Gümüşhane’nin tarihi Süleymaniye Mahallesi’nde yaklaşık 150 yıllık olduğu ifade edilen Bektaşi Baba’nın mezarlığının üst tarafının hafriyat döküm alanına dönüştürülmesi tepki çekti.
Kentin eski yerleşim yeri olan ve yüzyıllar boyunca Türk, Ermeni ve Rum’ların bir arada yaşaması nedeniyle ‘Hoşgörü merkezi’ olarak nitelendirilen tarihi Süleymaniye Mahallesi yolu üzerinde bulunan ve yöre sakinleri tarafından Cuma günleri ziyaret edilerek dua edilen Bektaşi Baba’nın mezarlığının etrafı hafriyat döküm alanına döndü.
Yaklaşık 150 yıllık olduğu belirtilen ve yöre sakinleri tarafından saygı duyulan Bektaşi Baba’ya ait mezarlığın etrafına dökülen hafriyat ve çöpler mahallelinin tepkisine neden oldu.
Mezarlıklara saygı duyulması gerektiğinin altını çizen Süleymaniye Mahallesi muhtarı Orhan Eryılmaz, durumu kabul etmediğini belirterek pisliğin temizlenmesini istedi.
Görüntünün hoş olmadığını ve ziyaretçileri rahatsız ettiğini söyleyen Süleymaniye Mahallesi muhtarı Orhan Eryılmaz, “Büyüklerimizden edindiğimiz bilgilere göre bu mezarlık mübadele yıllarından önce de burada Bektaşi Baba adında birinin olduğu biliniyordu. Şu anda da devam ediyor fakat benim çocukluk yıllarımda daha yoğundu, insanlarımız Cuma günleri buraya gelerek bu mübarek burada yatıyor diye gelip dua okurlardı, eski zamanlardaki paralardan buraya bırakıp giderlerdi. Çocuklar da buraya gelerek o paraları toplarlardı. Bu mezarın 150 yıldan daha fazladır burada olduğunu söylüyorlar ve hala devam ediyor. İnancımız gereği saygı duyuyoruz. Ama buradaki görüntü kesinlikle hoş değil, mahallemizde yapılan tadilatlardan çıkan hafriyatların mahallemizde döküm alanı yok. Fakat tadilat yapanlar biz hafriyatı buraya alalım sonra düzelteceğiz dediler 4-5 kere bunu dile getirdim, hoş bir görüntü olmadığını söyledim. Bana düzeltileceği söylendi, bu sene yapacaklardı galiba yetiştiremediler. Buranın bu şekilde olmasını kimse tasvip etmez. Herkes kabul etse ben bu mahallenin muhtarı olarak bunu kabul etmem. Ben mahallemin temsilcisiyim ve burada böyle bir görüntü hoş değil. Gelen misafirlerimiz baktığı zaman her şey güzel ama burası hiç hoş değil diyor. Buranın bir an önce temizlenip yapılmış olan projenin kapsamı içerisinde düzenlenmesini talep ediyoruz” dedi.


Tarihi Süleymaniye Mahallesi’nde mezarlığa büyük saygısızlık
Kastamonu’dan İstanbul’a kurbanlık hayvan sevkiyatları başladı
Kastamonu’da aylardır beslenen kurbanlık hayvanların, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle İstanbul’un Avrupa yakasındaki kurbanlık pazarlarına sevkiyatına başlandı.
2 bin 200 küçükbaş, 300 küçükbaş kurbanlık hayvan sevkiyatının planlandığı Kastamonu’da, 960 hayvanın yola çıktığı belirtildi. İstanbul’un Avrupa yakasına ve Trakya bölgesine gidebilmek için gerekli sevk belgelerini alan besiciler, tırlara yükledikleri hayvanlarla birlikte yola çıktı.
Kastamonu’nun Devrekani ilçesinde yaşayan 66 yaşındaki Hacı Satı Karabakal kurbancılık serüvenini yarım asra yaklaşan bir gelenekle sürdürülüyor. 34 büyükbaş hayvanla İstanbul yoluna çıkan Alaettin Karabakal, “8 yaşımdan beri babam Hacı Satı Karabakal ile beraber bu işi yapmaktayız. Ben devam etmekteyim. 30-35 hayvanımız var. İnşallah İstanbul Sultangazi’de A17 numaralı çadırda müşterilerimizi bekliyoruz. Zor bir meslek, oradaki şartlar ağır. Yola çıkmak, gitmek, çadır masrafları falan ağır. Ama kurbancılık para kazandırıyor. Yine de yapmak zorundayız. Ekonomi İstanbul’dan dönüyor. Müşterilerimiz arıyor bizi, Allah razı olsun gelecekler. Beklentimiz iyi. Şu anda 34 hayvanımız var. Boğa ve dana götürüyoruz, iki tane de dişi hayvanımız var” dedi.
“1976’da kuzuyla başladık, bugün tezgahı evlatlar sürdürüyor”
Bugüne kadar binlerce hayvan yetiştirdiğini ifade eden 66 yaşındaki baba Hacı Satı Karabakal ise “İlk kez 1976’da İstanbul’a kuzuyla gittim. Ondan bugüne kadar devam ettik. Şu anda kendim İstanbul’a gitmiyorum, çocuklarım, torunlarım gidiyor. İşi böyle devam ettiriyoruz, Allah bereket versin. Bundan geçindik, başka bir gelirimiz yoktu” diye konuştu.
Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada ise “2026 yılı Kurban Bayramı öncesinde ilimiz genelinden yaklaşık 2 bin 200 büyükbaş ve 300 küçükbaş hayvanın İstanbul Avrupa yakasına ve Trakya bölgesine sevk edilmesi planlanmaktadır. İstanbul Avrupa yakasının hastalıktan ari bölge statüsünde bulunması nedeniyle sevk edilecek hayvanlara yönelik gerekli karantina uygulamaları, sağlık kontrolleri ve test işlemleri İl Müdürlüğümüz teknik personelleri tarafından titizlikle gerçekleştirilmiştir. Hayvan sağlığının korunması, güvenilir hayvan hareketlerinin sağlanması ve yetiştiricilerimizin mağduriyet yaşamaması amacıyla sevk süreçleri İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz koordinasyonunda hassasiyetle yürütülmektedir. İl Müdürlüğümüz tarafından Kurban Bayramı sürecinde hayvan hareketleri ve sevk kontrollerine yönelik çalışmalar aralıksız devam edecektir. Yetiştiricilerimize hayırlı, bereketli ve bol kazançlı bir sezon dileriz” denildi.

