Reklam
Reklam
123123
Mustafa Akgün Avatarı
Mustafa Akgün tarafından
27 Ocak, 2026 16:15 tarihinde yayınlandı
0

Sosyal Medyada yaş sınırı yolda

Fransa, çocukları dijital dünyanın olumsuz etkilerinden korumak amacıyla 15 yaşının altındakilere yönelik sosyal medya kullanımını yasaklama kararı aldı.

Hükümetin gündemine aldığı düzenleme, çocukların ruh sağlığı, güvenliği ve gelişimi açısından önemli bir adım olarak değerlendirilirken, uygulamanın etkileri ve benzer bir modelin Türkiye’de nasıl hayata geçirilebileceği de tartışma konusu oldu.

YASAĞIN GEREKÇELERİ

Fransız yetkililer, kararın temel gerekçeleri arasında çocuklarda artan ekran bağımlılığı, siber zorbalık, uyku bozuklukları, psikolojik sorunlar ve zararlı içeriklere maruz kalma riskini gösteriyor. Yapılan araştırmalar, erken yaşta sosyal medya kullanımının çocuklarda kaygı, depresyon ve özgüven sorunlarını artırabildiğini ortaya koyuyor.

Ayrıca sosyal medya platformlarının, çocukların kişisel verilerini yeterince koruyamaması ve yaş doğrulama mekanizmalarının yetersizliği de yasağın gerekçeleri arasında yer alıyor. Fransa, bu düzenleme ile platformlara daha fazla sorumluluk yüklemeyi hedefliyor.

ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ OLASI ETKİLER

Uzmanlara göre yasağın olumlu etkileri arasında, çocukların ekran süresinin azalması, yüz yüze sosyal ilişkilerin güçlenmesi, akademik başarıya daha fazla odaklanılması ve psikolojik iyilik halinin artması bulunuyor. Aynı zamanda çocukların dijital zorbalık ve zararlı içeriklerden korunması açısından da önemli bir kazanım sağlayabileceği ifade ediliyor.

Öte yandan, yasağın olumsuz etkileri de olabileceği belirtiliyor. Dijital çağda büyüyen çocukların teknolojiden tamamen uzak tutulmasının, dijital okuryazarlık becerilerinin gelişimini yavaşlatabileceği dile getiriliyor. Bu nedenle yasağın, bilinçli kullanım ve eğitimle desteklenmesi gerektiği vurgulanıyor.

TÜRKİYE İÇİN NASIL BİR YOL İZLENMELİ?

Uzmanlar, Türkiye’de benzer bir düzenleme yapılması halinde tam yasak yerine kademeli ve kontrollü bir modelin daha etkili olabileceğini belirtiyor. Bu kapsamda;

  • Yaş doğrulama sistemlerinin güçlendirilmesi,
  • Ailelere yönelik dijital ebeveynlik eğitimlerinin yaygınlaştırılması,
  • Çocuklara erken yaşta dijital okuryazarlık ve güvenli internet eğitimi verilmesi,
  • Sosyal medya platformlarına çocuk güvenliği konusunda daha sıkı denetimler uygulanması

öneriliyor. Fransa’nın attığı bu adım, dünya genelinde çocukların dijital ortamda korunmasına yönelik yeni düzenlemelerin önünü açabilecek bir gelişme olarak değerlendirilirken, Türkiye’de de benzer bir yaklaşımın tartışılmaya devam etmesi bekleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
xaxaxaxaxxaxa
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
13 Mayıs, 2026 14:53 tarihinde yayınlandı
0

KTSO’ya DMO bilgilendirme ziyareti

Devlet Malzeme Ofisi Bursa Şube Müdürü Atıf Al, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz’ı ziyaret etti. Görüşmede KTSO Genel Sekreteri Hasan Kaya de hazır bulundu.

Ziyarette, Devlet Malzeme Ofisi’nin alım ve tedarik süreçleri ile kamu tedarik sistemine entegrasyon konuları ele alındı. DMO Bursa Şube Müdürü Atıf Al, özellikle yerel firmaların kamu alımlarında daha etkin rol üstlenebilmesi için gerekli başvuru kriterleri ve dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi. Al ayrıca, DMO’nun işleyiş mekanizması ve tedarik süreçlerine ilişkin kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.

Görüşmede kamu kurumları ile özel sektör arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi, tedarik süreçlerinde kalite ve sürdürülebilirlik anlayışının güçlendirilmesi ile Karabük firmalarının kamu tedarik zincirinde daha fazla yer alması konuları da gündeme geldi. Karşılıklı fikir alışverişi şeklinde geçen toplantıda, kamu alımlarında doğru bilgilendirme ve kurumsal iş birliğinin önemine dikkat çekildi.

KTSO Başkanı Fatih Çapraz ise nazik ziyaretleri ve paylaştığı bilgiler dolayısıyla DMO Bursa Şube Müdürü Atıf Al’a teşekkür ederek, 100 yıllık köklü geçmişe sahip Devlet Malzeme Ofisi’nin kuruluş yıl dönümünü kutladı.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin