin, sevginin merkezi Çorum’un aynı zamanda ilim ve bilim merkezi olması için emin adımlarla ilerlediklerini söyledi.
Merkezde ilim ve bilim, kitap ile kitap kokusu olması için tarihi bir karar vererek eski belediye hizmet binasının alt katını tarihte açıldığı ilk gün ki gibi kütüphane yaptıklarını açıklayan Başkan Aşgın, “1923 yılında Milli Kütüphane Yapım İnşaat Komisyonu tarafından inşaatına başlanmış 3 Ağustos 1925 yılında açılış kurdelesi Milli Kütüphane olarak kesilmiş olan çok nitelikli ve özel bir bina. Mimarisi ile estetik duruşuyla şehrimize değer katan, kentin kimliği bakımından değerli bir bina. 1925 yılında hizmete açıldığında tarihi binanın üst katının Milli Kütüphane, bir kısmı alaturka, alafranga müzik odası, bir kısmı öğretmenler birliği toplantı odası olarak yapılmış. Alt katta ise Osmanlı Bankası ve özel işyerleri var. Belirli bir süre böyle devam etmiş” dedi.

Milli kütüphane 1960 darbesinde kütüphaneye dönüştürülmüş
1938 yılında üst katının Çorum Halkevi’ne dönüştürüldüğünü anlatan Başkan Aşgın, “Tarihi bina 1960 yılına kadar Halkevi olarak hizmet vermiş. Kütüphane alt kata alınmış. Kütüphane de 1960 yılına kadar hizmet vermiş. Taş bina 1960 yılındaki darbenin ardından belediye verilmiş. 1960 yılından günümüze kadar belediye binası olarak, başkanlık makamı olarak kullanılıyor. Yeni hizmet binamızı yapıp taşındıktan sonra istedik ki o tarihi kurucu irade, bu binayı nasıl ki 3 Ağustos 1925 yılında kütüphane olarak açmışsa bizde aslına rücu edelim o kurucu iradeye saygı olarak kütüphane yapalım dedik. Belediyemizin üst katı başkanlık makamı olarak devam edecek” diye konuştu.

“Cumhuriyetimizin 100. yılında ışıkları hiç sönmeyecek bir kütüphaneyi hizmete açıyoruz”
Cumhuriyetin 100. yılında ışıkları hiç sönmeyecek bir kütüphaneyi hizmete açtıklarını dile getiren Başkan Aşgın, “ Şehrimize gelen misafirlerimizi dünyanın merkezinde ağırlamak istiyoruz. Ancak alt katı kütüphaneye dönüştürüyoruz. Şuanda son rötuşlar yapılıyor. Tüm hazırlıklar tamamlanıyor. Bu yılsonu itibariyle cumhuriyetimizin 100. yılında burayı 7 gün 24 saat açık, ışıkları hiç sönmeyen bir kütüphane olarak hizmete açıyoruz. Tüm kitapların alımları, dekorasyonları herşeyi tamam. Şehrimizde tüm kitapseverlerin büyük bir iştiyakla geleceği, saatlerin nasıl geçtiğinin anlaşılmadığı hem araştırmacılar bakımından hem öğrenciler bakımından en çok kullanılacak yerlerden bir tanesi olacak” ifadelerini kullandı.

“Millet kütüphanesi ismini verdik”
Tarihi taş binanın ilk kurulduğunda Milli Kütüphane olarak isimlendirildiğini hatırlatan Başkan Aşgın, şunları kaydetti; “Milli ismi Türkiye’de sadece bir tane kütüphaneye verildiği için bu ismi veremiyoruz. Bizde buraya Çorum Belediyesi Millet Kütüphanesi olsun. Milletin kütüphanesi olsun. Ve ışıkları hiç sönmeden başta gençlerimiz olmak üzere burası cıvıl cıvıl olsun. Belediye olarak kendimiz işleteceğiz. Açılışa hazırlıyoruz. Hemşehrilerimize Çorum Belediyesi Millet Kütüphanesi hayırlı olsun”

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Mayıs, 2025 20:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Başkan Doğan: “Samsun’umuzu tarımda hak ettiği zirveye taşıyacağız”

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, "Hep birlikte el birliğiyle, çiftçilerimizin emeğiyle Samsun’umuzu tarımda hak ettiği tepeye taşıyacağız. Atılan bu adımlar, yalnızca lokal kalkınmaya katkı sağlamakla kalmayacak, tıpkı vakitte ülkemizin de ziraî gücüne güç katacak" dedi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından "Yem Bitkileri Ekiliş Alanlarını Artırma, Üretimi Çeşitlendirme ve Geliştirme Projesi" kapsamında Vezirköprü’de çiftçiye tohum dağıtımı yapıldı. Merasimde, çiftçilere dağıtılmak üzere 2 bin 883 paket silajlık mısır tohumu, bin 734 paket yonca tohumu ve 287 paket çim tohumu üzere eserler teslim edildi. Bu tohumlar, bölgedeki yem bitkisi üretimini artırmak ve kaba yem talebini karşılamak maksadıyla kullanılacak.

Çiftçilerin üretim kapasitesi artacak
Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Yem Bitkileri Ekiliş Alanlarını Artırma, Üretimi Çeşitlendirme ve Geliştirme Projesi, Samsun’un ziraî potansiyelini en verimli formda kullanmayı amaçlayan kapsamlı bir teşebbüs olarak dikkat çekiyor. Projenin temel maksatları ortasında, ekilebilir alanlardaki yem bitkisi ekiliş alanlarını artırmak ve kaliteli kaba yem üretimi sağlamak yer alıyor. Proje sayesinde 25 bin 300 dekar alanda yapılacak ekimle birlikte, 115 bin ton kaba yem üretimi gerçekleştirilecek. Bu da bölgedeki çiftçilerin üretim kapasitesinin kıymetli ölçüde artması manasına geliyor. Projede yer alan tohum çeşitleri, silajlık mısır, yonca ve çim tohumu üzere ziraî üretimi artıran değerli bitkilerden oluşuyor. Bu tohumlar, bilhassa yem bitkisi üretimini artırmak ve bölgedeki kaba yem talebini karşılamak gayesiyle çiftçilere ulaştırılacak.

Soğucak Küçük Sulama Tesisi ziyareti
Tohum dağıtım merasiminin akabinde, Lider Halit Doğan, Soğucak Küçük Sulama Tesisi’ni de ziyaret ederek sulama altyapısının güçlendirilmesi noktasında yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Küçük Sulama Tesislerinin Tamirat Projesi kapsamında 2024 yılı itibariyle 7 bin metre kapalı sistem çizgisi ve 216 metreküplük bir su depolama havuzu inşa edildi. 2025 yılında ise bin 350 metre su iletim çizgisi materyali temin edilerek sulama sisteminin verimliliğinin artırılması planlanıyor. Bu projeye Soğucak Mahallesi’nde 80 üreticiye toplamda bin 700 dekar alanda sulama hizmeti sağlanacak.

"Samsun’umuzu tarımda da daha ileri taşıyacağız"
Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan yaptığı açıklamada, ziraî kalkınmanın kıymetine vurgu yaparak, "Biz her vakit merkezimize insanımızı alıyoruz. Çiftçimizin yolu olmadan tarlasına gidemeyeceğini, suyu olmadan ekinini büyütemeyeceğini biliyoruz. Bu şuurla altyapıdan üstyapıya tüm çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu proje ile ekilebilir her toprakta yem bitkisi ekiliş alanlarını ve üretim ölçülerini artırmayı, kaliteli kaba yem muhtaçlığını karşılamayı amaçlıyoruz. Projemiz kapsamında dağıtılan her bir tohum çiftçimizin emeği ve alın teriyle hayat bulacak. Tekrar tarımın hayat kaynağı, can damarı olan en değerli öge olan su ile ilgili sulama sistemlerinin faal kullanımı ve ziraî üretimin sürekliliği için değerli yatırımlar hayata geçiriyoruz. Daima birlikte el birliğiyle, pahalı çiftçilerimizin emeğiyle Samsun’umuzu tarımda daha ileri taşıyacağız. Atılan bu adımlar, yalnızca lokal kalkınmaya katkı sağlamakla kalmayacak, tıpkı vakitte ülkemizin de ziraî gücüne güç katacak. Daima birlikte daha güçlü bir geleceğe yanlışsız yol alacağımıza olan inancımızla, tüm çiftçilerimize kolaylıklar ve muvaffakiyetler diliyor; tüm üreticilerimize verimli, bereketli bir üretim periyodu temenni ediyorum" diye konuştu.
Gerçekleştirilen programlara Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan’ın yanı sıra Vezirköprü Kaymakamı Özgür Kaya, Vezirköprü Belediye Başkanı Murat Gül, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Müdürü Bekir Parlak, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.