Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Temmuz, 2024 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Sigaranın son 2 nefesi: Biri KOAH, diğeri akciğer kanseri

Göğüs Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Şevket Özkaya, "İçtiğiniz sigara 2 ölümcül hastalığın yüzde 90 sebebidir. Biri KOAH, diğeri akciğer kanseridir. Sigara içerseniz, kesecik duvarlarınızdaki elastik doku harap olur ve esneme yeteneğini kaybederek tıpkı bu naylon poşet gibi olur. 20 yıldan sigara kullanıyorsunuz bu iki hastalık ile her an yüzleşebilirsiniz" dedi.
Sigara kullanımın zararlarının insanlara anlatmanın artık etkili olmadığını ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Şevket Özkaya, balon örneği üzerinde sigaranın verdiği zararı anlattı. Sigara kullanımın ortaokul yaşına kadar düştüğünü söyleyen Prof. Dr. Özkaya, "Ülkemizde 20 yaş üstündeki kişilerin en az yarısı sigara bağımlısıdır ve sigaraya başlama yaşı artık ortaokul çağlarına kadar indi. Sigaranın zararları anlatmak artık insanlarımızı etkilemiyor ama içtiğiniz sigara 2 ölümcül hastalığın yüzde 90 sebebidir. Bunlarda biri KOAH, diğeri ise akciğer kanseridir. Eğer yaşınız 40 üzeri ve içtiğiniz sigara paketi ile kullandığınız yılı çarpar, 20 paket/ yıldan daha fazla ise bu iki hastalık ile her an yüzleşebilirsiniz. KOAH teşhisi alan kişilerin büyük çoğunluğu halen sigara içen veya çok uzun süre sigara içmiş ve bırakmış kişilerdir. Hastalık sinsi ilerlediği için ve sigara bağımlıları öksürük, balgam çıkarma gibi şikayetleri önemsemedikleri için KOAH teşhisi konduğu zaman hastalar akciğer kapasitelerinin önemli bir kısmını kaybetmiş olmaktadırlar" diye konuştu.

"Peki sigara nasıl KOAH yapıyor"
Akciğer keseciklerinin tıpkı bir balon gibi olduğuna dikkat çeken Özkaya, "Temiz havayı nefes olarak bu keseciklere aldığınızda şişer ve hava ile dolunca elastik yapısından dolayı içerdeki kirli havayı da tıpkı balonun sönmesi gibi dışarı atar. Bu mekanizma hayat kurtarıcıdır. Ancak sigara içerseniz, kesecik duvarlarınızdaki elastik doku harap olur ve esneme yeteneğini kaybederek tıpkı bu naylon poşet gibi olur ve nefes alırsınız ama balonun elastik yapısı olmadığı için kirli havayı dışarı atamazsınız ve içerde kirli hava kalır. Siz yeni bir temiz havayı nefes le almak istediğinizde keseciklerde temiz havanın gireceği yer kalmayacak ve nefes alamama yani nefes darlığı başlayacak" şeklinde konuştu.

"Her hücre kanserden ölecek"
Kişilerin uzun yaşama imkanı da olsa her hücrenin kanserden öleceğini belirten Özkaya, "Sigaranın diğer ölümcül sebebi ise akciğer kanseridir. Biz şunu biliyoruz ki, yaşayan her sağlıklı hücrenin sonu kanser. Eğer diğer hastalıklar, kazalar ve erken ölümler olmasa ve uzun yaşama imkanı olsa her hücre kanserden ölecek. Eğer sigara kullanıyor veya kanserojen maddelere maruz kalıyorsanız, bu kansere yakalanma yaşınızı düşüren bir faktör. Örneğin; 150 veya 170 yaşında akciğer kanseri olacak bir kişi, sigara içtiği için bu yaş 100’e düşüyor. Eğer ailede kanser öyküsü varsa bu yaş daha da düşüyor. Ve 45 yaşından sonra her an kanser gelişmesi ile karşı karşıya kalınıyor. Sigara içmeye hiç başlamayarak bu iki ölümcül nefesten kurtulabilir ya da bırakarak bu iki ölümcül hastalık riskinizi azaltabilirsiniz" şeklinde konuştu.

blank
Berkay Doğan tarafından
09 Mart, 2025 14:38 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük Yenileniyor, Şehitlerimizin Hatırası da Yaşatılsın!..

Karabük Şehirlerarası Otobüs Terminalindeki Yürüyen Merdivenlerde yenileme çalışmaları başlarken, bu alanda bulunan Şehitler Anıtı'nın da bu yenileme çalışmalarına dahil edilerek, Karabük'e yakışır bir Anıt yapılması isteniyor.

Karabük Belediyesi, şehir giriş noktasını modern ve kullanışlı hale getirmek amacıyla kapsamlı bir yenileme projesine imza atıyor. Şehirlerarası ulaşımın kalbi olan otobüs terminali, baştan aşağı yenilenecek ve teknik donanım bakımından estetik iyileştirmelere kadar pek çok alanda geliştirilecek. Terminalin modernize edilmesi ve güvenli hale getirilmesi konusunda atılan bu adım, vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Aynı zamanda, yürüyen merdivenlerin de daha güvenli hale getirilmesi için bakım ve iyileştirme çalışmalarının başlatıldığı duyuruldu. Ancak Karabük halkının beklentisi bununla sınırlı kalmadı. Uzun süredir bakımsız bırakılan şehitler anıtının da bu yenileme projelerine dahil edilmesi talep ediliyor.

ŞEHİTLERİMİZİN ANITI KADERİNE TERK EDİLDİ

2005 yılında düşen F16 savaş uçağında şehit olan Hava Pilot Yüzbaşı Fatih Devravut ve Hava Üsteğmen Fatih Keskin'in anısını yaşatmak için Karabük Belediyesi tarafından yaptırılan anıt şelale, ne yazık ki bakımsız haliyle yürekleri burkuyor. Şehitlerin hatırasına saygı için yapılan bu anıtın, çevre düzenlemesiyle birlikte yeniden canlandırılması ve kentin girişine yakışır bir görünüme kavuşturulması talep ediliyor.

YÜRÜYEN MERDİVENLER VE TERMİNAL MODERNLEŞİYOR

Karabük Belediyesi, yürüyen merdivenlerin teknik güvenliğini artırmak amacıyla bakım ve iyileştirme çalışmalarına başladı. Belediye  Başkanı Özkan Çetinkaya, çalışmaların en kısa sürede tamamlanacağını ve halkın yürüyen merdivenleri güvenle kullanabileceğini belirtirken, gösterilecek sabır ve anlayış için teşekkür etti.

Otobüs Terminali'nde ise 3.213 m² kapalı alan ve 66 m² teras alanını kapsayan kapsamlı bir tadilat projesi hayata geçiriliyor. Terminalin hem iç hem de dış mekanlarında önemli yenilikler yapılacak, böylece şehir içi ve şehirler arası ulaşım daha konforlu ve modern hale gelecek. Karabüklüler, tüm bu çalışmaların yanı sıra şehitlerimizin anıtının da yenilenerek kentin girişine yakışır bir hale getirilmesini bekliyor. Bu düzenleme ile hem şehitlerimizin hatırası yaşatılacak hem de Karabük'ün girişine anlamlı bir dokunuş yapılmış olacak.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.