Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Mayıs, 2024 12:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Sosyalfest Ankara için koordinasyon toplantısı yapıldı

Sosyal Bilimler Festivali Sosyalfest’in ikincisinin Ekim ayında Ankara’da gerçekleşecek olması sebebiyle koordinasyon toplantısı gerçekleşti.
Türkiye’nin milli sosyal bilimler hamlesi vizyonu doğrultusunda 2-3 Mart 2024’te Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası Sosyal Bilimler Festivali Sosyalfest’in ikincisinin Ekim ayında Ankara’da yapılması planlanıyor.
Sosyal Bilimler alanında yenilikçi yaklaşımlar geliştirmek amacıyla Ekim 2024’te Ankara’da yapılması planlanan Sosyalfest, Senato Toplantı Salonunda yapılan koordinasyon toplantısı ile ele alındı.
Düzenlenen toplantı Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın başkanlığında, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Elif Çepni ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Genel Sekreter Lütfü Köm, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersin Müezzinoğlu, Sosyalfest Koordinatörü Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Oruç Önalan, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Özcan Büyükgenç, Kurumsal İletişim Koordinatörü Arş. Gör. Fatma Sena Yaman, Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Feyzullah Esad Şekkeli ve Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Musa Ak’ın katılımıyla gerçekleşti.
Toplantıda konuşan Rektör Kırışık, sosyal bilimler alanında önemli bir etkinlik olan Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası Sosyal Bilimler Festivali Sosyalfest’in ikincisi gerçekleştirmek için koordinasyon toplantılarını sürdürdüklerini belirterek, “Sosyalfest Türkiye’de oldukça ses getirdi. Gittiğimiz her yerde Sosyalfest’in bilindiğini, duyulduğunu, detayları ile takip edildiğini gözlemledik. Bu da bizim için oldukça sevindirici bir gelişme. Üniversitemiz ve Karabük ile özdeşleşen bir gelişme oldu. Bu alanda yeni bir yol açmış olduk. Bu açılmış yolda da gidelim, liderlik edelim, önderlik edelim istiyoruz. Bu nedenle Ankara’da Ekim ayında düzenlenecek olan Sosyalfest için çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Ortaya çıkarttığımız bu değeri ve markayı daha da yukarıya taşıyacak şekilde o heyecanı, o coşkuyu devam ettirmemiz lazım. Bundan sonra da inşallah bunu her yıl bir öncekinden daha iyi konuma gelecek şekilde yapmak istiyoruz” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Berkay Doğan tarafından
06 Mayıs, 2025 11:29 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Safranbolu’nun unutulmuş kültürel mirası gün yüzüne çıkıyor

Karabük Üniversitesi Safranbolu MYO El Sanatları Bölüm Başkanı Durmuş Gür, “Safranbolu Kıranköy’de Gayrimüslimlere Ait İşlikler (Şarapbana)” adlı makalesinin yayınlanmasının ardından Safranbolu evlerindeki unutulmuş kültürel miras değerlerinin önemine dikkat çekti.

Dr. Öğr. Üyesi Durmuş Gür, yaptığı açıklamada, Roma ve Bizans döneminde tarım ve ticaretin yoğun olarak yapıldığı Paflagonya bölgesinde Safranbolu'nun tarih boyunca önemli bir merkez olduğunu belirtti.

Gür, Safranbolu’nun Osmanlı dönemiyle birlikte önemli yapılar ve ticaret ağlarıyla öne çıktığını, bölgedeki tarımsal ürünler arasında safran ve üzümün ön planda olduğunu vurguladı. İklim, toprak ve su kaynaklarının yanı sıra, Safranbolu’nun Karadeniz’e yakınlığı sayesinde ticari ağların geliştiğine işaret eden Gür, bölgedeki üzüm bağlarının uzun yıllardır şarap ve sirke üretiminde kullanıldığını kaydetti.

Gür, özellikle Roma ve Bizans dönemlerinde bağların içi ve yakınındaki şarap işliklerinde üretim yapıldığını, Osmanlı döneminde ise bu üretimin evlerde, gayrimüslimlerin zemin katlarındaki şarapbanalarda gerçekleştirildiğini belirtti. 1923-1924 yıllarına kadar Yazıköy ve Kıranköy’de gayrimüslimlerin evlerindeki şarapbanalarda üzüm suyu sıkılarak şarap ve sirke üretildiğinin tespit edildiğini ifade etti.

Çalışma kapsamında, günümüze ulaşmış ve iyi durumda olan Kıranköy, Yazıköy ve Yörük Köyü’nde 20’den fazla sirke ve şarap işlikleri incelendi. Gür, bu yapıların tarihçe, tipoloji, mimari özellikleri, kullanılan malzemeler, teknik ve üslup detayları ile ikonografi ve korunma durumlarının değerlendirildiğini söyledi.

Elde edilen verilerin bölgenin şarap üretimindeki önemini ortaya koyduğunu belirten Gür, kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına bu yapıların büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Saffronia 1900 konak ise 125 yıllık taş levhalarla oluşturulmuş işliği ile benzersiz bir örnek sunuyor.

Makalenin Linki için tıklayınız.

blank

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.