Yapıldığında Trabzon limanını en kısa yoldan İç Anadolu’ya bağlayacak olan İkisu-Şiran karayolu üzerindeki Tersun Dağı tüneline dikkat çekmek için 2 bin metre rakımlı geçitte basın açıklaması yapıldı.
Gümüşhane’nin Şiran ilçesinde iki gün süren “Dünü, bugünü, yarını Şiran” bahisli sempozyumunun ana gündemi olan Tersun Dağı tüneline dikkat çekmek için Tersun Dağı geçidinde basın açıklaması yapıldı.
Otobüs ve özel araçlarıyla virajlı yolları aşarak İkisu-Şiran karayolunun tepesinde bulunan 2 bin metre rakımlı Tersun Dağı geçidine gelen akademisyenler, siyasetçiler, STK temsilcileri ve vatandaşlardan oluşan heyet açıklama yaptıktan sonra davul-zurna eşliğinde halay çekti, doğal bir seyir terası olan alana vatandaşlar tarafından atılan çöpleri temizledi.
Karadeniz limanlarını İç Anadolu bölgesine bağlayan en kısa yol olan İkisu-Şiran karayolunun dik rampaları, keskin virajları ve bilhassa kış mevsiminde karlı, buzlu yollarıyla şoförlerin kabusu olan Tersun Dağı’na üretimi planlanan tünelin projeleri hazırlanıp bakanlığa iletilmişti.
Gümüşhane Şiran Dernekler Federasyonu, Şiran Eğitim Kalkınma Vakfı öncülüğünde Şiran Belediyesi konut sahipliğinde Gümüşhane Üniversitesi, GÜSİAD, Yeşilbük Belediyesi paydaşlığıyla düzenlenen sempozyumda Şiran ilçesinin gelişimi için kıymetli olan Tersun Dağı tünelinin yapılmasının gerekliliği ve bu tünelin bölgenin kalkınması, ulaşımı ve ticareti üzerindeki olumlu tesirleri vurgulandı.
Yolu 19 kilometre daha kısaltacak tünel Gümüşhane’nin olmazsa olmazı olarak nitelendirilirken açıklamaya katılan herkes bu yolun sonuna kadar takipçisi olacaklarını beyan etti.
“Burası İç Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan en kısa yol”
Gümüşhane Şiran Dernekler Federasyonu (ŞİDEF) Genel Lideri Serkan Kaya, 2 gün boyunca çok doyurucu bir aktiflik düzenlendiğini belirterek, “10’un üzerinde üniversite hocamızın sunumlarıyla Şiranımızın tarihini, tarımını, hayvancılığını, kalkınmasını masaya yatırdık. Her işin sonu bizim meşhur Tersun Dağı geçidinin tünelle geçişine getirdi. İpekyolu üzerindeki bu güzergahın çok değerli olduğunu biliyoruz. Burası İç Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan en kısa yol. Bu yolun Tersun Dağı kısmının tünelle geçmesini istiyoruz. Bu yol 19 kilometre kısaltıyor bizi ve bizim Gümüşhane vilayetine daha çok yüzümüzü dönmemizi sağlıyor” dedi.
Konuşmasında yetkililere Şiran’ın en kıymetli talebinin Tersun Dağı tüneli olduğunu bir kere daha duyuran Kaya, “Bu bahsin yakinen takipçisi olacağız. Bugün çok sayıda hemşerimiz burada bizi yalnız bırakmadı. Yalnızca bu ana şahitlik etmek için hemşehrilerimiz bin 200 kilometre uzaktan geldi, tatillerini bugüne ayarladılar. Bu tünel yapılana kadar sempozyumların, Şiran programlarımızın tüm ana gündemi bu olacaktır” diye konuştu.
“Tünelin bir an evvel yapılmasını biz de talep ediyoruz”
Şiran Belediye Lideri Keyifli Özel ise konuşmasında 4,5 yıllık vazife mühletince Gümüşhane boyutunda ve Ankara boyutunda Tersun Dağı tüneli konusun takip ettiklerini belirterek “Büyüklerimize evrakları ilettik. Sağ olsunlar bu 4,5 sene içerisinde projenin tamamı teslim edilmiş. Ulaştırma Bakanlığında şu anda hazır. Yalnızca ihalesi bekleniyor. İnşallah ilerleyen periyotta takip edeceğiz. Bu tünele muhtaçlığımız var. Tünel Şiranımızın gelişmesine, büyümesine, kalkınmasına yarar sağlayacak. Onun için tünelin bir an evvel yapılmasını biz de talep ediyoruz. Ankara boyutunda da bunu takip edeceğiz. Hem vekillerimiz ile hem bakanımız hem de genel liderimizin başkanlığında inşallah bu işi de başaracağız” diye konuştu.
“Bu tünelin bitmesi yolun yüzde 50 kısalmış olması manasına geliyor”
2013 yılından beri bu yolun tünelle geçilerek Şiran’a ve İç Anadolu’ya ulaşılması için gayret verdiklerini lisana getiren ŞİDEF Müracaat Şurası Lideri Yüksel Hamzaoğlu da İkisu’dan kalkan bir kamyonun Gümüşhane, Pirahmet, Kelkit ve Erzincan’dan Sivas İmranlı’ya varana kadar 236 kilometre uzaklık kat etmesi gerektiğini ancak İkisu’dan kalkan bir kamyonun tekrar Tersun Dağı tünelinden geçerek Şiran üzerinden Çamoluk ve Gölova’dan İmralı’ya gitmesinin 118 kilometre olacağını belirterek şunları söyledi: “Dolayısıyla bu tünelin bitmesi yolun yüzde 50 kısalmış olması manasına geliyor. Bu yol çok gecikmiş durumda. Az evvel buraya gelene kadar ne kadar virajlardan, dönemeçli yollardan geçtik geldik. Kışın bu yol muhakkak çalışmıyor, çalışmaz da çok da kazalar oluyor. Hasebiyle projesi yapıldı bitti lakin bu yolun bir an evvel yatırıma alınması ve bitirilmesi gerekmektedir. Şiranlılar olarak bu yolun yapılmasını, en kısa vakitte bitirilmesini talep ediyoruz. Bugün bu sempozyumdan bu sonuç çıktı. Bunu takip edeceğiz. Ankara’dan bir an evvel yatırıma aldırıp bu yolu bitirmek istiyoruz.”
“Bu tünel İkisu-Şiran karayolunun darboğazı durumunda”
Sempozyumun akademik lideri Prof.Dr. Oktay Yıldız da Trabzon limanıyla Orta Anadolu’yu ve Orta Anadolu’dan Akdeniz’e giden aks üzerinde en kestirme yol olan Tersun Dağı tünelinin şu an İkisu-Şiran karayolunun darboğazı olduğunu tabir ederek, “Bu darboğazının giderilebilmesi için Şiran kamuoyunun, sivil toplum kuruluşlarının, kamu ve özel kesim temsilcilerinin hepsinin birebir masanın etrafında bir ortaya gelmesi ve elini taşın altına koyması son derece kıymetlidir. Halil Rıfat Paşa’nın “Gidemediğin yer senin değildir” kelamını kullandığı çağlarda bir kağnı arabası ya da o yıllardaki birinci icat edilen araçlarla seyahat etmek için bu kelam kafiydi. Ancak bugünkü çağda gidemediğin yer senin değildir tabiri artık kâfi değil. Çabuk gidemediğin yer senin değildir, inançlı gidemediğin yer senin değildir. Münasebetiyle da Karadeniz limanını Orta Anadolu’ya ve Akdeniz’e bağlayan en çabuk ve en muteber yol, şu an üzerinde bulunduğumuz Tersun Dağı’nın altından geçmektedir. Bu bir gerçektir, bu bir realitedir. Gümüşhane tünelleri ile yollarıyla bütün yatırımlarını tamamlamış, tek eksik kalan yer Şiran’ı Karadeniz’e bağlayan bu akstır. Hasebiyle sempozyumun ana çıktısı Şiran’ı bu güzergahta bağlayan Tersun Dağı tünelinin yapılması ve Gölova yolunun daha nitelikli bir kara yolu sınıfına çıkarılmasıdır. Bu minvalde Şiran olarak tek beden olarak, yek beden olarak bu işin gerisindeyiz ve bugün basın açıklamasını burada yapmamızın da en temel emeli en temel aslı budur” dedi.
Yapılan konuşmaların akabinde iştirakçiler çalan davul zurna eşliğinde halay çektikten sonra çöplüğe dönen tepede paklık çalışması yaptı.
Çubuk Gölü çevresindeki kaçak yapılara yıkım kararı
Bolu’nun tabiat olağanüstüsü yerlerinden olan Çubuk Gölü etrafında bulunan 4 ruhsatsız yapı için yıkım kararı çıkarıldı. Yapı sahiplerine Bolu Vilayet Özel Yönetimi tarafından 30 günlük mühlet verildi.
Bolu’nun tabiat olağanüstüsü yerlerinden olan ve yılın 4 mevsimi binlerce tatilcinin ziyaret ettiği Çubuk Gölü etrafında, yapı denetim gruplarının yaptığı incelemeler sonucunda ruhsatsız yapılaşma tespit edildi. Yapılan değerlendirmeler sonrası, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 42. ve 32. unsurları kapsamında 4 yapı hakkında yıkım kararı çıkarıldı.
30 günlük müddet tanındı
Yapı sahiplerine, Bolu Vilayet Özel Yönetimi tarafından, ruhsatsız yapıları yıkmaları için 30 günlük müddet verildi. Bu mühlet zarfında rastgele bir süreç yapılmaması durumunda, yıkım süreçleri Vilayet Özel Yönetimi tarafından gerçekleştirilecek. Yıkım masrafları ise yüzde 20 ziyadesiyle yapı sahiplerinden tahsil edilecek. Ayrıyeten, ilgili şahıslara idari para cezası da uygulandı.